miercuri, mai 8, 2024

Au apărut numerele „verzi” la autovehicule!

Must Read

Avantaje multiple cu plăcuțe verzi!

Ce trebuie să știți despre aceste numere de înmatriculare!

Un obiectiv comun al tuturor cetățenilor este, pe cât posibil, reducerea poluării mediului încojurător. Fiecare realizează diferite acțiuni, mai mici sau mai mari, în speranța că lucrurile se vor schimba în bine. Una dintre cauzele majore ale poluării rămâne, în continuare, nivelul ridicat al emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. În viitor însă, acest lucru nu va reprezenta o amenințare la fel de ridicată deoarece treptat, majoritatea populației va trece la mașinile electrice, care prezintă beneficii mai multe comparativ cu cele ale vehiculelor pe combustibil, în special în orașele mari și extrem de aglomerate.

În vederea diferențierii în trafic a vehiculelor electrice de cele pe combustibil, s-a decis acordarea de numere de înmatriculare verzi pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2. Ordinul va fi pus în vigoare începând cu data de 27.07.2022.

Ce sunt numerele verzi?

Numerele de înmatriculare cu caractere de culoare verde sunt special destinate mașinilor pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Prin intermediul acestora, se dorește evidențierea acestora în traficul rutier, pentru ca astfel să se stimuleze creșterea numărului de vehicule nepoluante.

În prezent, conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare, există circa 17.000 de mașini electrice înmatriculate în România, toate acestea urmând să beneficieze de noile plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi.

Cum poți primi numere “verzi”

La finalul lunii aprilie a acestui an a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul comun. al MAI, Viceprim-Ministului, Ministrului Transporturilor și a Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor care reglementează acordarea în mod legal a numerelor de înmatriculare verzi, strict pentru autovehiculele pur electrice sau cu pilă de combustie pe hydrogen. Aceste măsuri urmau să intre în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului, lucru ce s-a și întmplat începând cu ziua de astăzi.

Condiția de eligibilitate pentru a putea face cerere pentru această categorie de numere de înmatriculare rămâne ca vehiculul să aibă zero emisii de dioxid de carbon (CO2).

De ce să îți pui plăcuțe verzi!

Dacă bifezi criteriul de eligibilitate și ai dreptul de a face cerere pentru deținerea numerelor verzi, îți recomandăm să o faci cât mai rapid. Pe lângă diferențierea realizată în cadrul traficului între automobile, această măsură aduce cu sine și câteva beneficia dintre care amintim:

  • „pașaportul verde” acordat mașinilor nepoluante care au numere de culoare verde;
  • Parcare gratuită;
  • Accesul permis în zonele cu emisii reduse;
  • Taxe și impozite reduse;
  • În cazul autorităților locale, aceste plăcuțe vor reprezenta un instrument extrem de util.

Mașinile care îndeplinesc condițiile dar au deja numere standard vor putea realiza o cerere pentru preschimbarea acestora din momentul intrării în vigoare a prevederilor actului normative.

 Pentru a verifica dacă un număr de înmatriculare este sau nu disponibil tot ceea ce trebuie să faci este să intri pe DRPCIV și să introduci combinație de litere și cifre dorite. Atenție! După cum este stipulat și în formularul de pe site, această acțiune nu reprezintă o rezervare a numărului de înmatriculare dorit.

Noile plăcuțe semnalează mașinile electrice care circulă pe drumurile din România şi vor funcţiona ca un paşaport verde. Interesante sunt însă avantajele pe care ele le aduc proprietarilor.

Vorbim de 17.000 de mașini electrice care sunt deja înmatriculate în țara noastră. Șoferii acestora își vot putea preschimba numerele, la cerere, cu o astfel de variantă de numere verzi. Reprezentanții din Ministerul de Interne speră ca în acest fel să crească vizibilitatea mașinilor nepoluante și chiar să îi încurajeze și pe alți români să își schimbe mașina cu una electrică.

O astfel de decizie vine cu multe avantaje: 

În primul rând ajută toţi participanţii la trafic, dar şi autorităţile să facă o delimitare mai clară asupra acelor maşini care nu sunt deloc poluante. De altfel vorbim de o vizibilitate mai bună a acestor vehicule. Posesorii maşinilor electrice vor fi scutiţi de anumite taxe şi impozite sau măcar vor fi mult mai reduse dat fiind faptul că autovehiculele nu poluează. De asemenea şi pentru cei care locuiesc în oraşe aglomerate un mare beneficiu este faptul că există locuri speciale de parcare pentru acest tip de automobile. Iar dacă ţinem cont şi de costurile din ultima vreme la combustibil, vorbim şi de costuri mai mici pentru cei care au astfel de vehicule. Pe lângă vizibilitate, cei care deţin o maşină electrică şi au nr cu negru pot cere schimbarea în următoarea perioadă.

