duminică, februarie 25, 2024

Războiul s-a mutat în spațiul cosmic: O navetă spațială rusă misterioasă urmărește un satelit de spionaj american!

Must Read

Un satelit rusesc și unul american sunt implicați într-un incident neclar în spațiul cosmic. Suspiciunile americane indică faptul că satelitul rus ar putea avea rolul de a spiona satelitul american.

În august anul trecut, un satelit rusesc, Kosmos-2558, a fost lansat pe același plan orbital pe care se află unul american, USA-326, iar de atunci au trecut de câteva ori unul pe lângă celălalt. Evoluția pe orbită a lui Kosmos-2558 și lipsa unor explicații formale din partea Moscovei i-au făcut pe experți să considere că satelitul rusesc îl pândește pe cel american.

Este al treilea satelit rusesc care pare un “inspector”, termen folosit pentru sateliții care au rolul de observa îndeaproape sateliții altor țări. În 2020, un general al Forței Spațiale a Statelor Unite a anunțat că doi sateliți misterioși ai Rusiei urmăreau un satelit american de spionaj. O imagine publicată de Insider (vezi foto) arată câte detalii poate surprinde un “inspector” spațial când își fotografiază ținta. Un satelit al companiei Maxar, care de obicei fotografiază Pământul, a făcut imaginea în timp ce a trecut pe lângă rămășița de pe orbită a unei rachete japoneze.

Dacă Kosmos-2558 este un “inspector” conceput special pentru a-l pândi pe USA-326 și a colecta date despre el, sunt șanse mari ca detaliile surprinse să fie mult mai precise, consideră experții, potrivit spotmedia.ro.

Cei doi sateliți orbitează Pământul pe același plan orbital, dar cu viteze diferite, iar astfel Kosmos-2558 trece periodic pe sub USA-326. “Dacă vă imaginați doi atleți care aleargă pe pistă pe culoare diferite, iar unul e mai rapid decât celălalt, din când în când unul termină tura mai repede și va trece pe lângă celălalt”, a explicat Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard.

Fiecare orbită completă e o nouă ocazie pentru satelitul rusesc de a-l fotografia pe cel american. Potrivit observațiilor lui McDowell, Kosmos-2558 a făcut patru treceri apropiate pe lângă USA-326 în martie. Satelitul rușilor trece de obicei la mai puțin de 50 de kilometri distanță de cel american, nu atât de aproape pentru a risca o coliziune, dar suficient pentru a obține imagini detaliate.

Sateliții se spionează între ei de mai multe decenii. Nici nu-i foarte greu: tot ce trebuie să faci e să-ți lansezi satelitul pe o orbită mai mare decât cea a sateliților pe care vrei să-i observi. Însă Rusia pare să aibă altă metodă când își urmărește țintele și nu se știe de ce – Moscova și-a pus satelitul pe același plan orbital cu cel american, iar cei doi “concurenți” spațiali trec foarte aproape unul pe lângă celălalt.

“Chiar e un comportament iresponsabil. Se vede că se află pe o orbită similară cu unul dintre cele mai valoroase obiecte ale guvernului american”, a declarat pentru NBC News generalul James H. Dickinson, șeful Comandamentului Spațial al Statelor Unite.

O posibilă explicație pentru evoluția satelitului rusesc poate fi legată de rolul pe care îl joacă ținta sa. USA-326 este un satelit secret de spionaj. Potrivit Pentagonului, USA-326 are rolul de a sprijini “recunoașterea aeriană” – un program de spionaj prin satelit pentru obținerea de informații prin observarea Pământului.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This