vineri, februarie 23, 2024

V-ați imaginat așa ceva? – Miere fără albine!

Must Read

O firmă israeliană produce miere într-un bioreactor!

Asta se întâmplă în laboratoarele firmei Bee-io din Rechovot, la sud de Tel Aviv. Produsul finit este aproape identic cu produsul albinei, deși nu a intrat niciodată în contact cu insectele – susțin cercetătorii israelieni. „O veți gusta”, spune directorul firmei și promite că va servi mostre de miere, în variantele de eucalipt, mușețel, cafea și lavandă. Antreprenorul nu vrea să spună în mod specific ce tehnologie a dezvoltat firma Bee-io pentru asta. 

Tehnologia Bee-io poate să cultive, în mod specific, mierea dintr-o singură plantă!

El spune doar atât: puteți produce nectar în bioreactor, cu enzime care sunt produse, în mod normal, în stomacul de miere al albinei și să îl procesați în miere! În natură, albinele colectează sucuri de plante precum nectarul sau mierea, care constă din produse de excreție zaharoase de la păduchii plantelor, explică biologul Karl Crailsheim. Albinele transportă aceste sucuri de plante înapoi în stup, revărsându-le din stomacul de miere, unde sunt îmbogățite cu enzime. Ajunse acolo, albinele lucrătoare regurgiteaza nectarul si il predau albinelor din stup, care îl depun în faguri.

Pentru ca acesta să devină miere, până la două treimi din apă trebuie îndepărtată din nectar. Pentru a face acest lucru, albinele bate puternic din aripi, pentru a crea un flux de aer sau transportă nectarul de la o celulă la alta. În funcție de cât de vâscos este nectarul atunci când este colectat, acest proces durează una sau mai multe zile – precizează biologul.

Combinația de nectar, enzime și alte secreții de insecte pe care le produc albinele în timpul colectării și procesării este considerată sănătoasă. Mierea are, de fapt, un efect antibiotic, arată Crailsheim. Cu toate acestea, acest lucru este mai important pentru uz extern, cum ar fi mierea de manuka, pentru arsuri. „Enzimele și conținutul ridicat de zahăr joacă un rol major aici!”- explică el. Prin urmare, dezvoltarea enzimelor la Bee-io a jucat, de asemenea, un rol deosebit de important, spune Ofir Dvash. În cooperare cu Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA și Institutul Weizmann din Israel, aceștia au depus recent șapte brevete la Oficiul American pentru Brevete. Acestea includ tehnologii pentru producerea nectarului, a mierii de cultură și a lăptișorului de matcă de cultură – o secreție care este considerată hrana principală a reginei și pe care albinele lucrătoare o produc în glandele lor. Tehnologia Bee-io este capabilă să cultive în mod specific mierea dintr-o singură plantă, spune Dvash.

Mierea de sinteză – fără antibiotice, pesticide și alte toxine!

Și totuși, se pune întrebarea: de ce este necesar efortul? Albinele au conceput un sistem care, deși complex, funcționează bine, pentru a produce miere. Așadar, de ce să o schimbi și să tehnologizezi?! Ofir Dvash ne oferă câteva motive.

În acest fel, poți păstra componentele bune ale mierii și le poți elimina pe cele rele. Dvash menționează antibiotice la care albinele ar ajunge sau pesticidele care ar putea fi pe plantele din jurul terenurilor agricole. Toate acestea se instalează în miere. Tehnologul alimentar Henry Jäger confirmă că substanțele reziduale din pesticide și toxinele de mediu pot apărea, în principiu, în miere, dar există valori limită și linii directoare clare pentru aceasta în UE. Agenția pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor (Ages) analizează, de asemenea, în mod regulat produsele de pe piața austriacă.

Un stup produce 35 de miere pe an, în laborator se obțin 3 tone pe săptămână!

Potrivit lui Dvash, tehnologia este importantă și datorită cererii mari de miere – în prezent se produc circa 1,8 milioane de tone de miere în întreaga lume. În timp ce o colonie poate produce în jur de 35 de kilograme de miere pe an, în funcție de regiune, Bee-io gestionează în prezent până la trei tone pe săptămână. Dvash este convins că acest lucru ar ușura mult viața coloniilor de albine.

Albinele – în pericol de dispariție!

