vineri, februarie 23, 2024

Gustavo Petro este noul președinte al Columbiei!

Must Read

Un candidat de stânga câștigă pentru prima dată alegerile prezidențiale!

Un activist pentru drepturile omului devine vicepreședintele țării

Gustavo Petro este primul politician de stânga care devine președinte al Columbiei! Potrivit Autorității Electorale columbiene, după ce au fost numărate aproape toate voturile, Petro este de neînvins în scrutinul încheiat duminică. În consecință, senatorul a primit 50,47% din voturi. Adversarul său, milionarul de dreapta Rodolfo Hernández, a obținut 47,27%.

Petro, în vârstă de 62 de ani, și-a asigurat astfel, cu circa 700.000 de voturi mai multe decât Hernández, în vârstă de 77 de ani. După ce a întors spatele luptei armate, fostul luptător de gherilă Petro a fost diplomat în Belgia și primar al capitalei Bogotá, printre altele. El vizează reforme de anvergură, inclusiv taxe mai mari pentru cei bogați, un program de urgență împotriva foametei și promovarea energiilor regenerabile.

„Este victoria poporului!”

Petro a descris rezultatul în serviciul online Twitter drept „prima victorie a poporului” din Columbia. Este „o zi de sărbătoare a poporului”, bucuria umple „inima patriei”- spune proaspătul președinte. Hernández și-a recunoscut înfrângerea. „Majoritatea cetățenilor care au votat azi, au votat pentru celălalt candidat!”- a spus Hernández, într-un mesaj video. „Accept rezultatul!”- s-a resemnat el. Președintele în exercițiu a recunoscut victoria electorală a fostului membru al organizației de gherilă M-19, Petro. „L-am sunat pe Gustavo Petro pentru a-l felicita ca președinte ales al poporului columbian!” – a scris liderul conservator Ivan Duque pe Twitter. „Am convenit să ne întâlnim în următoarele zile, pentru a începe o tranziție lină, instituțională și transparentă”.

Mai multe incidente în alegeri

Înainte ca urnele să se închidă duminică, au avut loc câteva incidente ce amintesc de fostul război civil. În San Vicente del Caguán, un soldat a fost ucis într-un atac al unui grup, ofocial dispărut, al organizației de gherilă FARC, a informat ziarul „El Tiempo”. În alt caz, un membru al unei comisii electorale a fost împușcat mortal, în departamentul Cauca. În total, au fost raportate 104 nereguli, potrivit observatorilor independenți care au supervizat alegerile. Forțele de securitate au arestat în total nouă suspecți în diferite regiuni ale țării, inclusiv un lider al grupării rebele ELN și un susținător al dizidenților FARC. Peste 300.000 de ofițeri de poliție și soldați au fost dislocați pentru a proteja alegătorii, lucrătorii electorali și candidații. Doar fostul luptător de gherilă Petro și antreprenorul imobiliar multimilionar Hernández au concurat în acest tur. Deși Petro a fost de mult timp considerat favorit, Hernández, până atunci, în mare măsură necunoscut, aproape că l-a egalat în sondaje. Dar Petro a învins acum!

Pacificarea unei țări în război cu drogurile

Provocările sunt mari pentru viitorul șef al statului: a doua cea mai populată țară din America de Sud, cu circa 50 de milioane de locuitori, suferă consecințele economice ale pandemiei corona, mari nedreptăți sociale și violență. Guvernul conservator în exercițiu a implementat doar cu jumătate de inimă tratatul de pace cu rebelii de stânga, FARC. Potrivit declarațiilor, Petro (62 de ani) vrea să pacifice ţara, să încetinească exploatarea materiilor prime, să promoveze mai puternic companiile de turism şi să impoziteze clasa celor bogați. Se știu puține despre planurile lui Hernández (77). El intenționa să ia măsuri împotriva corupției, deși el însuși este cercetat pentru corupție.

Războiul civil și traficul de droguri

Pentru Statele Unite, însă, Columbia este cel mai important aliat în lupta împotriva traficului de droguri. Țara care l-a dat pe Pablo Escobar este cel mai mare producător mondial de cocaină, expediată, în principal, către Statele Unite și Europa. Columbia lucrează îndeaproape cu SUA pentru a lupta împotriva contrabandei cu droguri și primește anual milioane de dolari pentru cooperarea în războiul împotriva traficanților de droguri. Timp de 52 de ani, Columbia a suferit de pe urma unui război civil sângeros, dintre rebelii de stânga, paramilitarii de dreapta și forțele de securitate ale statului. 220.000 de oameni și-au pierdut viața și milioane de oameni au fost strămutați. În 2016, guvernul a semnat un tratat de pace cu gherilele de stânga FARC, iar speranțele pentru o redresare erau mari. Dar violența a revenit, mai ales în zonele rurale. Alături de Petro, vicepreședintele ales Francia Márquez, un activist afro-colombian pentru drepturile omului și ecologist, va prelua funcția de vicepreședinte al statului. Ea a luptat împotriva prospectării ilegale de aur în regiunea Cauca, care a fost deosebit de puternic lovită de violențe și a fost amenințat de mai multe ori. În 2018, Marquez a primit prestigiosul premiu Goldman pentru lupta sa.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This