sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ucraina a pierdut și  orașul Sievjerodonetsk!

Must Read

Potrivit primarului Oleksandr Strjuk, orașul a fost ocupat complet de trupele ruse! 

Urmează bătălia decisivă pentru Lugansk

“Rușii încearcă să-și stabilească propria ordine. Din câte știu eu, au numit un fel de comandant”- a declarat Strjuk la televiziunea ucraineană. 

Retragerea

Majoritatea trupelor ucrainene s-au retras din puternic contestata zonă Sievjerodonetsk. Ele au luat poziții diferite, a declarat Strjuk sâmbătă, potrivit site-ului de știri ucrainean 24tv. El nu a oferit alte cifre sau detalii. Trupele ucrainiene părăsiseră uzina chimică „Asot”, dar erau încă civili acolo. Armata ucraineană a ordonat vineri retragerea din oraș. Sievjerodonetsk a fost una dintre ultimele părți ale regiunii Lugansk, necucerite încă de luptătorii ruși și pro-ruși. Câteva mii de oameni trăiesc în oraș. Peste 800 de civili au părăsit până acum uzina chimică, conform agenției de știri ruse Interfax.

Cucerirea orașului Severodonețk este mult mai semnificativă și mai simbolică pentru Rusia decât pentru Ucraina, au declarat analiștii militari pentru Al Jazeera. Vineri, forțele ucrainene abandonau orașul din regiunea Lugansk, după săptămâni de lupte aprige. „A menține pozițiile distruse, timp de mai multe luni, doar de dragul de a rămâne acolo, nu are sens!”- a spus guvernatorul regional Serhiy Haidai, în declarații televizate. Bombardamentele puternice ale rușilor au distrus aproape toate pozițiile de apărare ale forțelor ucrainene din zonă, dar căderea orașului, aproape distrus, este nesemnificativă, susțin ucrainienii.

Pierdere minoră?!

„Este o pierdere minoră, mai există Lysychansk (orașul vecin, controlat de Ucraina), iar Severodonețk și-a îndeplinit în mare măsură scopul!”- a declarat Ihor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, pentru Al Jazeera. Kremlinul a anunțat triumfal preluarea Severodonețk pentru că a rămas unul dintre puținele orașe controlate de ucraineni din Lugansk, una dintre cele mai mici și mai sărace regiuni ale Ucrainei, care a fost parțial preluată de separatiștii pro-ruși în 2014. „Există o componentă geopolitică pentru ruși, este un centru districtual, în zona neocupată a Lugansk. Dar vom trece peste asta, ne interesează mai mult aspectul militar!”- a spus Romanenko. Victoria Rusiei de la Lugansk a fost atât de importantă pentru Moscova încât a ordonat redistribuirea trupelor sale din regiunea de sud ocupată Herson și din Zaporizhzhia, parțial ocupată. „Pierderea lui Severodonețk este o pierdere pentru Ucraina, în sensul că orice teren capturat de forțele ruse este o pierdere, dar bătălia de la Severodonețk nu va fi o victorie decisivă a Rusiei!”- a concluzionat Institutul pentru Război, un think tank american care monitorizează îndeaproape conflictul din Ucraina.

O victorie grea

Serhiy Hayday, un comandant militar de top din estul Ucrainei, a declarat că armata a luat decizia de a evacua zona „pentru că numărul morților din teritoriile nefortificate crește în fiecare zi!” „Nu are sens să rămânem”, a spus Hayday.

Forțele ruse și-au concentrat o mare parte din puterea lor de foc pentru cucerirea orașului, distrugând, rând pe rând, fiecare poziție defensivă a ucrainenilor. Strategia s-a desfășurat lent, rușii obținând câștiguri obositoare și lente în jurul Severodonețkului, în timpul primăverii și la începutul verii.

Forțele ucrainene au fost, încetul cu încetul, împinse în câteva blocuri pătrate din jurul uzinei chimice Azot, unde s-au adăpostit circa 800 de civili, inclusiv zeci de copii, o scenă care amintește de asediul uzinei siderurgice Azovstal, din Mariupol.

Armata evacuând orașul, soarta celor din interiorul uzinei Azot este neclară.

„Toată infrastructura orașului este complet distrusă!”, a spus Hayday despre situația de la Severodonețk, vineri, 24 iunie.

Urmează bătălia decisivă pentru Lugansk, ucrainenii nu sunt optimiști!

Bătălia trece acum peste râul Siverskyi Doneț până la Lysychansk, ultimul oraș din Lugansk, deținut de forțele ucrainene. Există deja semne că rușii vor folosi aceeași tactică nemiloasă de bombardament aerian, pentru a distruge forțele ucrainene, desfășurând avioane de luptă, sisteme de lansare de rachete multiple și chiar rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Controlul Ucrainei asupra Lysychansk a devenit mai slab în ultimele zile. Forțele ruse au avansat în mai multe sate la sud de oraș, nu fără a suferi pierderi, din cauza focului de artilerie ucraineană. 

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This