duminică, februarie 25, 2024

Hidrogenul solid, o soluție la criza energetică?!

Must Read

Cercetătorii australieni au reușit să producă  hidrogen sub formă de pulbere

Conform site-ului https://www.rtbf.be, cercetătorii de la Universitatea Deakin din Australia au reușit să stocheze hidrogenul sub formă de pulbere, care este atât mai ușor, cât și mai sigur de transportat. În orice moment, este posibil să i se restabilească aspectul gazos, prin încălzirea acestei pulberi.

Această descoperire ar putea supăra întreaga industrie energetică și ar putea deschide noi perspective de dezvoltare pentru așa-numitele energii „curate”.

Gazul-pulbere poate fi depozitat și transportat!

Acest nou proces este descris în revista științifică Materials Today . Și întrucât este vorba despre separarea, depozitarea și transportul unor cantități uriașe de gaz în siguranță și fără deșeuri, această tehnică ar putea fi perfect adaptată hidrogenului. Cercetătorii au reușit să perfecționeze o tehnică originală și fără precedent pentru separarea și stocarea gazelor. Pentru a realiza acest lucru, au folosit pulbere de nitrură de bor, care are o capacitate de absorbție foarte mare. În timpul procesului, această pulbere este plasată într-o râșniță, care conține bile mici din oțel inoxidabil. Ciocnirea acestor bile cu pulberea și peretele camerei declanșează o reacție mecano-chimică, ce duce, treptat, la absorbția gazului de către pulbere. Această soluție nu necesită substanțe chimice dure și nu creează produse secundare! Odată absorbit în acest material, gazul poate fi transportat ușor și în siguranță. Va fi apoi suficient să se încălzească pulberea sub vid pentru a elibera gazul, într-o formă perfect neschimbată.

Să fim atenți: procesul a fost testat doar în laborator!

Un astfel de proces face teoretic posibilă stocarea hidrogenului (sau a altor gaze) oriunde și utilizarea acestuia de îndată ce este necesar. Pentru moment, succesul acestei metode a fost demonstrat doar în laborator. Următorul pas va fi, prin urmare, validarea acestuia cu industrie pentru a dezvolta aplicații practice.

Ca o reamintire, metoda actuală de stocare a hidrogenului constă în utilizarea unui rezervor de înaltă presiune sau chiar în răcirea gazului, până la forma sa lichidă. Cu toate acestea, aceste metode implică procese și substanțe chimice, relativ periculoase.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This