vineri, aprilie 19, 2024

APĂRAȚI DREPTURILE ÎNGRIJITOARELOR CU NORMĂ DE 24 DE ORE DIN AUSTRIA!

Must Read

Îngrijitorii/îngrijitoarele cu normă de 24h efectuează neobservat o muncă importantă, de care foarte mulți dintre noi vom fi dependenți mai devreme sau mai târziu: În mod continuu îngrijesc și sunt responsabili pentru alți oameni, care nu se mai pot descurca singuri.

MUNCA ÎNGRIJITORILOR/ÎNGRIJITOARELOR CU NORMĂ DE 24H ESTE INDISPENSABILĂ, PENTRU OAMENII PE CARE ÎI ÎNGRIJESC, ȘI PENTRU ÎNTREAGA COMUNITATE.

DAR ÎNGRIJITORII/ÎNGRIJITOARELE LUCREAZĂ, DESEORI, ÎN CONDIȚII NESIGURE, NEDREPTE ȘI PRECARE.

În ciuda muncii solicitante din punct de vedere emoțional și fizic, îngrijitorii/îngrijitoarele cu normă de 24h sunt plătiți/plătite deseori sub salariul minim, au ore de lucru excesiv de multe și suferă din cauza discriminării și abuzului la locul de muncă. Drepturile acestora nu sunt protejate în Austria. 

98% a îngrijitorilor/îngrijitoarelor din Austria lucrează ca liber profesioniști, deși în realitate au puțină autonomie. Din acest motiv apar numeroase probleme pentru aceștia: Protecția angajaților privind salariul minim, numărul de ore maxim de odihnă și lucru, concediu și concediu medical nu se aplică. Pauzele acestora sunt existente deseori numai pe hârtie. Deseori sunt de apel și noaptea. Își permit să se îmbolnăvească numai pe propria cheltuială: De abia începând cu a 42-a zi au dreptul la concediu medical plătit.


Mulți/multe îngrijitori/îngrijitoare cu normă de 24h dețin prea puține informații privind drepturile și obligațiile lor în calitate de liber profesioniști. Acest lucru înseamnă că sunt slab asigurați în caz de șomaj sau boală și, în cel mai rău caz, ajung datornici.

Și pandemia de COVID-19 a exacerbat multe dintre inegalitățile și problemele existente pentru îngrijitori/îngrijitoare cu normă de 24h. Privind serviciile de sprijin COVID-19, îngrijitorii/îngrijitoarele s-au confruntat cu obstacole birocratice și bariere lingvistice majore.

PENTRU DREPTUL LA CONDIȚII DE MUNCĂ ECHITABILE! SĂ NE MOBILIZĂM ÎMPREUNĂ PENTRU DREPTURILE ÎNGRIJITORILOR/ÎNGRIJITOARELOR CU NORMĂ DE 24H.

Cu toții ne dorim condiții de muncă sigure și sănătoase și o remunerare echitabilă pentru munca noastră. Dar factorii de decizie au neglijat să creeze un cadru în conformitate cu drepturile omului pentru îngrijitorii/îngrijitoarele cu normă de 24h în Austria! Este necesară de urgență o corectare a sistemului, care să creeze condiții mai bune și mai multă siguranță pentru îngrijitori/îngrijitoare, persoanele îngrijite și aparținători.  

Să lucrăm împreună pentru ca drepturile îngrijitorilor/îngrijitoarelor cu normă de 24h din Austria să fie mai bine protejate.

Un cadru legal trebuie să asigure situația, ca toți/toate îngrijitorii/îngrijitoarele cu normă de 24h din Austria să poată lucra în condiții de muncă echitabile. Printre acestea se numără o remunerare echitabilă și protejarea împotriva orelor de lucru excesive. Posibilitățile de control și de a depune plângere trebuie dezvoltate și întărite, pentru a proteja drepturile îngrijitorilor/îngrijitoarelor și a persoanelor îngrijite. Îngrijitorii/îngrijitoarele trebuie protejați/protejate eficient împotriva discriminării și a abuzului.  Trebuie extinse certificările agențiilor și luate în considerare și drepturile îngrijitorilor/îngrijitoarelor.

