vineri, martie 29, 2024

Microplasticele – un produs toxic devastator pentru oameni și mediu!

Must Read

Oamenii sunt singurii vinovați pentru intoxicarea întregii planete cu aceste reziduuri sintetice periculoase

Materialele plastice ne simplifică viața în numeroase privințe, fiind de multe ori mai ușoare și mai ieftine decât materialele alternative. Dacă însă nu sunt eliminate sau reciclate corespunzător, ele pot ajunge în mediu, unde rămân timp de secole și se degradează în bucăți din ce în ce mai mici. Aceste bucățele (de obicei mai mici de 5 mm) sunt numite microplastice și reprezintă un motiv de îngrijorare. Microplasticele sunt particule solide de plastic compuse din amestecuri de polimeri și aditivi funcționali. Ele pot conține și impurități reziduale. Microplasticele se pot forma neintenționat prin uzarea unor bucăți de plastic mai mari, precum anvelope auto sau textile sintetice. Unele sunt însă fabricate deliberat, apoi adăugate în produse pentru a îndeplini anumite scopuri, de exemplu ca granule exfoliante pentru gomajul feței sau al corpului.

Un produs cancerigen, care nu se degradează!

Odată ce ajung în mediu, microplasticele nu se biodegradează, ci se acumulează în organismul animalelor, inclusiv în cel al peștilor și crustaceelor, fiind consumate apoi de oameni prin hrană. S-au găsit microplastice în ecosistemele marine, de apă dulce și terestre, precum și în alimente și în apa potabilă. Eliberarea lor continuă contribuie la poluarea permanentă a ecosistemelor și a lanțurilor trofice. În studiile de laborator, expunerea la microplastice a fost asociată cu o serie de efecte (eco)toxice și fizice negative asupra organismelor vii. Ca urmare a preocupărilor legate de mediu și de sănătatea oamenilor, mai multe state membre ale UE au introdus deja sau au propus interzicerea la nivel național a utilizării intenționate a microplasticelor în produsele de larg consum. Interdicțiile se referă în principal la folosirea microperlelor în produsele cosmetice care se clătesc după utilizare, unde microplasticele acționează ca agenți de exfoliere și netezire. În fiecare an, circa 42 000 de tone de microplastice ajung în mediu, în urma utilizării produselor care le conțin. Cea mai mare sursă de poluare dintre toate este materialul granular de umplere, utilizat pe terenurile de sport cu gazon artificial, de pe care se eliberează în mediu până la 16 000 de tone. În plus, se estimează că în apele de suprafață ale Europei ajung anual aproximativ 176.000 de tone de microplastice produse neintenționat (prin uzura bucăților de plastic mai mari).

Alimentele, infestate cu micropalstice!

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a reexaminat în 2016 dovezile disponibile privind existența micro- și nanoparticulelor de plastic în produsele alimentare. Experții au identificat necesitatea de a genera mai multe date cu privire la nivelurile de prezență a acestora în alimente și la efectele lor potențiale asupra sănătății umane. În acest scop, EFSA organizează un colocviu științific în 2021, pentru a discuta situația actuală și cercetările în derulare în domeniu.

Potrivit publicației Ziarul Financiar – zf.ro, contaminarea cu microplastice a fost raportată pentru prima dată în primăvara acestui an, în carnea de vită și de porc, precum și în sângele vacilor și al porcilor din ferme. Oamenii de știință de la Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) Olanda, au găsit microplastice în trei sferturi din produsele din carne și lapte testate și în fiecare probă de sânge din studiul lor pilot. De asemenea, particule au fost găsite în fiecare probă de hrană pelete pentru animale testată. Produsele alimentare au fost ;i ele ambalate în plastic, ceea ce reprezintă o altă cale posibilă de contaminare.

Plastic, inclusiv în sânge!

Cercetătorii VUA au descoperit și anunțat despre această problemă, pentru prima dată, despre microplastice găsite în sângele uman, în luna martie a acestui an și au folosit aceleași metode, pentru a testa produsele de origine animală. Descoperirea particulelor în sânge arată că acestea pot călători prin corp și se pot depune în organe. Impactul asupra sănătății oamenilor sau a animalelor de fermă este încă necunoscut. Cercetătorii sunt îngrijorați, deoarece microplasticele provoacă deteriorarea celulelor umane în laborator. Despre particulele din aer, se știe deja că pătrund în organism și provoacă milioane de decese premature pe an. Se știe, de asemenea, că unele animale sălbatice sunt afectate de microplastice.

Conform site-ului https://echa.europa.eu, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a reexaminat în 2016 dovezile disponibile privind existența micro- și nanoparticulelor de plastic în produsele alimentare. Experții au identificat necesitatea de a genera mai multe date cu privire la nivelurile de prezență a acestora în alimente și la efectele lor potențiale asupra sănătății umane. În acest scop, EFSA organizează colocvii, dezbateri și studii, pentru a discuta situația actuală și cercetările în derulare în domeniu.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This