vineri, aprilie 26, 2024

Noua Lege a Educației aduce noutăți importante!

Must Read

Schimbări neașteptate vor fi la examenul de Bacalaureat, de anul viitor!

Media de gimnaziu nu va mai conta la admiterea în liceu

La Bacalaureat, se va da examen pentru două limbi străine

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți, 12 iulie, propunerile pentru noua Lege a Educației.

Nu vor mai exista probe separate la română și matematică la Bacalaureat, dacă se adoptă noua lege a Educației. Cinci materii ar urma să fie comasate într-un singur examen, iar elevii ar urma să fie testați pentru competențe digitale.
El a precizat marți, 12 iulie, că Bacalaureatul va avea examene pentru mai multe discipline. De asemenea, și admiterea la liceu va suferi schimbări. Media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu din 2023, când elevii care acum intră în clasa a VIII-a, vor da examentul de Evaluare Națională. În plus, elevii care vor începe în septembrie anul acesta clasa a VII-a vor avea o șansă în plus. Ei vor putea susține un examen de admitere într-un liceu.

Probele pentru Bacalaureat

Bacalaureatul e modificat complet, în noua lege a Educației. Acesta conține: o probă scrisă care reunește mai multe materii – română, matematică, științele naturii, istorie și geografie; două probe de limbi străine; o probă de competenţe digitale; o probă scrisă, la alegere.
Iată cum va arăta examenul de Bacalaureat, care va fi format din mai multe probe, după cum urmează:

  1. o singură probă scrisă, de evaluare a competențelor, la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile
  2. două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională
  3. o probă de evaluare a competențelor digitale
  4. o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, lăsată la alegerea candidatului.

”Este o probă comună, pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările. Această probă constă în evaluarea competențelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal, la limba și literatura română, la matematică, științe, istoria și geografia României și științe socio-umane. O singură probă scrisă, care să verifice competențele de bază, indiferent de filieră, profil, specializare”, a explicat ministrul Educației, potrivit site-ului news.ro.

O probă lingvistică în plus

Ministrul Cîmpeanu a motivat astfel introducere unei noi probe lingvistice în examenul de bacalaureat: ”Comunicarea, într-o lume din ce în ce mai globalizată, este absolut esențială. Vor fi verificate de asemenea, competențele de bază, echivalente nivelului B1, conform cadrului european pentru limbile străine”.

Elevii care vor promova, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice la limbi străine, au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, a explicat ministrul. Modificările sunt propuse pentru dezbatere, iar dacă noua lege a educației va trece de Guvern și de Parlament, acestea vor fi aplicate din 2027.

Recunoaștere internațională

levii care vor promova, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice la limbi străine, au dreptul la recunoaterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene”, a mai afirmat el. Ministrul a anunţat că o altă probă va fi de evaluare a competenţelor digitale.

Examenul naţional se va considera promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională şi proba de evaluare a competenţelor digitale şi au obţinut cel puţin nivelul “independent”; au susţinut proba scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6; au susţinut probă scrisă la Limba şi literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6 acolo unde este cazul, a spus ministrul.

Proba scrisă, facultativă, specifică domeniului sau profilului sau specializării nu va condiţiona promovarea examenului de bacalaureat, a arătat ministrul, precizând că va fi la alegere şi are rolul de a-l ajuta în dezvoltarea viitoare. Cîmpeanu a spus că această probă încurajează elevii să se prezinte la această probă pentru a demonstra nivelul de excelenţă.

admin

Latest News

Lanțul de supermarketuri dat în judecată de Guvern pentru defăimare. Totul se petrece intre Ungaria si Austria

Șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că Guvernul ungar intenționează să dea...

More Articles Like This