vineri, februarie 23, 2024

A fost inventată bateria auto care se încarcă în 5 minute!

Must Read

Întrucât nu există stații de încărcare adecvate pentru mașinile electrice, ea va fi disponibilă pe scară largă doar din 2025

Bateria revoluționară asigură o autonomie de 500 km

StoreDot va produce și bateria pentru smartphone care se încarcă în 30 de secunde

Compania israeliană StoreDot a dezvoltat bateria cu timp record de încărcare. Aceasta va if produsă de firma Eve Energy în China. Unitatea are la bază o tehnologie care nu implică investiții mai mari decât bateriile obișnuite.

Compania StoreDot are în portofoliu și baterii inovatoare pentru scutere electrice, drone și telefoane inteligente. Giganți precum Daimler, BP, Samsung și TDK s-au implicat în noul proiect. Aproape 130 de milioane de dolari au fost cheltuiți pentru a demara proiectul. Anul trecut, compania israeliană a fost catalogată de Bloomberg drept un pionier în domeniul energiei.

Israelieni au înlocuit grafitul folosit drept conductor în bateriile de litiu-ion  cu nanoparticule semiconductoare de germaniu, pentru a permite încărcarea mult mai rapidă, fără a produce un scurtcircuit. StoreDot intenționează înlocuirea germaniului cu siliciu, pentru că acesta este mai ieftin.

5 minute = 500 de kilometri!

Viitorul sună bine pentru cei interesați să achiziționeze o mașină electrică.  Dar aceștia vor mai avea de așteptat, până când o vor putea încărca în doar 5 minute! Următoarea etapă a proeictului presupune implementarea unui sistem de încărcare ultra-rapidă. Stațiile de încărcare existente nu sunt capabile să încarce atât de repede bateria revoluționară. StoreDot estimează că, până în anul 2025, noile stații de încărcare vor fi disponibile.

O astfel de baterie, susțin experții din domeniu, se poate încărca de 500 de ori, fără să se degradeze în vreun fel. Prețul acesteia nu va fi mai mare decât prețul bateriilor obișnuite, care au nevoie însă de mult mai mult timp pentru a se încărca. Zeci de alte companii din întreaga lume lucrează la dezvoltare unor baterii cu încărcare rapidă. Cu noua invenție a firmei israeliane, în doar 5 minute, maşina este încărcată la maximum. Şi gata de plecare. 5 minute, care aduc o autonomie de 500 de kilometri!

Bateria StoreDot pentru telefoane mobile se încarcă în 30 de secunde!

Doriți să vă încărcați telefonul de la gol la plin în 30 de secunde? Cine nu ar vrea?!. Dar nu fiți prea entuziasmați încă! Tehnologia de încărcare rapidă, bio-organică, a bateriilor de la același startup  StoreDot, care se bazează pe tehnologia punctelor cuantice, este încă un prototip.

Nu este încă o baterie care se încarcă la capacitate maximă. Și încă nu au redus suficient dimensiunile, așa că nu este încă atât de mică, pentru a încăpea în interiorul telefonului. Dar firma israeliană, care a strâns până acum  6,25 milioane de dolari pentru noul proiect și printre ai cărui investitori se numără și concernul Samsung, are în plan toate acestea. Ei estimează că tehnologia de încărcare rapidă a bateriei pentru telefoanele mobile ar putea fi pe piață în circa trei ani.

„Suntem la un an de la un prototip funcțional, care va  putea fi plasat în interiorul dispozitivului”! – a declarat CEO-ul și fondatorul StoreDot, Dr. Doron Myersdorf, pentru site-ul TechCrunch. „În acest moment, avem o baterie care se extinde dincolo de factorul de formă al smartphone-ului. Dar, într-un an vom fi atins dimensiunea, iar în doi ani vom atinge densitatea de energie necesară pentru întreaga zi…Deci, vorbim de circa trei ani, pentru un dispozitiv comercial. Estimăm că va dura trei ani până să-l puteți cumpăra efectiv de pe piață!” – precizează directorul StoreDot.

