vineri, aprilie 26, 2024

Legea offshore pare făcută de trădători!

Must Read

Ministrul Virgil Popescu – acuzat că reprezintă interesele Austriei!

Potrivit publicației qmagazine.ro, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu și Varujan Pambuccian s-au închis într-un birou și au decis viitorul întregii națiuni. Patru, Doamne, și toți patru, au inițiat Legea offshore, care ne promite raiul independenței de resursele altora, cum ne promitea și „privatizarea” Petrom. În realitate, România va plăti un gaz la fel de scump precum cel plătit de țările care n-au nici un milimetru cub din această resursă naturală. Deși noi o avem. Rămân însă multe întrebări la care inițiatorii nu au răspuns.

O lege lipsită de transparență, fără sancțiuni pentru firmele care exploatează resursa!

Legea offshore a fost inițiată de cei care controlează 70% din Parlamentul României, adică Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian și Nicolae Ciucă. Votată în două săptămâni de ambele Camere ale Parlamentului, a fost promulgată de Klaus Iohannis la 25 mai. Amendamentele la Legea Offshore, propuse de deputații AUR, au fost respinse în comisiile parlamentare, motiv pentru care George Simion l-a acuzat pe ministrul Energiei că vrea adoptarea actului normativ “pe repede înainte”, fără să existe consens politic şi fără un “minim” de transparenţă. Legea Offshore a fost votată în Camera Deputaților, cu 249 de voturi pentru și 34 împotrivă. Anterior, actul normativ a fost votat și în Senat. Potrivit legii, 60% din gazele naturale extrase din Marea Neagră revin României.

“Suntem total de acord că exploatarea gazelor trebuia începută de ieri, dacă era posibil. Îl tragem la răspundere pe Virgil Popescu pentru că nu a demarat procedurile mai devreme, dar asta nu înseamnă că trebuie să adoptăm o lege pe repede înainte, fără a exista un consens politic şi fără un minim de transparenţă. Asta acuzăm şi, de aceea, dacă nu reuşim să trecem din amendamentele respinse în Comisiile de buget şi industrie, AUR va vota împotrivă!”- a spus, la vremea respectivă, președintele AUR. Acesta preciza că legea nu prevede sancțiuni pentru companiile care exploatează zăcămintele din Marea Neagră, iar AUR vrea ca acestea  să ajungă până la 30% din cifra de afaceri, pentru nerespectarea condițiilor din actul normativ. 

“Nu există sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră. Dacă exploata Romgaz şi doar Romgaz, nu aveam nimic împotrivă, fiind o companie a statului român! Au fost scoase sancţiunile pe traseul legislativ la Senat şi ni s-a spus că firmele care  exploatează gazele pot fi sancţionate pe altă lege. Nu considerăm normal ca în actuala lege să existe doar drepturi pentru cei care exploatează zăcămintele, nu şi obligaţii, şi nu şi modalităţi de penalizare! În acest sens, am depus un amendament pentru adăugarea de sancţiuni cu până la 30% din cifra de afaceri. Cred că, dacă era doar Romgaz, nu aveam nicio problemă, dar, conform unui acord privind zăcămintele din Marea Neagră, cel care administrează zăcămintele şi ia deciziile este compania austriacă OMV Petrom. Asta nu e prevăzut în lege, dar acordul există! Din păcate, nu este public!”- a explicat Simion. În susținerea acuzațiilor sale, el a dat exemplu privatizările din țară. 

„E posibil ca Statul Român să nu obțină nici un leu!”

“La fel cum avem dosarele marilor privatizări, privatizări în mare parte păguboase pentru contribuabilul român, pentru statul român, credem că avem şi cazul gazelor din Marea Neagră! Aş compara magnitudinea acestei legi cu Legea Petrom. Nici acum nu cunoaştem toate detaliile din contractul de vânzare a Petrom, e vorba de miliarde de euro şi o exploatare care se întinde pe 20, 30 de ani. Nivelul redevenţei, conform actualei legi, se fixează la redevenţa de pe 1 ianuarie 2023. Nu ştie nimeni ce se va întâmpla pe viitor şi reclamăm acest articol din lege şi vom încerca să-l schimbăm în plenul Camerei Deputaţilor! – a insistat deputatul AUR.. 

