vineri, martie 29, 2024

Ingineria genetică și joaca de-a Dumnezeu!

Must Read

Primii embrioni sintetici, obținuți fără spermă sau ouă!

Potivit site-ului euronews.com, o echipă de cercetători specializați pe celule stem din Israel, a reușit să creeze primii embrioni sintetici din lume din celule stem de șoareci, o performanță științifică care ar putea deține cheia pentru a pune capăt testării pe animale în cercetarea medicală și a oferi noi soluții pentru vindecarea oamenilor.

Embrionii creați de oamenii de știință de la Institutul de Știință Weizmann de la Rehovot sunt „sintetici”, deoarece crearea lor nu a implicat un ovul, spermatozoizi sau uterul unui șoarece. Celulele stem de șoarece, celule care se pot dezvolta în orice organ sau țesut, au fost crescute într-un pântec artificial timp de opt zile, unde au dezvoltat un creier rudimentar, un tract intestinal și o inimă care bătea. După opt zile – echivalentul a trei luni de sarcină pentru un șoarece, embrionul a încetat să crească.

Experimentul este încă un succes în cursa care se desfășoară pentru a dezvolta embrioni din celule stem umane și de șoarece, despre care oamenii de știință de la Institutul Weizmann au spus că ar putea deține cheia pentru înțelegerea modului în care organele se dezvoltă în embrioni și, într-o zi, să creeze organe de înlocuire pentru persoanele care au nevoie de un transplant.

Dar cercetarea, publicată luni în jurnalul Cell, ridică, de asemenea, întrebări etice, care îi pune pe mulți în poziții incomode. Pe măsură ce capacitatea oamenilor de știință de a transforma celulele stem în organe umane și chiar embrioni devine din ce în ce mai sofisticată și de succes, atingând obiective pe care le-am fi considerat cândva imposibile, ne-am oprit să ne gândim la limite?

Aceasta a fost întrebarea la care a încercat să răspundă Societatea Internațională de Cercetare a Celulelor Stem (ISSCR) anul trecut, când a emis noi linii directoare care limitează cultivarea embrionilor umani în laborator la 14 zile , înainte să înceapă să apară primele semne ale sistemului nervos. După aceea, embrionii trebuie distruși.

Embrioni umani sintetici în viitor?!

Dar, deși există reglementîri legale în jurul embrionilor umani, embrionii umani sintetici erprezintă o nouă perspectivă. Ar putea fi implantat într-o zi un embrion uman sintetic în pântecele unei persoane?!

Oamenii de știință de la Institutul Weizmann au spus că embrionii sintetici de șoarece, în ciuda faptului că seamănă mult cu embrionii naturali de șoarece, nu pot fi considerați la fel și orice încercare făcută de a le implanta în pântecele unui șoarece nu s-a tradus într-o sarcină.

Asta sugerează că, în acest moment, puii de șoareci trebuie încă creați în mod demodat, din ovul, spermatozoizi și tot ceea ce vine cu ele. Dar cercetarea deschide calea către posibilitatea ca, într-o zi, puii de șoareci să poată fi creați din orice celulă de șoarece. Și după aceea, ce ne împiedică să creăm embrioni umani, în afara uterului?!

Cercetătorii Institutului Weizmann au spus că singurul lor scop în realizarea experimentului a fost să demonstreze dacă ar putea fi posibil într-o zi să se creeze embrioni sintetici capabili să crească organe de înlocuire pentru cei care au nevoie de un transplant.

„Scopul nostru nu este să facem o sarcină în afara uterului, fie că este vorba de șoareci sau de orice specie!”- a declarat cercetătorul principal, dr. Jacob Hanna, după cum a raportat Washington Post.

„Ne confruntăm cu adevărat cu dificultăți în a face organe și, pentru a face celulele stem să devină organe, trebuie să învățăm cum face acest lucru embrionul. Am început cu asta, deoarece uterul este o cutie neagră, nu este transparent” – arată cercetătorul. Dr Hanna și-a creat propria companie, Renewal Bio, cu scopul de a crește embrioni umani sintetici, care vor furniza țesuturi și celule pentru transplanturi și înlocuiri.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This