Firma a prezentat prototipul bateriei, la simpozionul Think Next care a avut loc recent la Tel Aviv. Tehnologia a fost de fapt derivată din cercetările efectuate asupra bolii Alzheimer la Universitatea din Tel Aviv. Lucrarea respectivă a identificat peptidele (aminoacizii), care sunt acum puse să funcționeze în bateria bio-organică StoreDot. „Când procesul de auto-asamblare al acestor molecule poate fi gestionat, putem crea nano-cristale!”- explică Myersdorf, despre modul în care funcționează tehnologia. 

Au copiat un proces biologic din organismul uman!

„Am fost capabili să luăm aceleași peptide care participă la procesele biologice din corpul nostru și să creăm nano-cristale – acestea sunt microsfere stabile și robuste.!…Diametrul acestor sfere este de 2,1 nanometri. Foarte, foarte mic! Și ele pot fi folosite, pentru că au proprietăți deosebite și sunt robuste, într-un dispozitiv semiconductor, într-o baterie sau într-un display. Vorbim despre noi tipuri de materiale, care pot fi introduse în diferite tipuri de dispozitive!” Obiectivul inițial al StoreDot pentru nano-cristale au fost cipurile de memorie – care puteau scrie mai repede decât memoria flash tradițională. De asemenea, a fost creat și un senzor de imagine, folosind tehnologia. Dar, acum, cercetătorii și-au mutat atenția către ceea ce consideră că sunt cele mai promițătoare căi, pentru a comercializa tehnologia: baterii pentru smartphone-uri cu încărcare rapidă și afișaje fără cadmiu, tehnologia cu nano-cristale oferind și o alternativă mai ieftină și non-toxică, la cadmiu, în ecrane.

„Am demonstrat pe un display de iPhone că materialul activ care emite lumină este un material bio-organic, creat din compușii noștri. Acesta va fi primul afișaj bio-organic!”- spune Myersdorf. „Am demonstrat deja toate culorile… Putem aduce întregul spectru al luminii pentru afișaj, așa că acum totul este o chestiune de timp, de a putea atinge durata de viață și eficiența noii baterii, similare cu cele care conțin cadmiu!”- explică el.

Marea provocare – o industrie de tip nou!

Marea provocare pentru StoreDot este să creeze o industrie care să construiască electronice într-un mod nou și diferit, spune Myersdorf – chiar dacă acea alternativă poate fi în cele din urmă mai ieftină și mai puțin toxică decât materialele și procesele de producție existente.

„Singurul dezavantaj este că industria nu este pregătită pentru asta! Ecosistemul nu este pregătit!…Acesta este un nou tip de material, cu o fizică nouă, o nouă chimie, care vine de fapt din natură… În tot ceea ce facem, încercăm să imităm și să urmăm  natura și să o lăsăm să-și urmeze cursul. Pentru a crea aceste nano-cristale, nu avem nevoie de o instalație uriașă de fabricare! Amestecăm doar câteva elemente de bază – cum ar fi hidrogenul, azotul, heliul.” Myersdorf a spus că StoreDot are în vedere construirea propriei sale fabrici, pentru a-și produce bateriile bio-organice pentru smartphone-uri, ca o modalitate de a accelera intrarea pe piață a acestora.

„Provocarea noastră nu este doar stabilizarea propriului material, ci și schimbarea întregului ecosistem din jurul producției de semiconductori și baterii, pentru a putea găzdui materialul bio-organic!” – adaugă el.

„Dacă investim în propria noastră unitate, putem produce bateriile într-un ciclu foarte scurt. Dacă trebuie să învățăm pe altcineva cum să-și schimbe unitatea, ar putea dura prea mult timp, așa că este mai bine să construim asta de la zero, în loc să modificam o unitate existentă.” StoreDot începe procesul de strângere a următoarei sale tranșe de finanțare, de circa 20 de milioane de dolari. A-și promova despre beneficiile tehnologiei sale cu nano-cristale prin intermediul demonstrației recente, face în mod clar parte din acea acțiune de strângere de fonduri pentru investiții.

„Viziunea este că, odată ce industria în ansamblu – vorbesc de semiconductoare, stocare de energie, afișaje – acceptă că acestea sunt materiale legitime, viabile, stabile și rentabile, atunci, viziunea noastră este că va fi foarte bine adoptată, pentru că are doar avantaje!”- adaugă Myersdorf.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This