Deputatul AUR, George Simion, l-a făcut hoț pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și pe reprezentantul OMV Petrom, operatorul perimetrului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră. Proiectul a fost votat în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. „Este foarte clar că din exploatarea gazului natural nu există nici un risc de a genera vreo pierdere economică. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru care niște investitori să vină și să exploateze acest gaz natural. La fel ca la liberalizarea prețurilor la energie, toate calculele sunt mincinoase. Nu există nicio rațiune pentru care o mare parte din beneficii să fie pierdute de statul român, în condițiile în care el este proprietarul resurselor naturale. Totodată, în forma actuală a legii, societățile comerciale nu vor fi obligate să vândă nici un metru cub din gazele naturale care aparțin României pe piața internă, iar din impozitarea veniturilor suplimentare, care depășesc un preț de vânzare de 85 de lei pe MW, statul român s-ar putea să nu obțină nici un leu!”- avertiza George Simion.

„Cum a scăpat România de gaze!”

„Statul român poate să-și extragă singur resursele și să le vândă tot singur, în interes național! De asemenea, statul poate și trebuie să răscumpere toate concesiunile importante de pe teritoriul României și să nu mai acorde alte concesiuni decât operatorilor care aparțin statului român. Continuarea exploatării resurselor de petrol și gaze naturale, în condițiile actuale, ar reprezenta nu doar o afacere foarte proastă, ci și un veritabil act de trădare națională! După actul criminal de privatizare a Petrom, această lege promovată de majoritatea PNL-PSD-UDMR vine să îngenuncheze încă o dată poporul român, condamnându-l la sărăcie. Toți cei care vor vota acest proiect, vor figura în panoplia marilor trădători de neam!”- a precizat și Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat. După vizionarea excelentului reportaj al doamnei Carmen Avram “Cum a scăpat România de gaze” și după adoptarea legii de către Parlament, a venit vremea bilanțului. După cum au spus-o și alți economiști și analiști de renume, Legea offshore adoptată este o lege proastă, umilitoare, o Lege adoptată de o țară care își recunoaște statutul de vasalitate în fața marilor puteri și, mai ales, a concernelor și multinaționalelor. Am spus că e umilitoare pentru statul român, care, adoptând această Lege offshore, își asumă rolul de slugă “obraznică” și “nerecunoscătoare” care întinde mâna și “ciupește” câte ceva, fură niște firimituri de la stăpânii săi… câte ceva din ce a fost până mai zilele trecute al său. Trăim într-o țară condusă de “oameni de stat” pătrunși de “spiritul real-politic”-ului, expresie care nu e nimic altceva decât un eufemism al neaoșelor “cozi de topor” și “suflete de sclavi”. Scandalul a fost preluat și amplificat de câteva voci curajoase din presa românească cum ar fi Sorin Roșca Stănescu, Ilie Șerbănescu, Bogdan Tiberiu Iacob, Iulian Capsali, Ion Coja, Patrick Andre de Hillerin, Diaconescu Ioan Tiberius, Cornel Nistorescu și alții. George Simion acuză faptul că actul normativ păgubește România. Și deputatul PSD, Dumitru Coarnă, a susținut anterior același lucru la adresa demnitarului, spunând că Virgil Popescu susține interesele OMV Petrom. Merită amintit, în acest context că soția ministrului Energiei deține 8 benzinării OMV Petrom!! Dar ANI nu vede nici un conflict de interese, căci așa e ordinul pe unitate! Reportajul intitulat „România scapă de gaz”, îl puteți urmări aici: https://www.youtube.com/watch?v=E9U2f-iYQJs

Ultima mare comoară a României, dată pe nimic!

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, marţi,12 iulie, că legea offshore este foarte importantă şi nu înţelege graba cu care actul normativ este trecut prin Parlament, beneficiarul gazelor din Marea Neagră fiind o companie de stat, dar nu a statului român, ci a celui austriac.