Condițiile precare de muncă din Austria fac parte dintr-un trend mai larg. În Austria există peste 60.000 de îngrijitori/îngrijitoare cu licență.92% dintre aceștia sunt femei și 98% sunt imigrante, în principal, din Europa Centrală și de Est, mai ales din România și Slovacia. Faptul că îngrijitoarelor cu normă de 24 de ore nu le sunt respectate drepturile de muncă face parte dintr-un trend crescător îngrijorător, pe care îl observăm în întreaga Europă. Munca precară, pentru care nu sunt asigurate concediul medical plătit și remunerarea echitabilă, reprezintă un trend crescător în multe țări, ca și în Austria. Situația miilor de îngrijitoare cu normă de 24 de ore din Austria este un exemplu pentru efectele condițiilor de muncă precare pentru lucrătorii imigranți. În Europa, femeile, persoanele tinere și apartenenții minorităților etnice și religioase muncesc mai des decât alte persoane în regim de jumătate de normă, cu contracte pe termen scurt sau problematice, fără acces corespunzător la concediu medical plătit, concediu de maternitate, concediu de odihnă plătit și alte servicii.

De ce trebuie protejate mai bine îngrijitoarele cu normă de 24 de ore!

Austria are o populație din ce în ce mai îmbătrânită – mai mult de 25% din populație va avea peste 65 de ani până în anul 2040 – și astfel are o cerere în creștere pentru personal de îngrijire. Statul a neglijat însă până acum creearea de condiții cadru care să protejeze drepturile îngrijitorilor/îngrijitoarelor cu normă de 24h din Austria și să asigure o înaltă calitate în domeniul îngrijirii. Este necesară urgent corectarea sistemului!

Falșilor liberi-profesioniști li se refuză drepturile!

98% din îngrijitorilor/îngrijitoarelor lucrează ca liber-profesioniști, deși nu își pot negocia singuri nici condițiile de muncă, nici salariul. În calitate de falși liber profesioniști sunt excluși de la protecția angajaților, pentru ei nu se aplică salariul minim. Statutul acestora de liber profesioniști trebuie urgent verificat și să fie revizuit de comun acord cu îngrijitorii/îngrijitoarele!

Risc dublu de muncă precară

În Austria, femeile câștigă simțitor mai puțin decât bărbații. Salariatele imigrante primesc un salariu cu 26,8 % mai mic decât cetățenele statului austriac. Muncitoarele imigrante suferă, din această cauză, de un risc dublu în Austria, privind condițiile de muncă precare. Discriminarea de gen și pe bază de origine, se suprapun! Dar noi toți avem dreptul la muncă în condiții echitabile, indiferent de gen, statut social, apartenență etnică, proveniență sau alte motive!

CE POȚI FACE PENTRU A SUSȚINE DREPTURILE ÎNGRIJITORILOR/ÎNGRIJITOARELOR CU NORMĂ DE 24H?

Noi toți putem contribui pentru a îmbunătăți situația îngrijitorilor/îngrijitoarelor!

Reforma anunțată în domeniul îngrijirii este momentul perfect pentru a asigura drepturile îngrijitorilor/îngrijitoarelor. De aceea, trebuie să cerem acum împreună o corectare a sistemulu! Semnează petiția și cere, împreună cu noi, condiții de muncă echitabile pentru îngrijitori/îngrijitoare de la Guvernul Federal al Austriei și de la ministerele competente!

Prin organizarea cafenelelor pentru îngrijitori/îngrijitoare, putem oferi un nou spațiu pentru conectare și schimb de opinii și în același timp arătăm un semn de recunoaștere și apreciere. Difuzarea informațiilor privind ofertele de sprijinire pentru îngrijitori/îngrijitoare îi ajută pe îngrijitori/îngrijitoare ca să-și cunoască drepturile și să poată găsi sprijin atunci când se află în situații dificile. Lista de verificare a agențiilor  îți permite să evaluezi mai bine agențiile și astfel să te asiguri, că sunt respectate standardele pentru îngrijitori/îngrijitoare. Dorești pur și simplu să-i mulțumești unui/unei îngrijitor/îngrijitoare cu normă de 24h?

RAPORTUL AMNESTY INTERNATIONAL

„Ne dorim doar câteva drepturi! îngrijitorilor/îngrijitoarelor cu normă de 24h le sunt refuzate drepturile în Austria.”  Noul raport Amnesty International dezvăluie situația privind drepturile omului a îngrijitorilor/îngrijitoarelor cu normă de 24h din Austria.

SEMNEAZĂ ACUM PETIȚIA, aici!

https://www.amnesty.at/mitmachen/kampagnen/%C3%AEmpreun%C4%83-pentru-condi%C8%9Bii-de-munc%C4%83-echitabile-%C3%AEn-domeniul-%C3%AEngrijirii-cu-norm%C4%83-de-24h/

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This