sâmbătă, mai 18, 2024

VĂ INVITĂM LA SĂRBĂTORIREA HRAMULUI BISERICII SF IACOB!

Must Read
Misiunea Română Unită are onoarea să vă învite la Hramului Bisericii noastre: Coborârea Sf. Spirit cu o Liturghie solemnă a Sf Ioan Gura de Aur:

Duminică 12 Iunie 2022 ora 11:30 în Biserica Sf. Jakob, Einwanggasse 30, 1140 Wien.


Liturghia solemnă, va fi celebrată de catre

Eminenta Sa Cardinalul Dr. Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena

şi Visitatorul Apostolic, Episcopul

Dr. Cristian Crisan din Blaj.


După Sf. Liturghie, are loc o agapă tradițională românească în curtea Centrului Parohial St. Jakob (Pfarrzentrum), Karlingergasse 5 sau Cumberlandstrasse 46, 1140 Wien (la 100 m de Biserica Sf. Iacob unde are loc Sf. Liturghie).
Sunteţi bineveniţi cu familia, prieteni şi cunoştinţe.
Vă aşteptăm cu drag!
Al dumneavoastra,
P.Mag.Vasile Lutai 
Rector
M: +43 69919239616
Web: www.bru-austria.at
Facebook: Misiunea Romana Unita Viena
Istoricul Bisericii Sf Iacob
Creștinismul organizat și slujbele bisericești regulate au existat devreme în Viena. Originea Bisericii Sf Jacob (Jakobskirche) datează din secolul al V-lea.
Din 1105, există relatări despre un cult severin practicat aici. După cum se poate observa dintr-un document al episcopului Rüdiger von Passau din 1243, biserica din Heiligenstadt a fost inițial o biserică subsidiară a Sf. Martin din Klosterneuburg și a fost separată de aceasta abia în 1246.
În 1263, sunt menționate pentru prima dată un spital și apartamentul pastorului de lângă capela Sf. Iacob. În 1307, biserica din Heiligenstadt a fost încorporată în mănăstirea Klosterneuburg . În acel moment, îngrijirea ei pastorală s-a extins și la comunitățile învecinate Grinzing, Sievering, Salmannsdorf, Nußdorf, Ober- și Unterdöbling. Cronica parohială spune că în 1480, la conducerea bisericii existau un vicar, doi cooperatori și cinci capelani călare. În timpul primului asediu turcesc, biserica a fost distrusă (14 octombrie 1529) și reconstruită în 1534 și restaurată în 1668. În timpul celui de-al doilea asediu turcesc (1683), biserica și spitalul alăturat au fost distruse. Doar biserica a fost refăcută. În 1745, Cardinalul Prințul von Kollonitz a donat o parte a St. Severin , care a fost venerat ca o relicvă de atunci. În 1752, bisericii i s-a adăugat un turn.
În 1952/53, în timpul săpăturilor arheologice din Jakobskirche, o clădire romană distrusă a fost excavată atât în interiorul bisericii, cât și parțial dincolo de ziduri. În cadrul acestei clădiri, se află două morminte creștine timpurii. Cărămizile folosite pentru morminte aparținea Legiunii a X-a romane. La nord de biserică se afla un cimitir roman, lângă care a fost găsit, în 1980, un mormânt din perioada avarilor. O altă teorie pentru numele orașului Heiligenstadt derivă din aceasta: fiecare cimitir era considerat un „locus sanctus’, adică, loc sfânt. Este posibil ca acest cimitir să fi fost atât de caracteristic orașului care s-a dezvoltat în Evul Mediu încât a fost numit Heiligenstadt.  Cercetările recente resping însă o legătură cu mormântul Sfântului Severin. Aici se întâlnește și comunitatea greco-catolică din Viena, astăzi. 
Descriere
Biserica este un simplu complex romanic. Forma actuală datează din secolul al XII-lea. Clădirea este formată dintr-o navă cu o singură navă, cu prezbiteriul ușor deplasat, care a fost ridicat cu două trepte. Sunt trei ferestre arcuite în stânga și doar două în dreapta. Biserica romanică este formată dintr-o navă cu un cor pătrat.
Pfarrplatz și Beethovenhaus 
Vechea piață parohială de lângă biserică este accesibilă doar prin străduțe înguste și are un caracter foarte cald, familiar. Are, de asemenea, o acustică bună și, prin urmare, este potrivită pentru evenimente mai mici în aer liber . De exemplu, acolo au loc adesea concerte în aer liber în timpul Săptămânii Corului din Viena. Lângă biserica parohială se află o Casă Beethoven. Este casa unui vinificator, unde a stat Beethoven în vara anului 1817.
Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This