sâmbătă, aprilie 20, 2024

Corupția ÖVP dă pe dinafară!

Must Read

Karl Nehammer, al treilea premier în doi ani al Partidului Popular, care răspundea de conturile dubioase ale partidului, a ajuns prim ministru!

El încearcă acum să legalizeze trucurile folosite de ÖVP pentru finanțarea campaniei electorale, prin noua Lege privind transparența finanțării partidelor

De la preluarea mandatului, Guvernul Nehammer a anunțat o nouă lege a transparenței partidelor. Ar trebui să fie un mare succes. Timp de doi ani și jumătate, proiectul a fost respins sistematic de Opoziție. El este din nou în fața noastră și iată rezultatul: un proiect de lege cu multe lacune, cu trucuri financiare pe care ÖVP le-a folosit în trecut! Partidele de Opoziției, SPÖ și FPÖ, critică proiectul și refuză să îl aprobe.

Un raport depus cu 21 de luni întârziere!

Potriit publicației konstrast.at, relația Partidului Popular cu legea și Curtea de Conturi este una foarte specială, când vine vorba de finanțele formațiunii. ÖVP și-a depus raportul pentru anul electoral 2019 la Curtea de Conturi cu 21 de luni prea târziu, după o adevărată odisee, așa cum descrie Curtea de Conturi în raportul său. Însă Curtea de Conturi nu crede informațiile furnizate de ÖVP și dorește să angajeze un auditor să verifice raportul, pentru prima dată. De când a existat un plafon legal pentru costurile campaniei, ÖVP nu l-a respectat niciodată, în alegerile pentru Parlament. 

Trucuri mici pentru sume mari

Transferurile de la donatorii majori au fost împărțite în mai multe tranșe mici, în așa fel încât să nu trebuiască să fie raportate Curții de Conturi. Acționarul Porr Klaus Ortner și miliardara Heidi Horden, au donat, fiecare, câte un milion de euro, în sume parțiale, de puțin sub 50.000 de euro. Întâmplător, aceasta este suma-limită care ar fi necesitat un raport la Curtea de Conturi la momentul respectiv.

Asta nu e corupție?!

Apoi ar mai fi: Afacerile de publicitate cu ÖVP-Vorarlberg, ÖVP-Austria Inferioară și ÖVP-Asociația Fermierilor, banii pentru ajutorarea Asociației Pensionarilor a ÖVP în timpul pandemiei de coronavirus, pentru Organizația de Tineret (JVP) și afacerea Beinschab, despre finanțarea sondajelor falsificate, folosind banii publici de la Ministerul Finanțelor (se aplică prezumția de nevinovăție). Lista este departe de a fi completă.

Guvernul Nehammer se află în conflict cu Curtea de Conturi! Ei ar trebui să garanteze și să pună în aplicare legea privind transparența partidelor!

Complicii Verzi

Partenerii de guvernare ai popularilor, Verzii, erau conștienți de “înțelegerea juridică specială” a partenerului lor de coaliție și au negociat o nouă lege de finanțare a partidelor în acordul de coaliție. Legea nu a fost elaborată și, cu siguranță, nu a fost adoptată. Dar, apoi, Sebastian Kurz a fost nevoit să demisioneze, din cauza anchetei de corupție, deschise împotriva lui. ÖVP în sine, este, de asemenea, investigat. Dar Verzii au decis să continue, oricum, coaliția! Una dintre cele mai stricte legi de finanțare a partidelor din lume ar fi trebuit adoptată pentru asta, s-au apărat ei atunci. Karl Nehammer este acum al treilea cancelar ÖVP, în doar doi ani. În mod ironic, politicianul care a fost secretar general al ÖVP în 2019 și este responsabil pentru situația dubioasă a conturilor partidului, se află acum în fruntea Guvernului, care vrea să implementeze o nouă lege a transparenței partidelor. A se citi și înțelege în consecință!

Asta, da, transparență: Proiectul de lege al Guvernului facilitează trucurile financiare folosite pentru finanțarea ÖVP!

Conducerea FPO a criticat, într-o declarație, faptul că multe dintre noile prevederi lipseau de certitudine și claritate. O „revizuire amănunțită” pare a fi necesară, mai ales în ceea ce privește sancțiunile care pot fi aplicate în caz de activitate ilegală, scrie Senatul, care are sediul la Cancelarie. În plus, proiectul favorizează construcțiile de ocolire. În plus, a fost „ciudat” că Senatului pentru transparență de partid i se va acorda mai multe competențe, dar „costurile administrative și de personal care se preconizează creșterea semnificativă” nu au fost luate în considerare. În principiu, ar trebui să fie posibil să se verifice mai multe, dar personal nu este disponibil pentru aceasta.

Finanțarea partidelor din banii publici, autorizată în mod expres?!

„Unii au senzația că există o lipsă de seriozitate din partea opusă!” – spune vicepreședintele Clubului SPÖ, Jörg Leichtfried. În ciuda discuțiilor intense cu fracțiunile guvernamentale, în care SPÖ și-a introdus revendicările, punctele centrale din actualul proiect privind transparența partidelor sunt „absolut insuficiente sau deloc rezolvate!”- explică Leichtfried.

SPÖ critică și faptul că, potrivit proiectului de lege, finanțarea partidelor de către sectorul public este acum „autorizată în mod expres”. Deci, subvențiile ar trebui doar „alocate” și „acordate în general”, pe viitor. Acest lucru ar legaliza, de exemplu, ajutorul dat în timpul epidemiei de coronavirus, din fondul NPO, pentru asociația de pensionari a ÖVP sau organizația de tineret a partidului, explică vicepreședintele SPÖ.

Frudarea costurilor campaniei electorale, permisă prin lege?!

Noua lege ar permite, de asemenea, fraudarea costurilor campaniei. Numai acele costuri care „depășesc operațiunile normale” și sunt „realizate special pentru dezbaterea electorală”, sunt socotite drept cheltuieli de publicitate electorală. Un partid și-ar putea crește, astfel, costurile de funcționare, angajând mai devreme personal de campanie. Acest lucru ar conta și pentru costurile de funcționare și, astfel, ar reduce costurile oficiale ale campaniei electorale. Guvernul nu vrea cu adevărat majoritatea parlamentară de două treimi, cerută de SPÖ, pentru numirea unui nou președinte al Curții de Conturi. Acest lucru ar permite Curții de Conturi să acționeze independent de majoritatea guvernamentală. Pentru următoarea rundă de negocieri, de joi, 30 iunie, FPÖ a fost invitat la discuții de ÖVP și Verzi.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This