duminică, decembrie 3, 2023

Viena va avea metrou fără conductor!

Must Read

O secțiune a liniei de metrou U2 este în prezent în curs de modernizare, în pregătire pentru funcționarea garniturilor de pelinia U5, fără mecanic conductor. Una dintre condițiile prealabile pentru aceasta sunt ușile automate cu ecran de platformă, din motive de siguranță.

Platforma nu este încă terminată, pământul este încă răscolit. Câteva batoane vechi de ciocolată au rămas într-un automat roșu pe care doar muncitorii în construcții îl puteau cumpăra, în timpul lucrărilor. Încă nu sunt pasageri aici. Nu există anunțuri, este o linișteneobișnuită, doar o adiere ușoară suflă peste platforma subterană, întunecată și goală.

Potrivit site-ului diepresse.at, în toamna lui 2023, metrourile modernizate de pe linia U2 vor circula din nou pe aici, iar trei ani mai târziu, garniturileliniei U5, fără conducător/mecanic. Modernizarea secțiunii anterioare a rutei lui U2 se desfășoară între Karlsplatz și Schottentor, în pregătirea operațiunilor necesare pentru garniturile liniei U5, complet automatizate.

U5 va avea și personal!

Primele două din cele 36 de uși cu ecran de platformă tocmai au fost instalate în stația de metrou Volkstheater. Operarea fără conductor a U5 va începe în 2026. Aceste uși de siguranță sunt o condiție prealabilă pentru punerea în funcțiune a garniturilor autonome. În următoarele câteva luni, muncitorii din construcții vor instala un total de 144 de uși cu peron și 16.000 de metri pătrați de sticlă, în stațiile Karlsplatz, Museumsquartier, Volkstheater și Rathaus. „O putem numi o simplă actualizare, dar este un salt de calitate inegalabil!” – a declarat, recent, consilierul municipal Peter Hanke (SPÖ) în fața jurnaliştilor chemați pe șantierul de la peronul stației U3, Volkstheater.
Cu toate acestea, operarea fără mecanic conductor a garniturilor U5 nu va avea loc fără personal. Dimpotrivă: „Echipa va putea avea mult mai multă grijă de client!”, spune Hanke. Prin urmare, nu vor exista economii de personal, ca urmare a automatizărilor. Unii dintre cei 10 până la 15% dintre mecanicii conductori s-ar pensiona oricum sau ar putea lucra apoi în alte domenii.

Fără obiecte pe șine!

„Acum angajăm oameni treptat, cu noi profiluri de muncă și apoi vom avea însoțitori de pasageri și personal de securitate în trenuri. Oamenii vor să vadă alți oameni. Chiar și în era digitală, oamenii nu vor să vorbească doar cu aplicațiile!” – spune Günter Steinbauer, director general al companiei de transport public Wiener Linien. Zona dintre Karlsplatz și Primărie va fi separată de platformă prin uși, după finalizarea lucrărilor de construcție. Aceasta înseamnă că nici un obiect nu poate cădea în zona căii, în viitor, ceea ce ducea întotdeauna la întreruperi operaționale și întârzieri. „Nu ai crede ce poți găsi în zona din jurul șinelor: telefoane mobile, mingi de fotbal, genți de mână, orice”! – explică Steinbauer. De asemenea, ușile asigură faptul că nimeni nu poate păși pe șine.

„În principiu, le-ai putea compara cu ușile de lift, tehnologia va fi și ea aceeași. Trenul se oprește în spatele lor – uşă peste uşă. Și controlate de tren, ușile se deschid și se închid!” – explică Steinbauer. Pe lângă aspectul de siguranță, potrivit șefului de la Wiener Linien, ușile vor asigura și o mai bună reglementare la orele de vârf: „Alergi până la ușă, te oprește și procesul de îmbarcare este mai ușor!” – afirmă el.

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This