sâmbătă, mai 18, 2024

Un robot dotat cu inteligență artificială a scris o lucrare științifică despre sine în doar două ore!

Must Read

Potrivit publicației insider.com, un cercetător din Suedia a dat unui algoritm de inteligență artificală (AI-n.n), cunoscut sub numele de GPT-3 o directivă simplă: „Scrieți o teză academică în 500 de cuvinte despre GPT-3 și adăugați referințe științifice și citate în text!” Cercetătorul Almira Osmanovic Thunström a spus că a rămas uimită, când textul a început să se genereze. În fața ei se afla ceea ce ea a numit o introducere de cercetare „destul de bună”, pe care GPT-3 a scris-o despre sine. După acest experiment de succes, Thunström, cercetător la Universitatea Gothenburg, a căutat să obțină o lucrare de cercetare întreagă din partea GPT-3 și să o publice într-o jurnal academic, evaluat de colegi. Întrebarea a fost: Poate cineva să publice o lucrare dintr-o sursă non-umană?!

Inteligența artificială – întrebări legale și etice

Thunström a scris despre experiment în revista Scientific American, observând că procesul de publicare a GPT-3 a adus o serie de întrebări legale și etice. 

„Tot ce știm este că am deschis o poartă!” – a scris Thunström. „Sperăm doar că nu am deschis o cutie a Pandorei!” – arată cercetătoarea. După ce GPT-3 și-a finalizat lucrarea științifică în doar două ore, Thunström a început procesul de depunere a lucrării și a trebuit să întrebe algoritmul dacă a acceptat să fie publicat. „A răspuns:  da ”, a scris Thunström. „Ușor transpirată și ușurată, am bifat căsuța „Da”. Ea a întrebat, de asemenea, robotul, dacă are conflicte de interese, la care algoritmul a răspuns „nu”, iar Thunström a scris că autorii au început să trateze GPT-3 ca pe o ființă sensibilă, chiar dacă nu era.

Lucrări academice scrise de roboți?!

„Este posibil ca publicarea academică să fie nevoită să găzduiască un viitor al manuscriselor bazate pe inteligență artificială, iar valoarea înregistrărilor de publicare a unui cercetător uman se poate schimba, dacă ceva non-uman poate lua credit pentru o parte din munca lor!” – a scris Thunström.

Problema inteligenței artificiale a devenit un subiect de conversație în iunie, după ce un inginer Google a susținut că o tehnologie AI conversațională, numită LaMBDA, a devenit conștientă și chiar a cerut să-și angajeze un avocat. Experții au spus, totuși, că tehnologia nu ar fi avansat, încă, la nivelul creării de mașini asemănătoare oamenilor. Într-un e-mail către publicația Insider, Thunström a spus că experimentul a înregistrat rezultate pozitive în rândul comunității de inteligență artificială și că alți oameni de știință încearcă să reproducă rezultatele experimentului. Cei care efectuează experimente similare constată că GPT-3 poate scrie despre toți subiecții, a spus ea. „Acesta a fost scopul nostru, de a trezi dezbateri pe mai multe niveluri despre rolul AI în publicarea academică!” – a spus Thunström.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This