sâmbătă, aprilie 27, 2024

„Tesla de la Cluj” – o nouă mașină electrică românească!

Must Read

E-car Concept are o caroserie futuristică!

Antrepenorul speră să producă automobilul în România

Potrivit publicației piataauto.md, recent, la Cluj-Napoca, a fost dezvăluită o primă maşină electrică, despre care s-ar putea să fi auzit măcar ceva, sau poate ați prins expresia “Tesla de la Cluj”, pe care i-au atribuit-o unele entităţi de presă. Hai să vedem, însă, cât de consistent e designul şi ingineria acestei maşini şi cât de serioasă e expertiza oamenilor care au creat-o.

În primul rând, maşina e una conceptuală, trebuie să spunem din start, însă prototipul produs e unul funcţional, deci nu vorbim de vreo premieră digitală, pur teoretică, ci de un exemplar produs cu adevărat. Nu are un nume sonor deocamdată, ci unul generic, fiind numită simplu, E-Car Concept, iar echipa care a creat-o, conglomerată într-in start-up, e numită NewCar4Future.

Maşina electrică de la Cluj e propulsată de două electromotoare, fiecare din ele integrat în câte una din roţile spate. Deci, nu se aplică o reţetă precum Tesla, cu un electromotor pe fiecare punte (pe versiunile Dual Motor), ci o reţetă mai apropiată de Rimac, unde motoarele sunt poziţionate aproape de roţi, iar rolul de diferenţial e preluat de soft. Hai să vedem, însă, cât de consistent e designul şi ingineria acestei maşini şi cât de serioasă e expertiza oamenilor care au creat-o.

Designul: Peter Szabo!

În primul rând, maşina e una conceptuală, însă prototipul produs e unul funcţional, deci nu vorbim de vreo premieră digitală, pur teoretică, ci de un exemplar produs cu adevărat. Nu are un nume sonor deocamdată, ci unul generic, fiind numită simplu, E-Car Concept, iar echipa care a creat-o, conglomerată într-un start-up, e numită NewCar4Future. În cazul maşinii electrice româneşti, cuplul sumar al celor două motoare e de 1,500 Nm, iar puterea e de 330 CP.

Designul e unul autentic, conceput de asemenea în România, de către Peter Szabo, iar caroseria e realizată din fibră de carbon, pentru a fi mai uşoară.

Datorită faptului că a economisit la greutate, maşina are înglobată o baterie mai mică, de doar 56 kWh, care ar trebuie să-i asigure o autonomie de 350 km, ceea ce rezultă într-un consum mediu de sub 16 kWh/100 km. Încărcarea completă a bateriei, la prize fast-charge, durează circa 2 ore.

E interesant că maşina are portiere fără cadru superior metalic, în stil Tesla, iar designul nu s-a oprit la exterior. Electromobilul are un habitaclu complet, inclusiv un display enorm pe centru, cu interfaţă operabilă. Iar aici ajungem la cele mai interesante lucruri, şi anume experienţa inginerilor ce au creat acest proiect.

O firmă de IT cu multe realizări, implicată în realizarea mașinii electrice-concept!

Proiectul a fost dezvoltat la Cluj, în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi cu alţi entuziaşti, dar promotorul întregii idei e Voicu Oprean, fondator al companiei IT Arobs. De asemenea, şi inginerii care au lucrat la proiectarea şi softul maşinii electrice vin, de asemenea, cu experienţa Arobs. Acest nume ar putea să nu ne spună prea multe, dar, de fapt, cei de la Arobs, prin oficiile lor din mai multe ţări, inclusiv România şi Moldova, furnizează servicii de proiectare inginerească şi soft-uri pentru mulți producători auto. Iar expertiza acestor ingineri ţine de interfeţe multimedia, interfeţe ale cadranelor de bord, softuri şi elemente de control electronic a tot soiul de module din construcţia unei maşini, de la portiere la control al motoarelor, sisteme telematice şi chei electronice de acces. Pe lângă partea de soft şi electronică, inginerii mai au experienţa proiectării şi a unor module mecanice, prin urmare, chiar dacă nu au produs niciun automobil propriu până acum, munca lor e deja implementată pe sute de modele auto, mai ales a mărcilor din Germania, Franţa, Japonia, România, China şi SUA.

Iar asta face ca acest proiect al maşinii electrice româneşti să nu fie doar o primă şi unică demonstraţie, cu perspective ambigue şi puţin probabile. Dimpotrivă, e realizat din ingineri care sunt printre cei mai buni din România în tehnologiile de azi din industria auto, prin urmare întregul proiect e unul mult mai realist şi mai maturizat ca idee şi expertiză.

Creatorii acestui automobil spun că investiţiile totale în conceperea şi crearea acestui automobil electric se cifrează la circa 500.000 euro. Următoarea etapă ar fi finalizarea unor mici detalii, necesare pentru omologare la RAR şi producţia unei serii de minim 10 exemplare viabile, pentru teste mai extinse, după care, s-ar putea ajunge şi la producţia de serie a unui automobil derivat din acest concept.

Voicu Oprean vrea să producă în România!

Potrivit publicației adevarul.ro, antreprenorul Voicu Oprean, fondator şi CEO al celei mai mari companii de IT listate, până în prezent, pe Bursa de Valori Bucureşti, susţine că România are atuuri importante pentru a produce maşini electrice în serie. Clujeanul a coordonat echipa care a produs un prototip de maşină electrică.
Antreprenorul în IT Voicu Oprean (52 de ani) a fost, în 2014, primul clujean care a condus pe străzile oraşului o Tesla model S.  După 8 ani, omul de afaceri vrea să schimbe maşina produsă de Elon Musk, cu o maşină electrică fabricată în România, pe care a conceput-o împreună cu o echipă de colaboratori din Cluj. 
“Piesele, în mare parte, sunt produse în Europa şi în România. Bateria este fabricată de un start-up românesc şi oferă o autonomie de circa 300 de kilometri, asigurând o performanţă medie. Caroseria este din fibră de carbon şi a fost turnată în nişte matriţe. Motoarele sunt amplasate pe roţi şi sunt produse în Croaţia. Computerul de bord este o tabletă. Cauciucurile sunt produse în România, iar parbrizele au fost turnate în Ungaria. Toate componentele de soft sunt realizate de angajaţii noştri. De asemenea, una dintre cele mai importante părţi ale maşinii este ceea ce numim managementul de baterie, adică sistemul dezvoltat de noi, care controlează cum este folosită energia din baterie, cum se răceşte, cum se încălzeşte bateria, există pompe de căldură sau de răcire în funcţie de condiţiile de vreme etc. Rolul acestui sistem este de a optimiza modul în care e folosită energia!”- a declarat Voicu Oprean pentru publicația amintită.

admin

Latest News

Temperaturi mari se îndreaptă acum direct spre Austria

Austria poate aștepta cu nerăbdare temperaturi în jur de 25 de grade în acest weekend. Dar suntem departe de...

More Articles Like This