joi, aprilie 18, 2024

Arabia Saudită contruiește un oraș al viitorului!

Must Read

Viitor sau fantezie? Proiect pentru un oraș cu o singură clădire, care se întinde pe 106 mile!

Arabia Saudită a făcut public proiectul pentru ambițiosul său proiect urban „The Line”, prezentat ca un oraș cu o singură clădire în deșert, care se va întinde pe 106 mile și în va găzdui, la final, 9 milioane de oameni.

Parte a proiectului Neom, o schemă grandioasă aflată încă la câțiva ani de finalizare, orașul futurist propus de saudiți va fi situat în nord-vestul țării din Golf, lângă Marea Roșie, potrivit unui anunț al prințului moștenitor al regatului, Mohammed bin Salman.

Potrivit informațiilor publicate de cnn.com, „Linia” (the Line-n.n) este o clădire proiectată a fi de 200 de metri lățime (656 de picioare) ca un oraș vertical, așezat la 500 de metri (1.640 de picioare) deasupra nivelului mării. Orașul-minune se va întinde pe 34 de kilometri pătrați (13 mile pătrate), potrivit comunicatului de presă al prințului moștenitor.

Poate Arabia Saudită să se transforme într-un punct de atracție turistică?!

Deși detaliile sunt puține, cei din spatele designului acestui proiect susțin că The Line va funcționa în întregime pe energie regenerabilă, fără drumuri, mașini sau emisii poluante. Linia ferată de mare viteză va conecta secțiuni ale orașului, se precizează în comunicatul de presă. Criticii au pus la îndoială că proiectul ar fi fezabil din punct de vedere tehnologic, în timp ce alții au descris viziunea dezvăluită într-un videoclip promoțional strălucitor drept „distopică”.

“Linia” face parte dintr-un plan de rebrand saudit, numit VISION 2030, pentru a rivaliza cu vecinii săi din Golf, cum ar fi Dubai și Abu Dhabi, ca puncte atractive de călătorie pentru turiști și pentru a remodela economia regatului. Cu scopul de a ajunge la 100 de milioane de vizitatori anuali până la sfârșitul deceniului, se speră că creșterea va stimula economia locală cu miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Arabia Saudită continuă să fie afectată de critici cu privire la istoricul său în domeniul drepturilor omului. În martie, 81 de bărbați au fost executați în cea mai mare execuție în masă din ultimele decenii. Între timp, prințul moștenitor bin Salman a aprobat operațiunea de capturare și ucidere a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit unui raport al serviciilor secrete americane . Prințul moștenitor a negat că a ordonat uciderea lui Khashoggi, dar a spus că poartă responsabilitatea, pe fondul condamnării isale nternaționale pe scară largă. „Aceasta a fost o crimă odioasă”, a spus bin Salman într-un interviu acordat televiziunii CBS, în 2019. „Dar îmi asum întreaga responsabilitate, ca lider al Arabiei Saudite, mai ales că a fost comisă de persoane care lucrează pentru guvernul saudit”. Și, în timp ce guvernul saudit a introdus reforme periodice ale muncii, natura lor limitată și aplicarea laxă au văzut ca practicile de exploatare și periculoase continuă pentru populația de muncitori migranți. Potrivit Human Rights Watch , milioane de lucrători migranți ocupă în principal locuri de muncă manuale, de birou și de serviciu în Arabia Saudită — mai mult de 80% din forța de muncă din sectorul privat. Grupul a fost extrem de critic la adresa sistemului de sponsorizare a vizelor al Arabiei Saudite, cunoscut sub numele de kafala.

„În ultimul deceniu, alte state din Golf s-au angajat, de asemenea, într-o reformă a sistemelor lor notorii de kafala, majoritatea introducând reforme mai semnificative decât cele ale autorităților saudite”, se arată într-un raport Human Rights Watch privind cele mai recente reforme ale muncii din țară în martie 2021.

Proiectele pentru zgârie-nori cu oglindă marchează cea mai recentă dezvoltare a proiectului Neom din Arabia Saudită, o mega-dezvoltare care acoperă trei țări și care a început construcția în 2019.

Metropola va fi alimentată de energie curată și va funcționa cu ajutorul inteligenței artificiale. Servitori-roboți, taxiuri zburătoare și o lună artificială uriașă sunt titluri caracteristice ale unui paradis tehnologic promis de guvern și proiectanți.

„Desenele… vor provoca orașele tradiționale plate, orizontale și vor crea un model pentru conservarea naturii și îmbunătățirea gradului de trai uman! “Linia” va aborda provocările cu care se confruntă omenirea în viața urbană de astăzi și va pune în lumină moduri alternative de a trăi!” – a declarat bin Salman în comunicatul de presă.

Proiectul Neom este susținut cu 500 de miliarde de dolari din partea guvernului saudit și a Fondului de investiții publice din Arabia Saudită (PIF), un fond suveran prezidat de bin Salman — precum și a investitorilor locali și internaționali. Inițial, programate pentru 2025, întârzierile au amânat data de finalizare a proiecutlui Neom cu încă cinci ani, dar prințul moștenitor insistă că proiectul ambițios se află pe drumul cel bun. Dar poveștile de avertizare există sub forma diferitelor „super-proiecte” eșuate pe tot globul, în istoria recentă.

