miercuri, octombrie 4, 2023

Bateria cu nisip – o posibilă soluție la criza energetică!

Must Read

Rezervorul cu nisip – o soluție simplă pentru a stoca energia termică pentru iarnă

Potrivit site-ului https://www.energy-storage.news/, primul sistem comercial de stocare a energiei termice pe bază de nisip din lume a început să funcționeze în Finlanda, dezvoltat de firma Polar Night Energy. Sistemul Polar Night Energy, bazat pe tehnologia sa patentată, a intrat online pe site-ul unei centrale electrice operate de utilitatea Vatajankoski. Invenția cercetătorilor finlandezi permite stocarea surplusului de energie verde. Dispozitivul, care ar putea elimina unul dintre cele mai mari neajunsuri ale industriei poate stoca energie din surse regenerabile pe o perioada de câteva luni, astfel încât ea să poată fi folosită pe tot parcursul anului, anunţă BBC.

Nisipul stochează căldura luni de zile!

Containerul din oțel de 4×7 metri conține sute de tone de nisip, care poate fi încălzit la o temperatură de 500-600 de grade Celsius. Nisipul este încălzit cu energie electrică regenerabilă și depozitat pentru a fi utilizat în sistemul local de termoficare. Noua invenție are un potențial de utilizare deosebit de puternic în Finlanda, care se confruntă cu ierni lungi și foarte reci și, recent, a fost întreruptă de aprovizionarea cu gaze rusești din cauza unei dispute pentru plăți. Dezvoltatorii sistemului de stocare spun că este ieftin și ușor de construit. Sistemul poate descărca maxim 100 kW de energie termică și are o capacitate totală de energie de 8 MWh, echivalent cu o durată de stocare de până la 80 de ore, dar acum autoritățile vor să extindă sistemul și să îl facă de o mie de ori mai mare, de 8 GWh, potrivit datelor furnizate de un reportaj al postului  de radio britanic BBC.

„Această inovație este o parte a tranziției la energia inteligentă și ecologică. Stocarea de căldură poate ajuta în mod semnificativ la creșterea surselor regenerabile intermitente, în rețeaua electrică. În același timp, putem amorsa căldura reziduală la nivelul utilizabil, pentru a încălzi un oraș. Acesta este un pas logic către producția de căldură fără ardere”, a declarat Markku Ylönen, cofondatorul Polar Night Energy. ComplexulVatajankoski folosește, de asemenea, căldura furnizată de stocare pentru a amorsa căldura reziduală recuperată de la serverele lor de date, astfel încât să poată fi alimentată și rețeaua de termoficare.

Speranțe și pentru stocarea de electricitate

Dispozitivul instalat într-o centrală electrică din localitatea Kankaanpää constă, practic, într-un siloz metalic umplut cu 100 de tone de nisip. Nisipul folosit este unul de calitate inferioară, iar bateria este încărcată cu căldură pe bază de electricitate ieftină, produsă de parcuri fotovoltaice și eoliene. Nisipul păstrează căldura la o temperatură de circa 500 de grade Celsius câteva luni la rând, susţin fondatorii companiei Polar Night Energy, care a dezvoltat produsul. În prezent, majoritatea bateriilor de stocare a energiei sunt cu litiu, însă ele sunt scumpe, au o amprentă de carbon considerabilă şi o capacitate de stocare limitată. Rămâne însă de văzut în ce măsură tehnologia poate fi aplicată la scară largă pentru a avea cu adevărat un impact şi, totodată, dacă ea va putea fi folosită şi pentru electricitate, pe lângă căldură. Aceasta este a doua mare instalație de stocare termică bazată pe o soluție tehnologică unică, anunțată în această săptămână. Compania publică suedeză Vattenfall este pe cale să umple o instalație de stocarea energiei termice de 200 MW, în fapt, un uriaș rezervor de apă, din Berlin.

Latest News

Statul dă bani românilor din diasporă petru a se întoarce în țară. Cele două condiții pe care trebuie să îndeplinească

Fiecare român, care a locuit cel puțin 36 de luni consecutiv în orice țară europeană și dorește să revină...

More Articles Like This