“Este o lege foarte importantă, care intră în circuitul Camerei Deputaţilor şi în câteva zile este votată şi nu înţelegem motivul acestei grabe! Cam în aceeaşi componentă am fost şi am votat – a trecut prin comisiile noastre – legea compensării la energie electrică şi la gaze şi acum hotărâm sau o să hotărască majoritatea din acest Parlament că principalii beneficiari şi decidenţi asupra gazelor din Marea Neagră să fie alţii – o companie de stat, dar nu a statului român, ci a statului austriac!…Deci, în condițiile în care, numai în 2 ani, au îndatorat Statul Român și, implicit, poporul român, cu 40 miliarde euro, care nu știm unde s-au dus, nu au reușit să folosească 1 miliard de dolari pentru exploatarea gazelor naturale, proprietate a statului român! Ce înseamnă 1 miliard de dolari la o populație de 19 milioane de cetățeni?  52,6 dolari pe cap de cetățean! Ce fac în schimb? Sub pretextul crizei energetice și a independentei energetice față de Rusia, au inițiat un act normativ prin care, sub pretextul că ne vom dobândi independența energetică față de Rusia, ne fac dependenți față de companiile exploatatoare ale gazelor naturale, proprietate s statului și poporului român! Prin acest proiect de lege , se oferă ”facilități fiscale” companiilor exploratoare ale gazelor naturale proprietate a Statului si poporului Român, care, în nici un caz, nu vor crește veniturile la bugetul de stat, ci le vor scădea! Dovadă în acest sens stând chiar exemplul din Anexa nr. 2 la Legea nr. 256/2018: făcând o comparație între normele actuale și normele din proiectul de lege propus, impozitul asupra veniturilor suplimentare total datorat va scădea de 2,5 ori. Mai mult, potrivit art. 20 și 21 din proiectul de lege depus, pe toată durata acordurilor petroliere, titularii acordurilor (societățile exploratoare de gaze naturale proprietate a statului si poporului român): – Au dreptul să își stabilească prețurile și cantitățile de gaze comercializate, în mod liber, pe piața liberă; Nu pot face obiectul unor restricții referitoare la preț, comercializare, ofertare și/sau vânzare, după data de 31 decembrie 2022. Ca excepție: Guvernul POATE să dea o Hotărâre de Guvern, în caz de criză energetică sau distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României, pentru a se vinde cu prioritate în România cantitățile de gaze extrase, însă la prețurile stabilite de companiile respective! Mai mult, acestea pot să umfle artificial prețul, prin încheierea de acorduri bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate, contracte care se notifică ANRM, iar statul român are drept de preemțiune, dar la prețurile negociate între cei doi operatori economici! Mai mult, observăm din acest proiect de lege că Guvernul ar fi putut să dea o Hotărâre de Guvern prin care să se prevadă VÂNZAREA CU PRIORITATE ÎN ROMÂNIA a gazelor și energiei electrice produsă în România. DAR NU A FACUT-O!” – a precizat George Simion.

Act de trădare națională!

“Ne confruntăm deja cu o criză energetică în România ca urmare a creșterii exorbitante a prețului la gaze si energie electrică, dar Guvernul nu a întreprins demersurile legislative necesare pentru a da o astfel de HG prin care S-AR FI REDUS PREȚURILE LA GAZE ȘI ENERGIE ELECTRICĂ ÎN ROMÂNIA, deoarece vânzarea cu prioritate în România a producției din România ar fi însemnat că mai existau oferte numai din partea celor care furnizau energie și gaze in Romania. SCĂDEA OFERTA, SCĂDEA PREȚUL.  În schimb, AU MENȚINUT PREȚURILE LA UN NIVEL ÎNALT ȘI SUSȚIN CĂ AR PLĂTI SUBSVENȚII DE LA BUGET, ADICĂ TOT DIN BANII NOȘTRI. Acest proiect de lege, care reprezintă un act de trădare națională, ne este prezentat în expunerea de motive ca fiind ”pentru binele nostru!” – a explicat, zadarnic, George Simion în Plenul Parlamentului. “De ce nu poate să exploateze Statul Român, printr-o societate cu capital de stat, resursele naturale ale României, dacă tot vrem să devenim independenți energetic?! Dacă stau să mă gândesc mai bine cred, că ar și putea să exproprieze pentru cauză de utilitate publică ”investițiile” care s-au făcut de privați, de 1 miliard USD, care ar însemna 60 USD per cap de cetățean.  Cred ca toți suntem de acord să plătim 60 USD, ca să nu fim obligați să ne răscumpărăm ulterior gazele noastre la prețuri exorbitante…O să vă explic cum am ajuns în situația să avem resurse naturale care ar putea să ne acopere necesarul nostru de consum, al românilor, dar ele au fost ”vândute” străinilor, iar noi le răscumpărăm de la ei la prețuri exorbitante!” – a arătat președintele AUR, formațiune care a solicitat zadarnic retragerea proiectului delege din Parlament.  Virgil Popescu a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai Legii Offshore. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 15 iulie, Legea offshore, despre care liderii politici afirmă că ar urma să asigure independența energetică a României. Virgil Popescu a refuzat să răspundă la întrebarea dacă gazele exploatate din perimetrele românești din Marea Neagră vor fi tranzacționate la bursa de la București sau la cea de la Viena, unde el a făcut o vizită în weekendul trecut (9-10 iulie-n.n), fiind urmărit pe aeroport de liderul AUR, care l-a acuzat în public că e hoț și că reprezintă interesele concernului austriac OMV, nu ale României.

admin

Latest News

Lanțul de supermarketuri dat în judecată de Guvern pentru defăimare. Totul se petrece intre Ungaria si Austria

Șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că Guvernul ungar intenționează să dea...

More Articles Like This