vineri, aprilie 26, 2024

Regal artistic de nivel mondial, la omagierea ilustrului compozitor Eugen Doga, la Viena!

Must Read

Manifestarea de excepție a „Asociației Mihai Eminescu” a fost îndelung aplaudată  de un public distins 

Soprana Elisa Băleanu și Metropolitan Quartet au încântat publicul venit să-și exprime admirația față de distinsul muzician român

Biografia unui monument al muzicii, în viață

Compozitorul Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi, la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. El și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune (1957-1962). A predat, apoi, ca profesor, la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967-1972). La 1 ianuarie 1957, lucrarea sa „Cântec de anul nou” a fost transmisă la postul de radio moldovenesc, fiind interpretată de o orchestră de copii. Aceasta a fost prima oară când o compoziție de-a sa a fost transmisă la radio.

Eugen Doga debutat în arta componistică în anul 1963, cu un cvartet de coarde. Este autor al mai multor lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa pentru muzica de film, el este autor al mai multor compoziții originale -cântece, lucrări camerale și balet. A compus mai multe cantate, printre care: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”; poeme simfonice, cum ar fi: „Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă, etc.

Eugen Doga a debutat cu muzica de film pentru Studioul cinematografic Moldova-film, în anul 1967, semnând muzica pentru comedia „Se caută un paznic”.  A compus muzica la peste 200 de filme, printre care “Nuntă la palat,” “Singur în fața dragostei”, Zece ierni penrtu o vară”, “Explozie cu efect întârziat”, “Durata zilei”, “Casă pentru Serafim”, “Lăutarii”, “Șatra“, Gingașa și tandra mea fiară”,  “Anna Pavlova”, “Patul lui Procust,” etc. A contribuit la dezvoltarea filmului de animație din republica Moldova, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, Maria Mirabela, serialul Guguță ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”, „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia” ș.a. La sfârșitul anului 2015, strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în strada Eugen Doga. Compozitorul și-a exprimat susținerea pentru mișcarea de unificare a Republicii Moldova cu România, criticând totodată și acțiunile anti-românești ale regimului separatist din Transnistria. El deține și cetățenia rusă. Eugen Doga reprezentat pe un timbru poștal din Republica Moldova. Ilustrul muzician a fost decorat cu distincții de stat ale Republicii Moldova și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al URSS (1986).

În anul 1972, compozitorul a primit „Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, „Scoica de Aur” pentru coloana sonoră a filmului Șatra. În anul 1997, el fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2004, cu Ordinul „Steaua României”, în grad de ofițer. În 2008, a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei, acordat de Rusia, Ordinul Dinamo al României, în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).

La data de 30 decembrie 1991, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor honoris causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugen Doga”. La 26 august 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008, „pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale”. La 26 martie 2014, Eugen Doga a fost decorat de președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, cu Ordinul Național Serviciul Credincios, în grad de Mare Ofițer. Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 de ani.

Marți, 28 iunie, în jurul orei 18.30, la sediul Asociației Mihai Eminescu din Viena, din strada Gersdorfestrasse 143, situat în superba clădire Maria Theresien Schlössel, în prezența unui grup de distinși admiratori, printre care i-am remarcat pe deputatul austriac Harald Troch, pe dna Iulia Gorea Costin, din partea Ambasadei Republicii Moldova, pe directoarea filialei din Viena a Institutului Cultural Român, dna Andreea Dincă și alții, maestrul Eugen Doga și-a lansat volumul “Mergând după soare”.

Un oaspete rar, pentru un auditoriu ales

La cei 85 de ani ai săi, celebrul compozitor s-a arătat vioi, sănătos și bine-dispus, spre entuziasmul publicului, selectat cu grijă de organizatori, pentru a încăpea toți invitații în sala  de evenimente a Asociației „Mihai Eminescu”.

