vineri, februarie 23, 2024

O nouă invenție promițătoare: turbina eoliană fără rotoare!

Must Read

Vortex Bladeless este o speranță pentru generarea de energie curată

Dacă nu vă plac turbinele eoliene, un inginer spaniol are o nouă idee pentru energia eoliană regenerabilă, care nu fsce zgomot și nu folosește lame. Potrivit site-ului https://www.eib.org/, când era la o oră de inginerie la Universitatea Valladolid din Spania, David Yáñez a urmărit faimoasa bobină de film din 1940 cu prăbușirea podului Tacoma Narrows, din SUA, o deschidere de suspensie care se răsucea în vânt ca și cum ar fi fost dintr-o panglică de mătase, în loc de beton și oțel.

Oscilațiile generează electricitate!

Povestea este adesea folosită ca o lecție de avertizare: deoarece designerii nu au luat în considerare în mod corespunzător principiul frecvenței de rezonanță, podul, practic, s-a destrămat la un vânt puternic. Deplasându-se peste pod, vântul a creat o oscilație extrem de puternică. Majoritatea oamenilor văd un dezastru ingineresc catastrofal, când urmăresc filmarea respectivă, dar David a văzut o oportunitate. S-a gândit în sinea lui: „Podul acela colectează o cantitate foarte importantă de energie. Mă întreb dacă există o modalitate de a crea o tehnologie care ar putea profita de ea!” David s-a apucat să inventeze el însuși ceva.

„Chiar dacă sămânța ideii a venit de la un pod, ne-am dat seama că o structură verticală este capabilă să capteze vânturile departe de sol și, prin urmare, la viteze mai mari.”

În 2002, David a elaborat brevete pentru ceea ce este, în esență, o turbină eoliană fără pale, ale cărei oscilații generează electricitate în tăcere și cu un profil vizual mai scăzut decât cel al turbinelor eoliene cu pale obișnuite. Dispozitivul este cilindric și atașat la o bază fixă. Chiar și o adiere mică de vânt, îl poate face să oscileze. Din punct de vedere tehnic, nu este o turbină – nu are angrenaje și nu are nevoie de lubrifianți. Ca și în turbinele eoliene convenționale, un alternator este folosit pentru a transforma mișcarea în energie electrică.

O tehnologie sinergică

Prototipurile actuale, numite Nano Vortexuri, au o înălțime de circa 85 de centimetri și creează doar suficientă energie pentru a încărca un telefon mobil sau pentru a aprinde o matrice mică de LED-uri.

În viziunea companiei, versiunile mai mari ale dispozitivului Vortex Bladeless ar fi ideale pentru generarea de energie în zonele populate, mai ales, dacă sunt utilizate împreună cu energia solară. Potențial, generatoarele Vortex, montate pe un acoperiș, împreună cu panourile solare, ar putea produce suficientă energie pentru a face o casă independentă energetic.

„Sunt tehnologii foarte sinergice, deoarece noaptea bate mai mult vânt, iar în timpul zilei, panourile colectează lumina soarelui”, spune David. De asemenea, impactul vizual și sonor este foarte scăzut, iar costul este scăzut, precizează inventatorul.

 Un alt avantaj este că electricitatea este produsă la fața locului, nu este nevoie de sisteme de transport lungi. Start-up-ul inginerului spaniol, numit Vortex Bladeless, a luat ființă, oficial, în 2014. Compania deține cinci brevete privind invenția.

 La început, Vortex a primit ajutor de la unii investitori privați, precum și un grant-cheie de la Fundația Repsol pentru dezvoltarea tehnologiei, iar de atunci, alți investitori și instituții au oferit sprijin.

 Vortex Bladeless a fost unul dintre câștigătorii premiilor la Turneul de inovare socială din 2021. Concursul a fost creat de Institutul Băncii Europene de Investiții, pentru a sprijini antreprenorii care ajută mediul sau societatea. Vortex a câștigat ocazia de a participa la un program de antreprenoriat social, numit INSEAD. A câștigat numeroase alte premii, iar Comisia Europeană oferă finanțare pentru activitatea Vortex prin programul său Horizon 2020, pentru cercetare și inovare.

Următorul pas: cantități mari de energie verde

Compania, cu o echipă de șase ingineri, face acum o serie de 100 de Vortex Nano. Aceste dispozitive vor fi destinate instituțiilor de cercetare, laboratoarelor, orașelor, parcurilor naționale și companiilor partenere din Spania și din întreaga lume. Ideea este să strângă date despre modul în care instalația performează în diferite setări și să se găsească modalități de a-i îmbunătăți performanțele.

 Următorul pas este Vortex Tacoma, un nou model de circa 2,75 metri înălțime, care poartă numele podului care a inspirat proiectul. Tacoma ar fi mai practic pentru a produce cantități mai mari de electricitate. Compania își propune chiar să creeze generatoare eoliene Vortex gigantice, care ar putea fncționa pe platforme plutitoare, pe mare. Compania se concentrează și pe furnizarea de energie electrică oamenilor din zonele subdezvoltate.

Această invenție poate schimba viețile oamenilor!

„Sperăm să umplem un gol în domeniul energiei electrice descentralizate; Cred că asta este cheia”, spune Rodrigo Rupérez, directorul executiv la Vortex Bladeless. „Vedem cum crește prețul energiei electrice chiar acum și cum crește și consumul! Se potrivește perfect cu ceea ce putem oferi pieței!”- afirmă el.

Munca anterioară a lui Rodrigo l-a dus în Bolivia și în zone din Africa, unde există puțin sau deloc acces la electricitate. El speră că crearea de surse de electricitate în zone îndepărtate este un alt aspect al Vortex Bladeless, care ar putea servi unui scop mai mare.

„Acest lucru poate schimba viețile acelor oameni, poate îmbunătăți educația, poate îmbunătăți nivelul de trai, poate îmbunătăți viața în general!”- spune el. David Nunez speră ca firma înființată de el să contribuie la o schimbare pozitivă, într-un moment crucial.

„Trăim într-un moment foarte perturbator, cu o mulțime de ingrediente diferite: inteligență artificială, Internetul obiectelor, blockchain, energie curată!”, spune el. „Puse împreună, aceste lucruri vor schimba modul în care trăiesc oamenii și ne-ar plăcea să facem parte din acest nou mod de viață mai curat!” – concluzionează el.

Puteți urmări aici  cum  funcționează turbinele  fără  pale  de rotor: https://youtu.be/Mf-gps4r2L0

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This