vineri, aprilie 26, 2024

Minicentrala solară – o soluție la criza de energie?!

Must Read

Un start-up din Stiria oferă energie electrică ce poate fi produsă pe balcon!

Cu mini sisteme solare, start-up-ul Efficient Energy Technology GmbH (EET), își propune să facă posibilă producția de energie electrică pentru mulți. În ciuda condițiilor economice dificile, accentul firmei este pus pe expansiunea în toată Austria.

Având în vedere prețurile la energie electrică, mulți oameni doresc să își poată produce propria energie electrică. Efficient Energy Technology GmbH (EET) a avut ideea de a oferi independență în ceea ce privește furnizarea de energie, cât mai ușor posibil. În mai 2017, foștii studenți ai TU Graz Christoph Grimmer, Stephan Weinberger și Florian Gottesroither au fondat compania EET. Chiar și în timpul studiilor, ei au recunoscut că, deși tehnologia pentru energie regenerabilă este destul de avansată, oportunitățile nu ajung la clientul final.

Soluția: minicentralele solare!

“Pentru sistemele fotovoltaice, ai nevoie de un acoperiș pe care să poată fi montat sistemul. Acest lucru este, adesea, dificil, mai ales în zonele urbane”, spune Jan Senn, purtătorul de cuvânt al companiei. Soluția: minicentrale solare, care se instaleaza pe balustrada balconului, pe pereții casei sau în grădină și sunt pur și simplu conectate la priză. Acest mini sistem solar, care a fost dezvoltat cu sau fără opțiuni de stocare, se numește Solemate. Potrivit companiei, cu poziționare optimă și varianta cu opțiuni de stocare, un sfert din nevoile unei gospodării medii pot fi acoperite. Sistemele fără stocare sunt mai ieftine și ar trebui să se amortizeze după patru-cinci ani. Compania are acum 35 de angajați, iar vânzările în anul financiar trecut au fost de două milioane de euro. Un multiplu de mai multe milioane este așteptat și pentru acest an, tocmai pentru că crizele actuale au lovit oamenii în toate domeniile. „Odată cu criza, interesul pentru sursele de energie durabilă a crescut, iar dorința de a deveni mai autosuficienți energetic a crescut din cauza Corona și a războiului din Ucraina”- spune Senn. În orice caz, cifrele de vânzări s-au multiplicat de 5 ori, de la pandemia de coronavirus.

Cu toate acestea, compania a fost puternic lovită de criza economică și de problemele de livrare asociate. Majoritatea componentelor individuale provin din Orientul Îndepărtat. Containerele pentru transportul panourilor nu sunt disponibile momentan, microcipurile sunt greu de procurat și invertoarele sunt și ele greu de obținut. Prin urmare, sistemele solare cu opțiuni de stocare pot fi doar rezervate. Situația arată puțin mai bine pentru sistemele fără memorie, dar trebuie să luați în considerare o întârziere de până la douăsprezece săptămâni.

Potrivit publicației derstandard.at, în ciuda provocărilor economice, EET se concentrează pe extindere. Până la sfârșitul anului, compania estimează să aibă 50 de angajați. „Până acum, am fost reprezentați doar în țările de limbă germană și Italia, dar acum vrem să abordăm întreaga piață europeană! -, spune Senn.

Echipă tânără

Găsirea de angajați nu este o problemă. „Dar depinde pe cine cauți!” – adaugă Senn. La EET se bazează pe angajați tineri. Cel mai în vârstă coleg are 40 de ani. Mulți s-ar alătura companiei în timpul studiilor și ar rămâne după absolvire. „Este important ca noii angajați să se încadreze în echipă!…Interesul tehnic ar trebui să existe, dar cel mai important lucru este capacitatea de a lucra în echipă, pentru că este greu de învățat…Până acum, am găsit doar angajați grozavi” – spune Senn. O singură persoană a părăsit compania până acum. „În calitate de tânăr tată, noul său angajator i-a oferit și un loc de îngrijire a copiilor. Noi nu putem face asta, încă”. Senn descrie atmosfera din companie ca fiind foarte informală. “Există ierarhii plate, linii scurte de comunicare și biroul de acasă este posibil, cu un laptop al companiei. Atâta timp cât compania funcționează, angajații pot lucra când și unde doresc.” Biroul de acasă este rar folosit: „Angajații mă întreabă dacă pot să-și scrie lucrările la birou, în timpul liber!…Poate că, pe lângă mediul familial, grădina cu piscină cu apă sărată este și un motiv în plus pentru a lucra la birou.

Sărbătorile semi-private ar putea ajuta angajații să fie mai mult împreună. O dată pe an, întreaga echipă merge la un team-building de trei zile. Pe lângă odihnă și petreceri, acolo sunt optimizate și structurile interne. Va fi interesant să vedem cum vor continua lucrurile în următoarele câteva luni. Pentru că, chiar dacă echipa crește, acest mediu familial ar trebui menținut, adaugă el. „Cu o echipă cool, poți stăpâni toate celelalte provocări!” – opinează fondatorul firmei.

admin

Latest News

Lanțul de supermarketuri dat în judecată de Guvern pentru defăimare. Totul se petrece intre Ungaria si Austria

Șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că Guvernul ungar intenționează să dea...

More Articles Like This