Președinta asociației, dna Laura Hanț, s-a dovedit, ca și în alte ocazii, o amfitrioană și organizatoare de excepție. După primirea călduroasă a distinsului invitat și un scurt cuvânt de laudatio pentru maestrul Doga, dna Hanț a invitat-o pe dna Gorea-Costin, de la Ambasada Republicii Moldova, să țină un scurt speech. După care, invitatul de onoare al serii, compozitorul Eugen Doga, s-a adresat cu amabilitate celor prezenți.

„Dumnezeu mi-a dat această vocație, pe care eu o simt!…Mi s-a dat acest dar sau împrumut, pe care eu trebuie să îl restitui…Nu pot trăi pe această lume cu datorii! Datoria trebuie achitată!…Am renunțat la ceea ce făceam și acum scriu…Am căutat repere, niște repere spirituale…Vreo patru decenii, eu am trăit în Rusia!..am fost rupt de aceste trăiri, de aceste simțiri!…Eu cred că vocația este o sursă energetică și ea se poate direcționa și pentru muzică și pentru pictură!…Eu am căutat tot timpul pe cineva cu care să merg la braț! Aceștia au fost oameni extraordinari, geniali, precum Grigore Vieru, Emil Loteanu și, desigur, Mihai Eminescu!…Eminescu cuprinde toate aceste trăiri și simțiri!…Am ajuns la 102 lucrări vocal-simfonice…Și m-am oprit!…Îmi dau seama că de mai multe nu sunt capabil! Gata, stop, ajunge!” – a spus, glumind, printre altele, distinsul muzician, aflat la vârsta senectuții.

Un regal artistic, pentru un geniu al muzicii

Soprana Eliza Băleanu, de la Opera vieneză, acompaniată de  Metropolitan Quartet Wien, au încântat auditoriul cu cele două compoziții ale lui Eugen Doga, „Passacaglia” și „Ochiul tău iubit”, precum și aria „Vissi d arte”, din actul al II-lea al operei “Tosca”, de Giacomo Puccini.

Metropolitan Kammerorchester Wien a fost fondată în 2008, cu scopul de a oferi celor mai buni tineri muzicieni din Viena oportunitatea de a intra în contact cu personalități cunoscute din lumea muzicală și de a câștiga experiență muzicală la cel mai înalt nivel. Colaborări ale Orchestrei de Cameră Metropolitană din Viena cu dirijori precum Robert Fontane, Gál Rasche,  Giuseppe Montesano, Charles Prince și soliști precum Boris Kushnir, Patricia Nessy, Erich Schagerl, Laura Magdalena Scripcaru, Natasa Veljkovic și alții de același calibru, vorbesc de la sine despre valoarea cvartetului. Proiecte demne de menționat în ultimii ani cu soliștii mai sus amintiți, inclusiv membri ai Filarmonicii din Viena, Opera Națională Iași și Baden, au inclus concerte în locații prestigioase precum Konzerthaus Wien, Ehrbar Saal Wien și Mănăstirea Klosterneuburg. Orchestra de Cameră Metropolitană din Viena se deosebește de multe alte orchestre nu numai prin membrii săi tineri, dedicați și experimentați, ci și prin legăturile neobișnuite între culturi și idei diferite.

O seară culturală de excepție

După o scurtă prezentare a celor două volume ale lucrării „Mergând după soare”, dna Laura Hanț, care și-a asumat rolul de prezentatoare, a spus, la finalul oficial al serii, adresându-se ilustrului compozitor: „Maestre, vă iubim cu toată ființa noastră, suntem mândri a fi contemporani cu un asemenea muzician genial, care a dat muzicii secolelor 20 și 21 atâtea capodopere!”

Un tort cu imaginea compozitorului, flori, felicitări și șampanie au încheiat în mod strălucit o seară culturală de excepție.

Un clip cu imagini despre prezența lui EugenDoga la Viena, făcut prin grija Asociației Mihai Eminescu și în special, eforturile dnei Laura Hanț, îl puteți urmări aici: https://www.youtube.com/watch?v=xOBz9JW04ik

admin

Latest News

Lanțul de supermarketuri dat în judecată de Guvern pentru defăimare. Totul se petrece intre Ungaria si Austria

Șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că Guvernul ungar intenționează să dea...

More Articles Like This