sâmbătă, aprilie 20, 2024

O firmă-startup din Kenya transformă vehiculele clasice în motociclete și autobuse electrice!

Must Read

Uber și-a exprimat deja interesul de a investi în proiect!

Opibus a început un proiect-pilot pentru autobuzul său electric cu 51 de locuri în ianuarie. Compania a instalat puncte de încărcare cu energie solară în afara rețelei, în Nairobi, pentru a încărca bateriile autobusului.

Autobusul electric este programat să înceapă testarea comercială la sfârșitul acestui an, înainte de fabricarea sa pentru o piață panafricană, în 2023, a anunțat Opibus. Dar firma are și concurență. Un alt startup din Kenya, BasiGo, a anunțat că intenționează să înceapă propriul program pilot de autobuse electrice.

Opibus spune că intenționează să-și extindă amprenta în Nairobi, pe măsură ce compania își crește capacitatea de producție. Firma planifică să producă 3.000 de motociclete în acest an și să ajungă la 12.000 în 2023.

Compania spune că are program- pilot pentru motociclete în desfășurare în Ghana, Nigeria, Sierra Leone, Republica Democrată Congo și Uganda, cu diferiți parteneri.

Compania suedeză-kenyană a primit o investiție de 7,5 milioane de dolari în noiembrie 2021. CEO-ul și co-fondatorul Filip Lövström a declarat pentru CNN că investițiile au venit din întreaga lume, inclusiv din Silicon Valley și de pe continentul african.

Opibus- un nume cu perspective!

Opibus este o companie suedeză-kenyană, cu sediul în Nairobi. A început prin a converti vehiculele de teren pentru a rula cu motoare electrice, înainte de a converti autobuzele și de a-și proiecta propria motocicletă electrică.

Potrivit CNN, un proiect de cercetare universitar care s-a transformă într-un startup, colaborează deja cu Uber și atrage investiții de milioane de dolari din întreaga lume, inclusiv din Silicon Valley. Este chestia viselor antreprenoriale și, totuși, asta s-a întâmplat cu Opibus, compania suedezo-keniană de motoare electrice. Opibus dă o viață nouă vehiculelor vechi, transformându-le pentru a funcționa cu motoare electrice. Începând cu vehiculele 4×4, raza de acțiune a companiei s-a extins de atunci la transportul public, cu conversii de autobuse. Între timp, motocicletele sale electrice, proiectate și fabricate în Kenya, au atras atenția celei mai faimoase aplicații de ride-hailing din lume.

Acest startup hehnologic vine și în ajutorul copiilor bolnavi de icter, pentru care furnizează paturi alimentate cu energie solară!

Opibus are rădăcini în cercetarea studenților de la Universitatea Linköping Filip Gardler, Mikael Gånge și Filip Lövström, al căror proiect a implicat identificarea locurilor în care mobilitatea electrică ar putea avea cel mai mare impact posibil. Ei au identificat Kenya și au înființat Opibus în 2017, pornindu-și afacerea prin transformarea vehiculelor de turism de safari.

„Întotdeauna am cunoscut potențialul comercial (al conversiei electrice-n.n.)”, spune CEO-ul Lövström, adăugând că a fost ușor să convingă operatorii de turism safari de beneficiile 4×4-urilor silențioase, care sunt conduse pe rute circulare și se întorc la același punct de reîncărcare.

De atunci, Opibus a convertit vehicule 4×4 pentru a fi utilizate și în minerit și alte scopuri utilitare. Procesul nu este ieftin: prețurile încep de la circa 40.000 de dolari, pentru a converti o Toyota Land Cruiser sau Land Rover și un proces de 10 până la 14 zile, care implică piese provenite din întreaga lume, spune Lövström. Dar, susține el, beneficiile depășesc cheltuielile și o mare parte din costuri — împreună cu amprenta de carbon a conversiei, sunt recuperate în funcționarea vehiculului electric (EV).

De ce Kenya este pregătită pentru vehicule electrice

Kenya, cea mai importantă economie a Africii de Est și o țară în care peste 90%  din electricitatea produsă intern provine din surse regenerabile, prezintă o platformă puternică pentru mobilitatea electrică curată.

Marile firme de Internet vin în Zanzibar. Dar poate reuși o firmă din UK acolo unde Google a eșuat?!

Fransua Vytautas Razvadauskas, consultant senior în mobilitate și orașe la compania de cercetare de piață Euromonitor International, menționează prețurile ridicate drept barieră la intrare, dar la fel și infrastructura. „Pentru ca lansarea vehiculelor electrice să aibă succes (în Kenya), este nevoie de o aprovizionare mare cu unități de încărcare, atât publice, cât și private. Acest lucru va necesita, la rândul său, investiții mari în modernizarea unităților de distribuție a energiei electrice, la case și pentru mediul economic!”- explică el.

Utilizarea vehiculelor electrice pentru transportul public depășește într-o bună măsură anxietatea și problemele legate de infrastructura de încărcare. Un operator de autobus știe câte mile va parcurge într-o zi, ce rută și unde se va opri, iar unitățile de încărcare pot fi planificate în consecință.