Vehiculele deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a acestora pot fi preschimbate la cerere. Măsura introducerii lor are ca scop creșterea vizibilităților unor tipuri de mașini și încurajarea șoferilor să opteze pentru acestea. „Acesta este primul număr de înmatriculare verde eliberat! De ce verde? Fiindcă poți face diferența!”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Oficialii speră ca inițiativa să îi facă pe ceilalți șoferi să își cumpere acest tip de vehicul nepoluant. Aceștia susțin că un astfel de detaliu poate face diferența, oamenii protejând astfel mediul înconjurător.

Ministrul Mediului, detalii despre numerele de înmatriculare verzi

Ordinul care reglementează acordarea numerelor verzi a fost publicat și în Monitorul Oficial la finalul lunii aprilie. Ordinul comun al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, al ministrului Afacerilor Interne şi al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii arată că numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde sunt acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero CO2, adică mașinilor pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

„Numerele de înmatriculare dedicate maşinilor nepoluante vor funcţiona ca un paşaport verde pentru acest tip de autovehicule.

Prin identificarea clară şi vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilităţi celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe şi impozite, autorităţile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piață a autovehiculelor de transport nepoluante, menite să facă față traficului intens, precum și protejarea mediului înconjurător.

Astfel, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a elaborat și adoptat Standardul MAI, privind vehiculele rutiere, plăcile de înmatriculare cu fond reflectorizant pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2, pentru armonizarea legislației în vigoare.

Eliberarea plăcuțelor verzi se va realiza la solicitarea proprietarilor acestora, în contextul înmatriculării, transmiterii dreptului de proprietate sau la emiterea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, situații în care, odată cu solicitarea noilor plăcuțe, este necesară depunerea celor anterioare ori a documentelor care atestă furtul acestora sau, după caz, a declarației de pierdere, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Sunt suficiente stații de încărcare pentru mașinile electrice?!

Portivit site-ului wall-street.ro, Rețeaua de stații publice pentru încărcarea mașinilor electrice din România este în continuă dezvoltare și are potențialul de a crește într-un ritm foarte rapid în 2022, dar deocamdată este una subdezvoltată în comparație cu piețele din vestul Europei, raportul cu unele țări fiind unul extrem de mare.

Wall-Street.ro a discutat cu directorul general al companiei Promelek XXI, Károly Nagy, despre potențialul pieței locale de furnizare a echipamentelor de încărcare a mașinilor electrice din România.

Compania este în prezent parte a grupului spaniol Elektra, iar pe piața locală a instalat în 2021 circa 200 de stații de încărcare, atât publice cât și private. Promelek este furnizor de echipamente electrice, dar a introdus în portofoliu și stații de încărcare pentru mașini electrice, iar pentru acest an anticipează avans cu 15% a business-ului, la circa 27,5 milioane de euro, în condițiile în care proiectele care vizează instalarea de stații de încărcare se înmulțesc.

Potrivit lui Nagy, în prezent sunt din ce în ce mai mulți consumatori care decid să cumpere o mașină electrică, fie că o fac pe fondul nevoii de a reduce poluarea, fie că vor să-și reducă semnificativ costurile cu transportul în zonele urbane.

„Chiar și la prețul actual al energiei electrice, costul de deplasare cu o mașină electrică este, după calculele noastre, la o treime față de autovehiculele dotate cu motoare cu ardere internă”, ne-a explicat omul de afaceri.

În ceea ce privește dimensiunile pieței locale, Károly Nagy, director general Promelek XXI, ne dă exemplul Țărilor de Jos (Olanda), o țară cu un număr similar de locuitori cu România.

„ În Olanda (populație de 17,45 mil. estimată în 2020, aproape la fel de mare ca România, estimativ  de 19,3 mil. în 2020) erau, la finele anului trecut, circa 70.000 de stații de încărcare publice. În România, la finalul lui 2021, erau doar 1.000 de stații”, ne-a explicat reprezentantul furnizorului de soluții și produse electrice.

Potențial mare de creștere

Totuși, dacă excludem comparațiile cu alte țări și ne raportăm la datele pieței locale, potențialul este evident și se va concretiza în perioada următoare, în condițiile în care piața mașinilor electrice și cu echipare hibridă este în plină creștere.

„Rata de creștere a vânzărilor de mașini electrice, respectiv plug-in hibrid, este de circa cinci ori mai mare decât cea a pieței auto în general. Deși ele reprezintă un procent relativ mic în România din totalul de autovehicule vândute, rata de creștere este mult mai mare, și vor ajunge la un număr semnificativ în următorii ani”, ne-a mai spus Károly Nagy.

Conform datelor APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile), autoturismele din această categorie (fie 100% electrice, fie hibrid plug-in sau full hibrid) au raportat, la nivel de decembrie 2021, o cotă de piață de 15,5%, de 2,2 ori mai mare comparativ cu decembrie 2020 când era de 7,1%. Mai mult de atât, datele APIA arată că vânzările de autoturisme electrificate s-au dublat în 2021 (+109,1%) comparativ cu 2020.

admin

Latest News

Franța și alte cinci țări din Uniunea Europeană au avut reprezentanți la învestirea lui Vladimir Putin

Adaugă comentariu Distribuie La a cincea ceremonie de învestire a lui Vladimir Putin în funcția de președinte al Federației...

More Articles Like This