duminică, februarie 25, 2024

Șoferii pot uita de  „pana de cauciuc”!

Must Read

A fost inventat cauciucul fără cameră!

Se știe că anvelopele constituie “veriga slabă” a unei mașini. Însă acest lucru este pe cale să se schimbe! Potrivit postului BBC, în circa doi ani, șoferii vor putea spune adio penelor de cauciuc, datorită celei mai noi tehnologii în materie de anvelope: cauciucurile fără aer. Unii dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume și-au anunțat deja intenția de a-și lansa propriile produse, începând cu anul 2024.

În 2019, Michelin și General Motors prezentau în premieră un produs-concept de pneuri fără aer. Trei ani mai târziu, Michelin confirmă faptul că va introduce în producția de serie revoluționarul cauciuc, denumit UPTIS. Acesta își va face debutul în 2024, pe viitoarea generație a modelului electric Chevrolet Bolt. Michelin nu este însă singurul fabricant de anvelope care va introduce această tehnologie. Pe rând, companiile Bridgestone, Toyo Tyres, Hankook și Kumho au anunțat anunță că vor lansa propriile produse similare. Compania cu logo-ul Michelin Man are un plan multianual pentru a crea o anvelopă fără aer conectată, obținută prin tehnologia imprimării 3D și realizată în întregime din materiale care pot fi topite și reutilizate.

Cum funcționează anvelopele fără aer

Anvelopele fără aer înglobează tehnologii ușor diferite, de la producător la producător. Cu toate acestea, ele au în esență același principiu de construcție și de funcționare. În schimb, banda de rulare, adică cea aflată în contact cu suprafața carosabilă, nu va mai fi susținută în poziție de aerul presurizat din anvelopă. Acest rol va fi preluat de o structură polimerică termoplastică, robustă și flexibilă, care va fi învelită în cauciuc compozit și fibră de sticlă.

Între cele două părți ale structurii de cauciuc, există o bandă întărită, care va juca rolul de carcasă pliată de pe anvelopele convenționale. O altă componentă-cheie o reprezintă janta, care conectează anvelopa de butucul mașinii. În unele cazuri, aceasta este ferm integrată cu restul anvelopei fără aer. Unul dintre principalele avantaje ale anvelopelor „airless” este că acestea nu pot fi perforate. Altfel spus, nu se vor dezumfla niciodată! În plus, nici în eventualitatea unor tăieturi ale benzii de rulare sau ale flancurilor, aceste probleme nu vor reduce eficiența de funcționare a anvelopei fără aer, care devine, practic, indestructibilă! Drept urmare, timpul de nefuncționare al mașinii din cauza schimbării unei anvelope deteriorată va fi redus sau chiar eliminat. De asemenea, uzura cauzată de umflarea insuficientă sau de umflarea în exces a anvelopei va deveni o problemă de domeniul trecutului. La cele enumerate anterior, trebuie adăugată eliminarea riscului producerii unei pene de cauciuc sau a unei explozii a cauciucurilor. În plus, din mașină vor dispărea roata de rezervă, cricul și kit-ul de depanare a roților. Comercializarea acestor anvelope fără aer va duce la o utilizare masivă a materialelor reciclate și reciclabile. În plus, acest sistem inovator va contribui la reducerea cantității de materie primă necesară producției de cauciucuri. Totodată, producția anvelopelor „airless” necesită mai puțină energie, comparativ cu pneurile convenționale. Pe de altă parte, va avea și un rol important în reducerea numărului de anvelope uzate, casate în fiecare an. Potrivit estimărilor firmei Michelin, numărul acestor cauciucuri casate în fiecare se ridică la circa 200 de milioane, la nivel mondial.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This