joi, mai 9, 2024

În această piață, cumpărăturile săptămânale costă 30 de euro

Must Read

Austriecii continuă să aibă o priză fermă asupra inflației. “Heute” a vorbit cu cei afectați de piața socială din Schwechat.

Un kilogram de făină pentru 0,20 cenți. Două pachete de ceai pentru 0,30 cenți, cârnați la jumătate de preț și șampon pentru 1,50 euro: Pe piața socială Schwechat (Austria Inferioară), produsele alimentare și de igienă costă cu aproximativ două treimi mai puțin decât în supermarketurile convenționale. Acest lucru atrage din ce în ce mai mulți clienți. Cu 30 de euro îți poți permite în continuare o săptămână de cumpărături aici. “

“Între timp, avem o bază fixă de clienți de aproximativ 1.000 de clienți”, spune Ruth Sacher, head of work and integration la Volkshilfe, într-un interviu pentru “Heute”.

Piața, cunoscută și sub numele de “soma”, sprijină persoanele cu venituri mici – dintre care există din ce în ce mai multe din cauza inflației. În anul precedent, peste 1,5 milioane de persoane erau expuse riscului de sărăcie și excluziune. În 2022, 201 000 de austrieci au fost considerați a fi dezavantajați semnificativ din punct de vedere material și social. 2,3 la sută din populație a fost afectată de această situație de sărăcie, față de doar 1,8 la sută în 2021. Acest lucru este demonstrat de datele actuale privind sărăcia din Statistics Austria, după cum a raportat “Heute”.

150 de persoane vizitează “Soma” în fiecare zi
Între 130 și 150 de persoane fac cumpărături la piața socială în fiecare zi. “Marea majoritate sunt afectați de sărăcie. Acestea sunt fie persoane care au boli care sunt afectate de șomaj, pensionari sau familii numeroase”, relatează Sacher.

“M-am îmbolnăvit. Dar nu am bani să merg la doctor”.

De patru ani, un pensionar în vârstă de 74 de ani face cumpărături pe piața socială din Schwechat. Din cauza inflației, însă, austriacul de jos trebuie să înăsprească și mai tare mormăitul. “Cheltuiesc cu 40% mai puțin. Renunț la dulciuri, nu mai merg la coafor la fel de des și merg la cafenea doar o dată pe săptămână.” Pentru pensionar, ultimii doi ani au fost deosebit de grei. “M-am îmbolnăvit. Dar nu am bani să merg la medic”, spune el.

Banii lipsesc și pentru o familie numeroasa care locuiesc în apropierea pieței sociale. Ei fac cumpărături la “Soma” de patru luni. “Chiriile au crescut, costurile cu energia au devenit mai scumpe. Plătim 700 de euro o dată la două luni doar pentru electricitate și apă”, spune mama, care a venit cu fiica ei din districtul unsprezece din Viena. Pentru a economisi bani, femeia vieneză a cumpărat o sobă cu gaz, pe care o operează cu cartușe de gaz. “Așa salvez Storm când gătesc.”

Întreprinderile mici și mijlocii fac cumpărături și pe piața socială
În ultimii ani, baza de clienți din “Soma” s-a schimbat. “Nu doar oamenii sunt dependenți de prestațiile sociale, ci și oamenii din clasa de mijloc”, spune Sacher. Odată cu creșterea numărului de clienți, sunt necesare mai multe donații, potrivit expertului Volkshilfe.

. “Întotdeauna avem o cerere foarte mare de fructe și legume pentru că aceste produse nu au un termen de valabilitate lung și sunt, de asemenea, rapid dispărute. Dar avem nevoie și de alimente de bază, cum ar fi orezul, pastele, uleiul sau conservele.”

Dacă doriți să donați, puteți face acest lucru direct pe piață. “Mai ales vara, când mai rămâne cineva din grădina voastră, suntem foarte mulțumiți de asta”, spune Sacher.

admin

Latest News

De ce vaccinul AstraZeneca nu mai este aprobat

Vaccinul corona de la compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca, Vaxzevria, nu mai este aprobat în UE. Retragerea autorizației, care fusese...

More Articles Like This