În Dubaiul vecin, în 2009, dezvoltarea portului și turnului Nakheel , estimată la 38 de miliarde de dolari , a fost anulată, la șase ani de la propunerea sa, în urma crizei economice globale.

THE LINE este o revoluție civilizațională care pune oamenii pe primul loc, oferind o experiență de viață urbană fără precedent, păstrând în același timp natura înconjurătoare. Acesta redefinește conceptul de dezvoltare urbană și cum ar trebui să arate orașele viitorului. Fără drumuri, mașini sau emisii, orașul futurist va funcționa cu energie 100% regenerabilă și 95% din teren va fi păstrat pentru natură. Sănătatea și bunăstarea oamenilor vor avea prioritate față de transport și infrastructură, spre deosebire de orașele tradiționale. Doar 200 de metri lățime, dar 170 de kilometri lungime și 500 de metri deasupra nivelului mării.

THE LINE va găzdui în cele din urmă 9 milioane de oameni și va fi construit pe o amprentă de doar 34 de kilometri pătrați. Acest lucru va însemna o amprentă redusă a infrastructurii, creând eficiențe nemaivăzute până acum în funcțiile orașului. Clima ideală pe tot parcursul anului va asigura că locuitorii se pot bucura de natura înconjurătoare. Rezidenții vor avea, de asemenea, acces la toate facilitățile, într-o plimbare de cinci minute, în plus față de calea ferată de mare viteză, cu un tranzit de la capăt la capăt de 20 de minute.

Totul va fi accesibil într-o plimbare de cinci minute, iar o rețea eficientă de transport public va oferi o călătorie completă în doar 20 de minute. Serviciile automate vor fi alimentate de inteligență artificială. Facilitățile din imediata apropiere vor însemna rezidenții să își poată vedea familia și prietenii, adesea, prin întâlniri spontane.

THE LINE va aborda provocările cu care se confruntă omenirea în viața urbană astăzi și va pune în lumină modalități alternative de a trăi. Nu putem ignora crizele de locuințe și de mediu cu care se confruntă orașele lumii, iar NEOM vafi în fruntea furnizării de soluții noi și imaginative pentru abordează aceste probleme. NEOM conduce o echipă a celor mai strălucite minți din arhitectură, inginerie și construcții pentru a transforma ideea de a construi în sus” – se spune într-un alt comunicat al prințului Mohammed bin Salman.

Pe 25 iulie, Alteța Sa Regală, Mohammed bin Salman, Prințul Moștenitor și Președintele Consiliului de Administrație al NEOM, a anunțat proiectul THE LINE, o revoluție civilizațională, care pune oamenii pe primul loc, oferind un spațiu urban fără precedent și experiențe de viață, păstrând, în același timp, natura înconjurătoare. În ianuarie anul trecut, bin Salman a lansat ideea și viziunea inițială a orașului care redefinește conceptul de dezvoltare urbană și cum ar trebui să arate orașele viitorului.

Bin Salman a spus: „La lansarea THE LINE de anul trecut, ne-am angajat într-o revoluție civilizațională, care pune oamenii pe primul loc, pe baza unei schimbări radicale în planificarea urbană. Proiectele dezvăluite azi pentru comunitățile stratificate pe verticală ale orașului vor provoca orașele tradiționale plate și orizontale și vor crea un model pentru conservarea naturii și îmbunătățirea vieții umane. THE LINE va aborda provocările cu care se confruntă omenirea în viața urbană astăzi și va lumina modalități alternative de a trăi!”

El a adăugat: „NEOM va fi un loc pentru toți oamenii de pe tot globul, care să își pună amprenta asupra lumii în moduri creative și inovatoare. NEOM rămâne unul dintre cele mai importante proiecte ale Saudi Vision 2030, iar angajamentul nostru de a livra THE LINE în numele națiunii, rămâne hotărât!…THE LINE oferă o nouă abordare a designului urban: ideea de a stratifica orașul funcționează pe verticală, oferind oamenilor posibilitatea de a se deplasa fără probleme în trei dimensiuni (sus, jos sau peste) pentru a le accesa este un concept numit Urbanism Zero Gravity. Diferit de clădirile înalte, acest concept stratifică parcuri publice și zone pietonale, școli, case și locuri de muncă, astfel încât cineva să se poată deplasa fără efort pentru a-și satisface toate nevoile zilnice în cinci minute. THE LINE va avea o fațadă cu oglindă exterioară, care va oferi caracterul său unic și va permite chiar și amprenta sa mică să se îmbine cu natura, în timp ce interiorul va fi construit pentru a crea experiențe extraordinare și momente magice. Acesta va fi creat de o echipă de arhitecți și ingineri de renume mondial, condusă de NEOM, pentru a dezvolta acest concept revoluționar pentru orașul viitorului. Pentru a schimba rutina, designul orașului va fi complet digitalizat, iar construcția va fi industrializată într-o mare măsură, prin avansarea semnificativă a tehnologiilor de construcție și a proceselor de fabricație. Anunțul design-urilor THE LINE este o continuare a progresului NEOM în dezvoltarea proiectelor sale emblematice, cum ar fi OXAGON, orașul reimaginat pentru producție și inovație; și TROJENA, destinație globală de turism montan, care va oferi prima pârtie de schi în aer liber din Golful Arabic; precum și lansarea a două dintre subsidiarele NEOM: ENOWA, compania sa de energie, apă și hidrogen; și compania NEOM Tech & Digital!”- a precizat Bin Salman.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This