Opibus a început un pilot pentru autobuzul său electric cu 51 de locuri în ianuarie. Compania a instalat puncte de încărcare cu energie solară în afara rețelei, pentru a încărca bateriile autobuzului. În ianuarie, Opibus a început un pilot de autobuz electric în Nairobi, instalând stații de energie solară în afara rețelei pentru a-și încărca bateriile (compania vinde o gamă de module solare și baterii în afara rețelei de electricitate – o sursă de energie curată, dar și un indicator al istoriei Kenyei al întreruperilor de curent. Vehiculul cu 51 de pasageri nu a fost încă testat comercial, dar compania intenționează să facă acest lucru mai târziu, în acest an.

Lövström consideră că, având în vedere o creștere rapidă a populației în Africa sub-sahariană și în orașele aflate în expansiune rapidă, autobusele vor fi o parte vitală a infrastructurii regiunii. „Credem cu adevărat că autobuzele electrice reprezintă o parte importantă a modului de a crea această tranziție la vehiculele electrice și a reducerii emisiilor poluante atât la nivel de oraș, cât și la nivel global!”- spune el.

Opibus plănuiește să producă autobuzul pentru o piață panafricană în 2023. Are și concurență. Un alt startup din Kenya, BasiGo, a anunțat că intenționează să înceapă propriul program pilot de autobuze electrice.

O revoluție pe două roți?

Motocicleta lui Opibus are o autonomie de până la 200 de kilometri (124 de mile) și o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră (56 de mile pe oră).

Razvadauskas identifică „cea mai mare oportunitate” pentru vehiculele electrice din Africa de Est ca fiind vehiculele cu două și trei roți, deoarece sunt mai ieftine și mai populare decât mașinile.

„În 2021, Kenya avea 1,8 milioane de motociclete și mopede, în comparație cu 1,2 milioane de mașini de pasageri, o tendință care este similară în alte țări din regiune, cum ar fi Tanzania, Rwanda și Uganda” – spune Razvadauskas.

De ce Africa trimite mai mulți sateliți în spațiu!

Opibus caută să cucerească piața prin motocicleta sa electrică, fabricată în Kenya.

Compania a decis să-și proiecteze modelul de la zero, deoarece nici o motocicletă existentă nu corespunde nevoilor utilizatorilor locali, spune Lövström. „Avem nevoie de ceva foarte puternic, foarte versatil, foarte robust, ușor de reparat și ieftin, în același timp!”- explică el.

„Aproape 90% dintre motociclete sunt construite și proiectate local”, spune Lucy Mugala, un inginer de cercetare și dezvoltare, care a ajutat la crearea motocicletei. „Producția de vehicule electrice este destul de nouă în această zonă, așa că suntem un fel de pionieri!”

Ea spune că motocicleta a evoluat de la o singură baterie la bord, la două baterii detașabile, care folosesc un încărcător portabil, care se poate conecta la orice priză. În viitorul apropiat, Mugala spune că stațiile de andocare pline cu baterii încărcate ar putea fi o caracteristică în orașe, cum sunt benzinăriile de azi.

Bicicleta vine cu o baterie detașabilă (fie simplă, fie dublă), ceea ce înseamnă că bateriile încărcate complet pot fi schimbate în câteva minute!

Prețurile încep de la 1400 de dolari pentru motocicletă, care are o autonomie de până la 200 de kilometri (124 de mile) și o viteză maximă de 90 de kilometri pe oră (56 de mile pe oră). Intră pe o piață competitivă, dominată de motociclete pe benzină, de la producători indieni și chinezi, inclusiv Bajaj Auto și Haojun. Lövström admite că motocicleta electrică a lui Opibus costă în prezent „cu câteva sute de dolari mai mult” decât motocicletele convenționale.

În decembrie, Opibus a anunțat un parteneriat strategic cu Uber, ca parte a obiectivului companiei de ride-hailing de a fi complet electrică până în 2040. Opibus va furniza 3.000 de motociclete în acest an și lucrează cu un partener de finanțare pentru ca șoferii Uber să dețină motociclete electrice în scopuri comerciale și utilizare. Compania a vândut 150 de unități până în prezent și intenționează să producă 12.000 de motociclete în 2023. În afara Keniei, Opibus are progrme-test de motociclete cu diferiți parteneri în Ghana, Nigeria, Sierra Leone, Republica Democrată Congo și Uganda.

„Extinderea către alte piețe va fi cu siguranță un plus pentru noi!”- spune Mugala, „dar mai avem mult de lucru la reducerea costului motocicletelor noastre electrice, să îl facem cât mai scăzut posibil!”

Planuri de extindere

Opibus a primit sprijin semnificativ sub forma unei runde de investiții de 7,5 milioane de dolari în noiembrie 2021.

„Acest lucru ne-a accelerat cu adevărat misiunea de a crește producția!”- arată Mugala, compania intenționând să-și extindă personalul de 100 de oameni și spațiul de producție, pentru a-și satisface producția în creștere.

Opibus are ambiția de a stabili hub-uri regionale, dar Kenya va continua ca bază de operare – o țară în care personalul de management din Suedia trăiește deja de circa cinci ani.

„Întotdeauna am știut că aici există oportunități masive!”, spune Lövström. „Este foarte greu de înțeles când nu ești acolo. Trebuie să fii pe teren”.

„La nivel global, există vânzări de 150 până la 200 de milioane de vehicule noi pe an, dar avem deja 1,2 miliarde de vehicule în lume!”- spune el despre oportunitatea pe care o reprezintă modernizarea electrică. „Trebuie să facem ceva dacă vrem să ne atingem obiectivele de a avea flote electrice ecologice în întreaga lume!”

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This