Pentru că în prezent albinele sunt supraînmulțite, ceea ce înseamnă că populația de albine sălbatice este împinsă înapoi. În același timp, albinele sunt deja slăbite și mai susceptibile la viruși. „În SUA, până la 50% dintre albine mor după recoltare, în fiecare an!”, spune Dvash. Biologul Crailsheim confirmă, de asemenea, că numărul mortalității albinelor pe timp de iarnă în SUA este nefiresc de mare. Totuși, acest lucru nu se datorează neapărat supraînmulțirii, dar poate avea multe cauze, inclusiv cele care interacționează, cum ar fi boli, pesticide, alimentație inadecvată sau management defectuos. Potrivit lui Crailsheim, rata medie a mortalității în Austria este de 25%. De asemenea, biologul nu dorește să accepte argumentul lui Dvash, conform căruia albinele domesticite împing înapoi albinele sălbatice, care sunt și cei mai buni polenizatori. „A existat o dezbatere despre asta în știință, de 20 de ani!” – arată specialistul.

Faptul că anumite specii e albine au dispărut, este verificabil din punct de vedere științific, dar dacă exploatarea exagerată a albinelor de miere este motivul, pur și simplu, nu a fost dovedit. Este foarte puțin probabil ca mierea Bee-io să fie vândută vreodată ca miere pe rafturile UE! „Mierea este miere numai dacă este făcută de albine!”- spune Crailsheim. În afară de asta, Dvash vrea să se diferențieze clar de miere și să se plaseze „mai durabil, mai sănătos, mai curat”. Prin urmare, el lucrează în prezent la un nume adecvat pentru produsul de laborator și la o strategie de marketing, pentru mierea de sinteză, care ar trebui să fie lansată în SUA în termen de un an.

Mierea de manuka – o comoară pentru sănătate!

Mierea de manuka, originară din Noua Zeelandă, este cunoscută pentru proprietățile sale antivirale, antifungice și antibacteriene, precum și pentru beneficiile sale cosmetice. În continuare, poți citi mai multe despre originile acestui tip de miere, cum o alegi, ce diferențe există între mierea manuka și varianta clasică, ce beneficii aduce.

La nivel global, există mai mult de 10.000 de sortimente de miere, însă dintre acestea, se crede că mierea de manuka are cel mai însemnat potențial terapeutic. 

Mierea de manuka este un sortiment de miere monofloră, care provine din nectarul florilor arborelui de manuka, Leptospermum. Acest tip de miere este mai vâscos, datorită prezenței unei proteine vegetale. Din punct de vedere coloristic, variază de la crem închis până la maro închis. Ca gust, mierea de manuka are o aromă erbacee și pământească. În Noua Zeelandă, este descrisă de locuitori ca având aromă de pământ umed, gust mineral, ușor amărui. 

Originar din Noua Zeelandă, copacul de manuka datează din timpul primelor așezări Maori, în jurul secolelor XII-XIII. Triburile indigene tratează manuka respectuos și o numesc „toanga” (comoară”). Inițial, era folosită ca plantă medicinală. Infuziile din frunze de manuka reduceau febra, durerile stomacale și problemele urinare. Rășina acestui copac era folosită ca alifie pentru răni și pentru a calma tusea. Decoctul din trunchiul copacului avea efect sedativ și era folosit ca apă de gură timpurie. 

Abia în 1776,  apar primele descrieri ale arborelui de manuka, iar în jurul anului 1800, este adusă de către britanici și mierea de albine de manuka. Datorită gustului puternic, mierea obținută a fost folosită, inițial, pentru a hrăni albinele. Dovezile proprietăților terapeutice ale mierii de manuka apar în 1988, în urma experimentelor realizate de biochimistul neozeelandez Peter Molan. 

Cum se alege mierea de manuka

În prezent, mierea de manuka este foarte căutată în întreaga lume, motiv pentru care a fost contrafăcută de mulți producători din afara spațiului austral. În acest context, este important să știi să alegi o miere de manuka de calitate. Două elemente ale calității mierii de manuka sunt factorul MGO și factorul UMF, despre care poți citi în continuare. 

Ce înseamnă factorul MGO 

MGO este o prescurtare de la metilglioxal, o enzimă care oferă mierii de manuka proprietăți antibacteriene unice. Substanța se formează în mod natural, în nectarul florilor arborelui. 

Un nivel mai ridicat al factorului MGO înseamnă proprietăți antibacteriene mai bune. Totodată, trebuie știut că doar mierea testată independent de laboratoare autorizate din Noua Zeelandă pot avea eticheta de atestare a factorului MGO. Acesta poate lua valori cuprinse între 100+ și 550+, după cum urmează:

 • MGO 100+ – poate fi folosită pentru a susține sănătatea sistemului imunitar;
 • MGO 250+ – este recomandată ca adjuvant în răceli și infecții ușoare;
 • MGO 400+ – poate fi utilizată în infecții, reflux gastric și inflamații diverse;
 • MGO 550+ – poate fi folosită pentru infecții cu stafilococ auriu sau helicobacter pylori.

Bineînțeles că mierea de manuka nu este recomandată ca tratament pentru boli sau infecții, ci doar ca adjuvant, unele studii arătând că poate stimula efectul medicației. 

