vineri, aprilie 26, 2024

Dronele de salvare vor face plajele mai sigure!

Must Read

De la drone de salvare, la „salvamari AI”: tehnologia face plajele și piscinele mai sigure

Un băiat se luptă în mare. Valurile îi trec peste cap iar și iar, în timp ce se bate în apă. Dar, deodată, o vestă de salvare galben- strălucitoare cade lângă el, aparent de nicăieri. El reușește să o apuce, agățandu-se de ea până sosesc salvamarii și îl trag la mal, în siguranță.

Imaginile acestui incident, care s-a petrecut în largul coastei orașului Sagunto în Valencia, Spania, la începutul acestei luni, au circulat online. Și vesta galbenă de salvare? Aceasta a fost lansată dintr-o dronă de salvare, desfășurată de pe țărm, pentru a-l ajuta pe băiat să câștige ceva timp, înainte ca primii salvatori să ajungă la fața locului.

Potrivit site-ului euronews.com, aceasta a fost a cincea salvare realizată de sistemul de drone de supraveghere și răspuns rapid al Sagunto în acest sezon, a declarat liderul salvamarilor locali, Dario Moreno, pentru publicația El País. Acesta este un exemplu dramatic al modului în care tehnologia este implementată din ce în ce mai mult, pentru a proteja înotătorii și publicul de pe plaje.

Drone de salvare

Drona care a ajutat la salvarea băiatului din Sagunto este opera firmei General Drones, un start-up spaniol. CEO-ul firmei, Adrián Plazas, a declarat pentru El Pais că el și cofondatorul Enrique Fernández, ambii, foști salvamari, au fost motivați să creeze General Drones, după ce au văzut o femeie înecându-se în fața lor. Scopul lor principal a fost să construiască o dronă capabilă să suporte umiditatea, salinitatea, temperaturile ridicate, ploaia, vânturile puternice precum și expunerea la nisip. Drona-salvamar Auxdron rezultată este proiectată pentru „cele mai proaste condiții de pe plajă”.  Pe lângă desfășurarea rapidă a vestelor de salvare pentru înotătorii care au nevoie, ea poate, de asemenea, să efectueze operațiuni de supraveghere, să detecteze riscuri și să caute victime.

Un sistem de observare a rechinilor care folosește AI și drone

Desigur, înecul nu este singura amenințare cu care se confruntă înotătorii, mai ales, dacă se avântă în larg. SharkSpotter este un sistem care combină inteligența artificială (AI) și tehnologia dronelor, pentru a identifica rechinii din apropierea înotătorilor aflați în pericol de înec și apoi trimite o alertă salvamarilor. De asemenea, sistemul îi va avertiza pe cei aflați în apă, atunci când un rechin sau un risc potențial este detectat, folosind un megafon atașat la dronă. Sistemul folosește algoritmi de învățare profundă și tehnici de procesare a imaginilor, pentru a analiza în timp real filmările de la drone.

Sistmul detectează și sortează obiectele în mai multe categorii, făcând distincție între rechini și alte vieți marine, cum ar fi delfinii, meduzele și balenele. De asemenea, el este capabil să distingă între surferi, înotători, bărci, ființe umane și alte obiecte.

Proiectul reprezintă o colaborare între Universitatea de Tehnologie din Sydney și The Ripper Corporation.

„ Salvamari AI”, care ajută la prevenirea înecului

Odată cu apariția streamingului în direct și a inteligenței artificiale, înotătorii nu mai trebuie să se bazeze doar pe salvamarii tradiționali, pentru a-i superviza. SightBit este o companie israeliană care își comercializează programul de inteligență artificială ca „salvamar AI”, capabil să îmbunătățească camerele video standard cu software bazat pe tehnologia de învățare profundă și viziune pe computer. Sistemul alimentat de inteligență artificială al companiei scanează imaginile colectate de la camerele de supraveghere, pentru a detecta incidente, analizează cât de periculoase ar putea fi acestea și apoi dă alarma. El poate detecta oameni, obiecte, analiza starea mării, supraveghea nave și animale, potrivit companiei.

Directorul executiv al SightBit, Netanel Eliav , a declarat pentru Agenția France Press că a dezvoltat tehnologia după ce a identificat un deficit în modul în care au fost aplicate filmările în circuit închis, pentru a spori siguranța în apă. Programul este utilizat de mai bine de un an în orașul israelian Ashdod, de pe coasta Mediteranei, relatează AFP. Firma a ales să implementeze tehnologia SightBit într-o zonă aflată la distanță de cel mai apropiat salvamar.

Airbagul de la încheietura mâinii vă salvează viața!

Dacă sunreți îngrijorați de potențiale accidente în timp ce sunteți singuri pe mare sau în piscină, de ce să nu luați cu voi propriile dispozitive gonflabile?!

Supranumit „ cel mai mic dispozitiv gonflabil din lume”, Kingii este un gadget asemănător unei brățări, pe care îl puteți purta la încheietura mâinii. Dacă aveți probleme în timp ce vă aflați în apă, trageți de maneta dispozitivului. Acest lucru activează cartuşul de CO2 în interior şi desfăşoară un mic balon gonflabil în mai puţin de două secunde, ridicându-vă la suprafaţă.

Totul cântărește 168 g și poate menține o persoană până la 130 kg, pe linia de plutire. Kingii spune că este certificat pentru a fi reutilizabil de peste 50 de ori. Utilizatorii trebuie doar să reambaleze balonul și să înlocuiască cartuşul de CO2.

admin

Latest News

Lanțul de supermarketuri dat în judecată de Guvern pentru defăimare. Totul se petrece intre Ungaria si Austria

Șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că Guvernul ungar intenționează să dea...

More Articles Like This