sâmbătă, aprilie 27, 2024

INDUSTRIA AUTO GERMANĂ E DEPENDENTĂ DE CHINA!

Must Read

De ce Germania va închide ochii, dacă China va invada Taiwan-ul!

 Spectacolul de politică externă wagneriană al Germaniei se îndreaptă spre estul îndepărtat. Timp de luni de zile, Berlinul a înfuriat mulți aliați cu abordarea sa – un pas înainte, doi pași înapoi, în confruntarea Rusiei cu Ucraina. Dar acel episod arată ca puțin mai mult decât o uvertură a ceea ce se pregătește în Asia, deoarece tensiunile din Taiwan forțează Berlinul să cântărească acum cum ar reacționa, dacă Beijingul ar încerca să pună mâna pe națiunea insulară, pe care China o consideră o regiune separatistă.

Dacă se va întâmpla acest lucru, SUA și alți aliați occidentali ar face totul pentru sancțiuni dure împotriva Chinei. Este puțin probabil ca Germania să se numere printre ele – un curs care ar putea să-i protejeze economia bazată pe export, dar să dăuneze atât credibilității sale, cât și credibilității internaționale a Europei.

Întrebat joi, 11 august, dacă Germania își permite să susțină sancțiuni împotriva Chinei, în cazul unei invazii chineze în Taiwan, cancelarul Olaf Scholz a evitat întrebarea, în timp ce a mustrat industria germană pentru că a ignorat maxima „de a nu pune toate ouăle într-un singur coș”.

„Chestiunea dependenței țării noastre în domenii cruciale privind lanțurile de aprovizionare, materiile prime și alte lucruri, este un element necesar al strategiei noastre de securitate națională, la care lucrăm în acest moment!” – a explicat el, fără a menționa numele Chinei.

Potrivit site-ului euronews.com, alții au fost mai direcți. Dependența industriei germane de exporturi a „creat o dependență care ne lasă neputincioși”, a declarat Norbert Röttgen, un proeminent deputat de centru-dreapta, la televiziunea germană de stat, la începutul acestei săptămâni.

Ar putea Germania să susțină sancțiunile împotriva Chinei?

„În acest moment, nu chiar!” – a declarat Röttgen, fost ministru și președinte de multă vreme al comisiei de politică externă a Parlamentului german.  

În timp ce dezbaterea este, în multe privințe, o reluare a problemei Germaniei despre dacă și cum să se confrunte cu Rusia în privința Ucrainei, de data aceasta, sunt și mai multe în joc.

Marea preocupare a Germaniei față de antagonizarea Moscovei a fost pierderea accesului la energie ieftină. Cu Beijing-ul, este însă vorba despre pierderea bazei prosperității sale economice. În ultimii ani, China a depășit SUA, pentru a deveni cel mai mare partener comercial al Germaniei, reprezentând aproape 10% din cele 2,6 trilioane de euro ale țării, din comerțul exterior, înregistrate anul trecut. În plus, China, care a propulsat economia germană de zeci de ani, rămâne un motor-cheie de creștere. De aceea, reducerea dependenței industriei germane de această țară este mai ușor de spus decât de făcut.

„Gradul în care prosperitatea noastră este finanțată de China este extrem de subestimat în această țară!” – a declarat directorul executiv al Volkswagen, Herbert Diess, într-un recent interviu. „Germania ar arăta mult diferit, dacă ar fi să ne decuplăm de China!” – a precizat el.

Într-adevăr, nici o industrie germană nu este mai dependentă de China, decât industria auto, din care face parte și firma condusă de Diess. Fiecare a treia mașină produsă de producătorii auto germani este vândută în China. Producătorii auto germani operează, de asemenea, o rețea substanțială de fabrici chiar în China, producând acolo 4,3 milioane de mașini, doar în 2021.

„Industria auto germană, la fel ca restul lumii, urmărește cu îngrijorare tensiunile dintre China și Taiwan”! – a declarat o purtătoare de cuvânt a grupului de lobby al industriei, cunoscut sub numele de VDA.

„Panică” ar fi un cuvânt mai potrivit!

Diess de la VolksWagen, care urmează să demisioneze din funcția de șef al celui mai mare producător auto din Europa la sfârșitul acestei luni, spune că China este „indispensabilă” pentru viitorul companiei.

Imaginea este similară și în alte sectoare-cheie de export germane, de la produse chimice, la mașini. Aproximativ 1,1 milioane de locuri de muncă din Germania, sau 2,4% din total, se bazează direct pe consumul chinezesc, potrivit unui studiu din iunie al Institutului Economic German din Köln.

Deși Germania și restul țărilor UE sunt piețe cruciale și pentru China, studiul notează că chinezii își reduc dependența de Europa, în timp ce expunerea europeană față de China crește.

Într-o avertizare urgentă, autorul studiului, Jürgen Matthes, a spus că este „ora” ca Europa și Germania să inverseze cursul și să își reducă dependența economică față de China.

„Nu este vorba despre decuplare, ci mai degrabă de limitarea dependențelor, mai ales printr-o mai mare diversificare!” – a declarat el. Totuși, așa cum i-au trebuit zeci de ani pentru ca industria germană să se stabilească în China, retragerea nu se va întâmpla peste noapte, mai ales, având în vedere că puține regiuni din lume oferă genul de creștere fiabilă pe care o are China. De aici, dilema Germaniei.

„În cazul unei invazii chineze a Taiwanului, urmată de sancțiuni occidentale masive, scăderea exporturilor și a veniturilor, precum și suspendarea livrărilor din China, ar duce la pierderi economice considerabile în UE și în special în Germania”! – a concluzionat Matthes.

Având în vedere această perspectivă, sprijinul german pentru sancțiunile occidentale substanțiale este îndoielnic. Deși Berlinul a susținut măsuri dure împotriva Moscovei, după invazia Ucrainei din februarie, potențialele consecințe economice pentru Germania au fost limitate și, în mare parte, pentru spectacol. Chiar dacă Scholz a suspendat proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2 cu Rusia, de exemplu, el a încercat, de asemenea, să limiteze interesele energetice centrale ale Germaniei, respingând apelurile pentru un embargo total pe gazul rusesc.  

Această strategie nu a avut rezultatele sperate de el, pentru că rușii înșiși au redus fluxul de gaze naturale către Europa. Lipsa continuă de gaze din Germania, care amenință să împiedice sectoarele industriale-cheie, va influența, inevitabil, modul în care guvernul va reacționa la o potențială invazie chineză a Taiwanului. Cu inflația ridicată și prețurile energiei neavând semne de scădere, Germania nu își poate permite încă o lovitură, dată economiei sale în declin .

Oficialii de la Berlin recunosc neoficial că Germania nu ar putea să susțină nimic, în afara unor sancțiuni simbolice împotriva Chinei. Asta nu înseamnă că nu vor exista dezbateri dramatice la Berlin, cu privire la ultima dilemă morală a Germaniei. Talk-show-urile politice vor dedica ore întregi întrebării, iar editorialiştii din ziare vor vărsa butoaie de cerneală, disecând fiecare unghi. Dar din punct de vedere al fondului, nemții vor oferi cele obișnuite: nichts (nimic). Deoarece acesta va fi primul test major, orice alt curs ar însemna echivalentul unui Götterdämmerung (amurgul zeilor-n.n) economic al țării .

admin

Latest News

Noua taxa pentru chiriasi? Furie mare pentru că ofertele de închiriere

Principiul cumpărătorului se aplică apartamentelor închiriate din iulie 2023, iar de atunci, în general, brokerii nu mai pot percepe...

More Articles Like This