Ce este factorul UMF

Factorul UMF (Unique Manuka Factor) este un mod de evaluare a puterii antibacteriene a mierii de manuka, prin măsurarea cantității de metilglioxal. 

Dacă sistemul MGO se referă la conținutul de metilglioxal din miere, factorul UMF este o scară simplificată, ce reflectă puterea antibacteriană. În același timp, termenul de UMF este o marcă înregistrată, fiind folosit în mod exclusiv de producătorii de miere de manuka din Noua Zeelandă. Eticheta produsului va indica faptul că mierea de manuka este originală și are o puritate de 100%. Mai jos sunt principalele niveluri UMF pentru mierea de manuka:

 • UMF 5+ – are o putere antibacteriană redusă și este certificată doar pentru consumul zilnic;
 • UMF 10+ – are o putere antibacteriană mai mare și este recomandată în menținerea sănătății;
 • UMF 15+ – are o putere antibacteriană mare și poate fi folosită ca adjuvant în probleme digestive, răni ale pielii și suport pentru imunitate;
 • UMF 20+ – reprezintă un echivalent pentru MGO 550+ și indică o putere antibacteriană foarte ridicată. Poate fi consumată ca adjuvant în infecția cu stafilococul auriu.

Ce diferențe există între mierea de manuka și mierea obișnuită

Mierea de manuka se remarcă prin prețul mai mare, în comparație cu mierea obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că mierea este produsă în zone greu accesibile din Noua Zeelandă și Australia, în cantități mici. Totodată, necesită condiții de păstrare speciale, iar analiza factorului MGO crește, la rândul său, prețul. 

Mierea organică se referă atât la ingredientele care au dus la formarea mierii, cât și la modul de îngrijire a albinelor și starea stupului. Cum unii producători folosesc pesticide în obținerea mierii, este important să acorzi atenție etichetelor de pe produs. Un alt termen des întâlnit este cel de miere raw. Acest lucru înseamnă că mierea nu este pasteurizată și nu a fost încălzită în procesul de producție sau depozitare. 

Mierea de manuka, în schimb, este produsă pe un areal relativ mic, în cantități reduse și este testată de mai multe laboratoare independente, pentru a primi scorul UMF sau MGO. Dacă are un scor redus, poate fi folosită fără probleme pentru consumul zilnic, însă un scor ridicat poate indica puterea sa în scopuri terapeutice. 

Ce beneficii are mierea de manuka

Combinația dintre vitamine, minerale, metilglioxal și proteine vegetale face din mierea de manuka un aliat în convalescență sau un ajutor în tratarea unor afecțiuni minore, precum indigestia, răceala sau durerea dentară. Mai jos poți afla care sunt cele mai importante beneficii ale mierii de manuka:

 • Are rol antibacterian și este considerată un antibiotic natural – datorită peroxidului de hidrogen și metilglioxalului, mierea de manuka ajută la îndepărtarea bacteriilor;
 • Este un supliment complet – mierea de manuka are enzime, aminoacizi, complexul de vitamine B și zaharuri bio, fiind potrivită atât persoanelor care se recuperează, cât și iubitorilor de miere;
 • Susține sănătatea dinților – mierea de manuka ajută la reducerea gingivitei și poate preveni apariția cariilor. Potrivit unui studiu publicat în 2004, în Journal of the International Academy of Periodontology, voluntarii care au „ronțăit” miere de manuka timp de 10 minute, de trei ori pe zi, timp de 21 de zile, au avut un risc mai mic de afecțiuni gingivale;
 • Contribuie la reducerea perioadei de recuperare în arsurile de piele – există mai multe studii care au descoperit o legătură între mierea de manuka și o recuperare mai rapidă după arsuri sau alte inflamații ale pielii. Pentru arsurile serioase, este recomandat să te adresezi medicului;
 • Ajută la scăderea colesterolului – un studiul publicat în Journal of Medicinal Food a demonstrat că înlocuirea zahărului cu miere ajută la reducerea colesterolului și a nivelului grăsimilor din sânge. Merită știut că experimentele au arătat astfel de rezultate doar în cazul femeilor;
 • Ameliorează afecțiunile gastrointestinale – consumul de miere de manuka poate reduce patogenii gastrointestinali și ajută la tratarea infecției cu Salmonella. De asemenea, contribuie la echilibrarea acidității stomacale, reduce fenomenul de reflux gastric și tratează boala bacteriană a intestinului subțire (SIBO);
 • Susține funcționarea normală a sistemului imunitar – conținutul ridicat de substanțe nutritive face din mierea de manuka un aliat al sănătății. Se crede că proteina citochină este responsabilă pentru rolul de ajutor al imunității;
 • Ajută la combaterea infecției cu stafilococ – mierea de manuka, prin rolul său antibacterian, elimină infecția cu stafilococul auriu;
 • Calmează amigdalele inflamate – mierea de manuka are rol antiviral și antibacterian, fiind utilă în reducerea inflamației. Mai mult, susține funcționarea normală a sistemului imunitar, astfel că reduce riscul unei noi inflamații;
 • Contribuie la obținerea unui somn odihnitor – mierea de manuka are și glicogen, o substanță necesară pentru odihnă.

