miercuri, mai 8, 2024

Noul Cod Fiscal provoacă șomaj!

Must Read

Angajații part-time sunt concediați pe capete, deși Guvernul spera să reducă munca la negru

Patronii acuză coaliția guvernamentală că jupoaie firmele autohtone

După ce Codul fiscal a fost modificat, în sensul în care pentru angajații part-time, angajatorii sunt obligați să plătească taxe la stat de trei ori mai mari, managerii au început disponibilizările.

Patronilor români li se pare absurdă și nejustificată impunerea unor taxe și contribuții triple către buget, în cazul angajaților care lucrează doar câteva ore pe zi.

Aberații fiscale marca PNL+PSD

Firmele românești, care se confruntă cu fiscalitate excesivă, lipsă de lichidități, probleme de aprovizionare și scumpiri la utilități, susțin că nu au de unde sa achite poveri fiscale mai mari. Prin urmare, au început concedierile, iar fenomenul e așteptat să ia amploare în lunile următoare.

 Înainte de modificarea Codului fiscal, pentru un angajat care muncea 4 ore pe zi, firma plătea la bugetul de stat 299 de lei. După intrarea în vigoare a noilor prevederi fiscale, pentru același volum de muncă, firma trebuie să plătească un impozit triplu, de 894 de lei! Din nefericire, pentru angajatii care ajung șomeri, situația poate fi cu adevărat dramatică in aceasta perioadă, zguduită de crize multiple, când e mare nevoie de orice ban în plus în gospodarie. E posibil ca unele firme să prefere să-i angajeze pe lucrătorii part-time cu normă întreagă, dat fiind faptul că un contract cu normă întreagă îi costă cât unul part-time, dar, în prima situație, câștigă la capitolul de productivitate.

Efectul este nagativ: nu se vor mai încasa banii pe contractele part-time!

De reținut că “suprataxarea muncii parțiale nu se aplică și angajaților care au contracte la mai multe companii și care, la final de zi, adunate, ajung la 8 ore. Excepție fac și studenții, elevii, pensionari ori persoanele cu dizabilități, care lucrează mai puțin de opt ore pe zi”.

“Am observat pe grupurile de contabilitate de pe site-urile de socializare, cu colegi care operează aceste contracte de muncă, că există o tendință generalizată de desființare, cu înregistrare în Revisal a acestor contracte de munca parțiale, fără ca acestea să fie refăcute pe contracte de muncă pe 8 ore. Deci, în acest moment, efectul este negativ, în sensul că se desființează contractele de muncă part-time. Prin urmare, nici taxele acelea nu se vor mai încasa”- a declarat Adrian Benta, consultant fiscal, pentru stirileprotv.ro.

Decizia Guvernului de a obliga firmele să plătească pentru angajații part-time contribuții la nivelul salariului minim a început deja să aibă efecte vizibile. Specialiștii atrag atenția că deja au început să fie radiate multe astfel de contracte, fără ca ele să fie înlocuite cu unele full-time, cum se aștepta ministrul Finanțelor. Statul a rămas și fără venituri pe care le primea anterior, iar pe de alta că fie a împins mai multe persoane în șomaj sau sărăcie, odată ce au au pierdut o sursă de venit, fie să accepte munca la negru.

„Până acum o lună, numărul joburilor standard, respectiv cei care nu sunt calificați, nu au o formă juridică și au ieșit din diferite companii, reprezintă  9% din total. În ultimele 10 zile, procentul acestor joburi s-a dublat, este aproape de 20%. Deci, în acest moment, efectul este negativ, în sensul că se desființează contractele de muncă cu timp parțial. Prin urmare, nici taxele acelea nu se vor mai încasa”, a explicat specialistul.

„Cel mai probabil, ei (angajatorii – n.red.) vor apela fie la angajarea persoanei 8 ore, deoarece taxele vor fi similare cu ale unui angajat full-time. Va fi o brambureală și o zăpăceală pe tot ce înseamnă partea asta de modificare legislativă, încât toată lumea se va zăpăci!”- consideră Chivu.

Cîciu credea că stopează munca la negru, dar crește șomajul!

Ordonanța care aduce modificări Codului Fiscal a fost adoptată de Guvern pe 15 iulie. Unele măsuri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023, însă altele, cum e cea cu impozitarea muncii part-time, intră în vigoare la 1 august, deși legea obligă să fie lăsate minimum 6 luni de tampon.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a spus că sunt scutiți de la modificare studenții, elevii, pensionarii și persoanele cu dizabilități, care lucrează cu jumătate de normă.

În cazul celorlalți, însă, angajatorul trebuie să plătească contribuții la nivelul salariului minim. O persoană mai poate evita situația e a plăti taxele impuse de noul Cod FIscal și dacă are mai multe locuri de muncă part-time și acestea, cumulate, sunt la nivelul salariului minim. În acest caz, se vor plăti contribuții proporțional cu contractele part-time.

Ministrul Cîciu s-a arătat convins că va fi stopată munca la negru, susținând că au fost reprezentanți ai mediului de afaceri care i-ar fi recunoscut că plătesc oameni pentru 2 ore, dar ei lucrează, de fapt, 8. Efectul este că, de fapt, angajații part-time sunt concediați pe capete, sporind numărul șomerilor.

admin

Latest News

Franța și alte cinci țări din Uniunea Europeană au avut reprezentanți la învestirea lui Vladimir Putin

Adaugă comentariu Distribuie La a cincea ceremonie de învestire a lui Vladimir Putin în funcția de președinte al Federației...

More Articles Like This