joi, aprilie 18, 2024

Baterii cu bioxid de carbon pentru înmagazinarea energiei solare și eoliene?!

Must Read

Firma italiană Energy Dome lansează prima baterie cu CO2 din lume pentru stocarea de lungă durată a energiei solare și eoliene!

Deși eliberarea atmosferei de dioxid de carbon este una dintre principalele bătălii în lupta împotriva schimbărilor climatice, o firmă start-up italiană a găsit o modalitate de a transforma CO₂ într-o armă împotriva încălzirii globale! În cursul săptămânii trecute, firma Energy Dome a lansat prima instalație de baterii cu CO₂ în Sardinia și a intrat în faza de scalare comercială. Compania a dezvoltat o metodă de stocare fără emisii, care stochează energia generată de soare și vânt. Bioxidul de carbon joacă un rol util în proces, deoarece are proprietăți care pot ajuta la stocarea energiei electrice din surse regenerabile de energie, atunci când este transformat din gaz în lichid. Tehnologia de stocare s-ar putea dovedi a fi un schimbător de joc în modul în care sunt utilizate energia solară și eoliană, deoarece acestea sunt energii variabile, care sunt generate doar când există soare sau vânt.

„Problema cu energia regenerabilă este că acele surse de energie sunt foarte curate, dar sunt și intermitente și nu pot fi expediate!”- a declarat fondatorul și CEO-ul Energy Dome, Claudio Spadacini, pentru Euronews.

Tehnologia care lipsește pentru a face energia regenerabilă să fie expediată non-stop, este o tehnologie care este capabilă să stocheze energia solară atunci când soarele strălucește și când bate vântul și poate livra (energie) înapoi în rețea atunci când soarele nu strălucește! Cercetătorii afirmă că energia solară poate fi acum captată și noaptea și că aceasta poate fi stocată chiar și 18 ani!

Cum funcționează mecanismul care ne dă mari speranțe!

Această metodă, care nu a mai fost folosită până acum, stochează energie folosind presiune și căldură. Procesul începe prin depozitarea gazului de CO₂, asigurat de la furnizori, într-un dom mare, sigilat. Când energiea este eliberată în sistem, acesta împinge gazul printr-un compresor, pentru a-l condensa în lichid, în timp ce căldura de la această compresie este captată și stocată pentru a fi utilizată din nou, mai târziu. Când vine timpul să fie descărcată energia, căldura care a fost stocată este folosită pentru a evapora din nou bioxidul lichid, iar expansiunea lui, pe măsură ce se transformă în gaz și se întoarce în dom, antrenează o turbină care generează energie. Deși sună complicat, metoda necesită doar oțel, CO₂ și apă, iar sistemul în buclă închisă nu generează emisii!

„În mod ironic, folosim CO₂ pentru ca sistemul nostru să funcționeze. Este doar combustibilul pe care îl folosim pentru ca tehnologia noastră să funcționeze!”- a explicat Spadacini, adăugând că bioxidul este necesar doar pentru a porni sistemul,  proiectat să funcționeze circa 30 de ani. „Sistemul nostru este complet închis, nu avem emisii în atmosferă. Este doar o cutie neagră, care este capabilă să se încarce cu surplusul de electricitate, atunci când există [din abundență]”. Pentru a genera și expedia energie electrică în perioadele de cerere, același CO₂ lichid este încălzit și convertit înapoi într-un gaz care alimentează o turbină, ce generează energie într-un sistem termodinamic închis.

„Bateria cu CO₂ este pe deplin durabilă și complet reciclabilă!

„Folosim doar oțel pentru a produce bateria cu CO₂ și folosim apă doar o singură dată, pentru a ne umple rezervorul de apă. Nu folosim apă în timpul funcționării bateriei cu CO₂ și folosim doar o cantitate mică de CO₂ pentru a încărca bateria la început fără niciun consum de CO₂ în timpul funcționării”. Nu sunt necesare minerale rare! Celălalt avantaj al acestei tehnologii este că nu se bazează pe bateriile litiu-ion, care sunt, adesea, folosite pentru stocarea energiei. Procesul nu utilizează, de asemenea, minerale rare, cum ar fi cobaltul.

„A fi independent de minerale și materiale rare este un mare avantaj și din punct de vedere al securității energetice, dar și din punct de vedere al stabilității geopolitice!”- a spus Spadacini. Fondatorul firmei a spus că primele centrale de stocare pe scară largă ale Energy Dome ar trebui să coste puțin sub 200 de dolari (180 de euro) pe kilowatt-oră, ceea ce reprezintă, de asemenea, circa jumătate din prețul unui sistem de stocare a energiei cu litiu-ion. Insula Sardinia este casa perfectă pentru centrala de 20 MW-200 MWh, cu o abundență de soare și vânt. Instalația juxtapune, de asemenea, două centrale electrice pe cărbune de pe insulă, care sunt eliminate treptat. „Demonstrarea posibilității stocării energiei solare într-un mod durabil în acel loc, poate permite Sardiniei să fie prima insulă complet verde din Europa!”- a spus Spadacini. Compania se pregătește acum să implementeze prima sa fabrică la scară largă până la sfârșitul anului viitor.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This