Ce utilizări are mierea de manuka

Mierea de manuka are mai multe utilizări practice. Mai jos sunt câteva dintre ele:

 • Tratament pentru acnee și cuperoză – aplică o linguriță de miere în strat subțire și lasă pe față între 15 și 60 minute, pentru efecte maxime. Pe lângă tratarea problemelor de piele, mierea de manuka curăță porii de bacterii și stimulează producția naturală de uleiuri;
 • Calmant pentru eczeme – amestecă o linguriță de miere de manuka, ½ linguriță de ulei de cocos și puțină ceară de albine. Pune acest amestec într-o cutie la frigider și aplică de trei ori pe săptămână;
 • Tratament pentru infecțiile fungice ale piciorului – aplică puțină miere de manuka pe zona cu probleme. Proprietățile antibacteriene vor ajuta la curățarea infecției și vor contribui la calmarea mâncărimii;
 • Tratament pentru herpes – proprietățile antibiotice și antibacteriene ale mierii de manuka ajută și în cazul herpesului. Aplică puțină miere de manuka pe zona cu probleme și clătește după 30 de minute. Pentru a preveni întinderea herpesului și prelungirea perioadei de recuperare, este indicată aplicarea de miere de manuka de la primele semne ale infecției;
 • Adjuvant pentru mătreață – mătreața apare din cauza unui scalp uscat sau a descuamării pielii. Pentru a echilibra uscarea scalpului, glandele produc mai mult ulei. Prin aplicarea de miere de manuka, se elimină bacteriile și se deschid porii;
 • Tratament împotriva căderii părului – lipsa de vitamine și minerale este una dintre cauzele căderii părului. Mierea de manuka, prin conținutul de vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți, hrănește scalpul în profunzime și susține sănătatea foliculilor de păr. După ce ai udat părul aplică 2-3 linguri de miere de manuka și lasă să acționeze timp de 30 de minute. Clătește cu apă călduță și spală cu șampon. Pentru hidratarea părului, pune o linguriță de miere de manuka în balsamul de păr;
 • Îndepărtarea punctelor negre – tratamentul constă în două etape. În prima se elimină reziduurile, iar în a doua se întreține tenul. Prima etapă constă în realizarea unei măști exfoliante, din miere de manuka și albuș; amestecă o linguriță de manuka împreună cu un albuș și aplică pe ten. Lasă să acționeze timp de 10 minute, apoi clătește cu apă călduță. Alternativ, poți amesteca miere de manuka și mălai, făină de ovăz sau sâmburi de caise. În etapa a doua, cea de întreținere, se aplică un strat subțire de miere de manuka săptămânal și se lasă timp de 10 minute. Această mască hidratează și are rol dezinfectant;
 • Tratament antirid – amestecă o linguriță de miere de manuka și mălai/castravete/turmeric și aplică pe ten. Lasă să acționeze 15 minute, apoi clătește cu apă călduță. Pielea va deveni mai fermă, iar nutrienții din mierea de manuka vor contribui la menținerea elasticității;
 • Tratament pentru sinuzită – pune două lingurițe de miere de manuka într-un pahar cu apă caldă, în care ai adăugat sucul de la jumătate de lămâie. Acest amestec reduce inflamația și calmează simptomele specifice sinuzitei (secreții nazale, respirație îngreunată, presiune la nivelul feței);
 • Ajutor în probleme de somn – cu o oră înainte de culcare, consumă un pahar de lapte cald, în care adaugi o linguriță de miere de manuka. Aceasta duce la eliberarea de glicogen, o substanță necesară somnului, și ajută la eliberarea de melatonină;
 • Calmant pentru înțepăturile de insecte – în cazul înțepăturilor de insecte, pot apărea inflamații și chiar infecții. Mierea de manuka previne răspândirea bacteriilor, iar dacă este vorba de înțepături de țânțari, calmează și senzația de mâncărime;
 • Deodorant pentru mirosul neplăcut al gurii – halena este cauzată de prezența bacteriilor în cavitatea bucală. Pentru a preveni răspândirea bacteriilor și a mirosului neplăcut, poți face gargară cu circa 50 ml de apă călduță, în care ai dizolvat o linguriță de miere de manuka.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This