sâmbătă, aprilie 20, 2024

Germania vrea să folosească masiv pompele de căldură, ca sursă de energie regenerabilă!

Must Read

Target: 500.000 de pompe de căldură pe an!

Problema cea mai mare este lipsa muncitorilor calificați

Guvernul federal german plănuiește o ofensivă pentru a instala masiv pompe de căldură, ca alternativă ecologică la încălzirea cu petrol și gaz, dar, din punctul de vedere al FDP ( Freie Demokratische Partei – Partidul Liber Democrat-n.n), există o mare problemă – lipsa de muncitori calificați. „Fără muncitori calificați în plus, obiectivul nostru de a instala 500.000 de pompe de căldură pe an, rămâne doar o speranță bine intenționată!”- a declarat recent politicianul FDP Sandra Weeser, președintele comitetului de construcție din Bundestag-ul german pentru ADP – Agenția de Presă Germană. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck (Verzii), trebuie să se concentreze acum pe problema muncitorilor calificați. Habeck și ministrul construcțiilor, Klara Geywitz (SPD), au invitat miercuri, 29 iunie, organizațiile implicate, la un „summit al pompei de căldură”. Pompele de căldură ar putea aduce o contribuție importantă la atingerea obiectivelor climatice și pentru a face Germania mai puțin dependentă de importurile de energie, în principal, ceea ce privește gazul rusesc. Pentru ca acest lucru să reușească, producția și instalarea pompelor de căldură, precum și conectarea acestora la rețea, trebuie să fie intensificate.

Se mizează pe atragerea de muncitori calificați din alte țări

Sandra Weeser a spus că Habeck, împreună cu ministrul Muncii, Hubertus Heil și ministrul de Interne, Nancy Faeser (ambele SPD), trebuie să demareze reforma privind imigrarea lucrătorilor calificați în 2022, care a fost convenită în acordul de coaliție. Ea a susținut, de asemenea, deschiderea către tehnologie. Pentru clădirile vechi, aceasta înseamnă încălzire cu peleți de lemn, combustibili sintetici și soluții hibride. „Dacă vrem să facem întregul stoc de clădiri independent de gazul rusesc, nu ne putem permite să ne lipsim de aceste tehnologii!” – este de părere reprezentanta FPD.

Coaliția de guvernământ germană a decis, în martie, ca de la 1 ianuarie 2024, fiecare sistem de încălzire nou instalat să fie exploatat cu 65% energie regenerabilă. În plus, urmează să fie creat cadrul pentru ca proprietarii de imobile care au mai mult de 20 de ani, să schimbe sistemele de încălzire ale imobilelor, iar subvențiile acordate de Guvern, urmează să fie majorate în acest scop. Weeser este de părere că ar trebui lansată o „ofensivă majoră a pompelor de căldură” și pentru industrie, comerț și gospodăriile private.

Cum funcționează pompele de căldură

O pompă de căldură aer/apă extrage căldură din aerul exterior, folosind o unitate exterioară. Chiar și atunci când afară îngheață, se poate genera suficientă căldură, datorită agentului frigorific. Se poate face o distincție între o versiune monobloc și una split. În versiunea monobloc, toate componentele de pe partea agentului frigorific sunt conținute în unitatea exterioară. În unitatea exterioară, agentul frigorific circulă în circuit închis, prin componentele de pe partea agentului frigorific. Căldura din aerul exterior este convertită și transferată prin intermediul condensatorului, către conducta de încălzire centrală, care conectează unitatea exterioară la unitatea interioară. Această unitate interioară utilizează apoi un cazan integrat sau separat și o unitate de control, pentru a vă încălzi casa și a pregăti apă caldă. Pentru răcire, pompa de căldură aer/apă inversează această operație.

În versiunea split, agentul frigorific curge printr-o conductă de la unitatea exterioară, la unitatea interioară. Ca urmare, condensatorul se află în unitatea interioară, iar compresorul, evaporatorul și supapa de expansiune, sunt în unitatea exterioară. Conducta de agent frigorific formează un circuit închis, în care circulă agentul frigorific, astfel încât pompa de căldură convertește energia din aerul exterior în căldură, pentru încălzirea casei și a apei din cazan. Versiunea split se poate răci și prin inversarea operațiunii. Pe timpul verii, căldura de la soare este stocată în sol. Aceasta este fie captată direct, ca strat izolator, sau provenită din căldura de la apa de ploaie și din aerul de la suprafața solului.
Utilizarea acestor surse de energie pentru încălzire reprezintă o metodă rentabilă. Cea mai mare cantitate de energie poate fi obținută din solurile mlăștinoase.

Căldura este extrasă din sol cu ajutorul unei tubulaturi din plastic, îngropate în pământ. Prin această tubulatură, circulă o emulsie de apa și glicol, nepoluantă și care nu îngheață. În stratul de subsol, inferior, al așa-numitului “strat geotermal”, se află o sursă de căldură cu o temperatură aproape constantă, ce poate fi utilizată pe toată perioada anului. Dacă apa din pânza freatică este disponibilă și accesibilă, aceasta poate fi utilizată ca sursa de încălzire/energie, datorită faptului că are o temperatură cuprinsă între 7 și 12ºC, pe tot parcursul anului. În cazul caselor unifamiliale sau bifamiliale, este preferabil să nu se execute foraje de captare a apei la adâncimi mai mari de 15 m, fiindcă această opțiune ar putea genera costuri mult prea mari.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This