vineri, aprilie 26, 2024

ROMÂNIA E ÎN FALIMENT NEDECLARAT!

Must Read

Statul român a ajuns să se împrumute ca să-și achite datoriile!

Regimul odios al lui Johannis continuă sarabanda minciunilor, menite să acopere dezastrul guvernărilor liberale

Situația financiară a României este mult mai gravă decât ne imaginam! Statul a ajuns să se împrumute la instituțiile financiare internaționale pentru a-și achita datoriile curente la bănci, ceea ce înseamnă un faliment încă nedeclarat. În fapt, rectificarea bugetară, prin care ministerele au primit o parte infimă față de necesitățile curente, arată clar dimensiunile dezastrului.

România a contractat un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de 600 de milioane de euro, pe care îl va folosi pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale. Practic, statul se împrumută nu numai să acopere cheltuielile bugetare, ci și pentru a achita datoriile scadente, ceea ce înseamnă că țara a intrat deja în faliment.

”Conform politicii sale de cost, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare percepe un comision iniţial în valoare de 0,25% aplicat la suma împrumutului, plătibil în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Acordului sau anterior efectuării tragerii din împrumut, oricare dintre acestea intervine prima, precum și un comision de angajament de 0,25%, aplicat la suma netrasă din împrumut, plătibil semestrial. Plata serviciului datoriei publice aferent împrumuturilor, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumuturilor se asigură, conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile, contractate de Guvernul României, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat, refinanţării şi rambursării anticipate a datoriei publice guvernamentale. Sumele trase din asistența financiară nerambursabilă se fac venit la bugetul de stat, conform art. 75 al Legii finanțelor publice nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Legea pentru ratificarea acordului de împrumut.

Datoriile s-au dublat

Dacă anul trecut România plătea datorii de 17 miliarde de lei pe an, anul acesta trebuie achitate 30 de miliarde de lei, o sumă pe care statul nu o poate susține, pe fondul unei prăbușiri economice generalizate. Analistul economic prof. dr. Mircea Coșea, atrăgea atenția că statul român a ajuns pe primul loc în Europa și pe locul 5 în lume la împrumuturi și că, în acest ritm, există riscul serios de a intra în incapacitate de plată.

”Atunci când faci parte din sistemul euro şi când eşti în dificultate, Banca Europeană te ajută, aşa cum a ajutat Grecia acum 10-11 ani. Te ajută, pentru că nu trebuie să lase sistemul euro să cadă, prin ruperea unei verigi, a unei ţări. Noi nu suntem în euro, pe noi nu ne va ajuta nimeni, pentru că nu au nici un interes, deci, condiţiile sunt total diferite. 50% datorie publică în România, în PIB, este mult mai periculos decât 70-80% datorie publică în PIB, cum au ţări ca Italia sau ca Grecia. Poate or mai fi şi altele, dar astea sunt exemplele cele mai bune. Deci, deocamdată, România se află într-o situaţie aproape unică în Europa, ca urmare a acestui pericol de creştere a datoriei publice şi de pierdere a prestigiului pe piaţa creditului, ceea ce va face ca în viitor să ne împrumutăm din ce în ce mai scump”, spunea prof. dr. Mircea Coșea.

Faliment pe linie

Deși ministerele și instituțiile statului au cerut la rectificarea bugetară 91 miliarde lei în plus, majorarea aprobată a fost de doar 24,6 miliarde lei. Banii solicitați erau necesari pentru cheltuielile de funcționare a ministerelor și instituțiilor din subordine și pentru acoperirea co-finanțărilor proiectelor din fonduri europene. Potrivit datelor provizorii ale rectificării bugetare, Ministerul Mediului a cerut în plus 416 milioane lei și a primit o reducere de 484 milioane lei, iar Ministerul Sănătății a cerut o suplimentare de 1,3 miliarde lei, dar i se vor lua 634 milioane lei. Totodată, Ministerul Energiei, unde se preconizează proiecte importante, a cerut 31,66 miliarde lei, dar va primi doar 2,4 miliarde lei, în timp de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se derulează și PNRR, a solicitat 17,2 miliarde lei, dar nu va obține mai mult de 2,7 miliarde lei.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/social/statul-roman-a-ajuns-sa-se-imprumute-ca-sa-si-achite-datoriile-771539.html

admin

Latest News

Lanțul de supermarketuri dat în judecată de Guvern pentru defăimare. Totul se petrece intre Ungaria si Austria

Șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că Guvernul ungar intenționează să dea...

More Articles Like This