marți, aprilie 23, 2024

Frica de cucerirea „Coridorului Suwalki” crește în Occident!

Must Read

Dacă Rusia ocupă această fâșie, țările baltice ar fi separate de celelalte state NATO!

“Călcâiul lui Ahile” al NATO provoacă stres conducerii alianței

Rusia și Lituania sunt în dezacord în ceea ce privește livrările către exclava rusă Kaliningrad. Acest lucru alimentează temeri în Polonia și Lituania.

În jurul orei șapte seara, trenul din exclava rusă de la Marea Baltică Kaliningrad spre Moscova ajunge la gara provincială din Kybartai. Vagoanele de culoare gri argintiu cu sigla roșie a căilor ferate rusești RZD strălucesc în soarele serii. În vagoane de dormit, pasagerii se odihnesc pe paturile lor, unii privesc pe fereastră. Nu au voie să iasă afară. Pentru că Kybartai se află în Lituania, o țară din UE și NATO pe care trenul trebuie să treacă în călătoria sa de aproape 19 ore. Lituania permite tranzitul fără viză Schengen – cu condiția ca nimeni să nu coboare din tren.

 Riscă NATO separarea țărilor baltice pentru niște sancțiuni fără efect?!

O dispută între Lituania și Rusia a atras atenția lumii asupra Gării Kybartai. Pe aici trece cea mai importantă linie de cale ferată care leagă Kaliningradul de centrul Rusiei. Și de când Lituania a oprit tranzitul mărfurilor care se află pe lista de sancțiuni a UE, amenințările de la Moscova nu au încetat. Kremlinul amenință cu contramăsuri „practice” și pune sub semnul întrebării granița de stat a Lituaniei. În emisiunile rusești, se cere cucerirea unui „coridor” către Kaliningrad. Asta lovește un nerv sensibil în regiunea de graniță. Pentru că NATO folosește de ani de zile termenul „decalajul Suwalki”. Acesta este un coridor pe teritoriul polonez și lituanian, între Belarus și Kaliningrad. Ocupând această fâșie, Rusia ar putea separa statele baltice de celelalte țări NATO. Coridorul a fost numit după orașul polonez Suwalki.

„Cel mai periculos loc de pe Pământ?!”

Rusia acuză Lituania că blochează tranzitul de mărfuri rusești spre Kaliningrad. Cu toate acestea, sunt afectate doar anumite bunuri, cum ar fi cimentul, materialele de construcție și metalele. În timp ce polițiștii de frontieră din gara Kybartai verifică pasagerii din trenul din Kaliningrad, nesfârșite trenuri de marfă rusești trec pe lângă gară. „Față de anul trecut, traficul de marfă a scăzut cu aproximativ jumătate”, spune șeful stației Saulius Baikstys (51 de ani). Acesta nu se teme de o invazie rusă. „Lituania și Polonia sunt în NATO!”- se justifică el.

Revista „Politico” a descris Suwalki Gap drept „cel mai periculos loc din lume”. Pentru că aici, trupele NATO ar putea întâlni armata Rusiei, chiar dacă totul pare pașnic de partea poloneză, în acest moment. Alei mărginite de copaci șerpuiesc peisajul deluros al fostei Prusii de Est, turiștii se scaldă într-unele dintre numeroasele lacuri din zonă, berzele stau pe cuiburi.

Dar neliniștea crește și aici. „Avem conștientizarea istorică că, în cazul unei agresiuni rusești, am fi primii loviți!”- spune Daniel Domoradzki (33 de ani), șeful inițiativei cetățenești „Masuria activă”. Încurajată de întrebările cetățenilor speriați, inițiativa a lansat un sondaj în rândul unei duzini de comunități din regiune despre situația cu buncărele și protecția civilă. Peste tot, răspunsul a fost similar cu cel din cazul orașului Gizycko (Lötzen): „Nu există adăposturi pe teritoriul municipiului!. Consilierul municipal Pawel Andruszkiewicz spune că la Gizycko s-au păstrat unsprezece buncăre subterane din al Doilea Război Mondial. „Dar au fost fie umplute, fie există construcții deasupra lor”- precizează el.

O glumă bună: NATO ia în serios preocupările Poloniei și Lituaniei!

Potrivit publicației oe24.at, preocupările Poloniei și ale statelor baltice sunt, de asemenea, luate foarte în serios de către partenerii NATO. La recentul summit de la Madrid, membrii alianței au decis să-și sporească prezența trupelor pe flancul estic al acesteia. Președintele american Joe Biden a anunțat că trupele americane vor fi staționate permanent în Polonia. Germania este națiunea principală pentru misiunea NATO în Lituania. În prezent, există ceva mai mult de o mie de bărbați și femei din Bundeswehr cu tancuri, obuziere și tunuri antiaeriene, ca parte a unui grup de luptă NATO (grup de luptă eFP) în țară. Acum, o întreagă brigadă de trupe de luptă – posibil un total de 4.500 de soldați – urmează să fie însărcinată cu apărarea. Elementul de comandă, precum și armele, munițiile și echipamentele, vor fi apoi relocate în Lituania și soldații – pregătiți pentru dislocarea în Germania, pentru exerciții și în caz de urgență.

Pericolul este, relativ, mare!

Prezența forțelor terestre este un punct central în descurajarea Rusiei, a spus comandantul Comandamentului Operațiunilor Bundeswehr, general-locotenent Bernd Schütt. „În zona coridorului Suwalki, este doar un salt scurt, iar acolo pericolul de a testa voința și capacitatea NATO de a se apăra este relativ mare. În această zonă, unitățile pot fi mutate relativ repede și apoi, de exemplu, folosind trupe aeropurtate, se efectuează prima împingere!” – explică Schütt. „În rațiunea lui, Putin poate crede că NATO nu va veni!”- este de părere acesta.

Un agresor are multe oportunități de a provoca și de a testa adversarul. Acestea variază de la încălcări ale spațiului aerian, incidente minore de-a lungul graniței, desfășurarea suplimentară de sisteme de arme până la manevre militare la scară largă, ca înainte de invazia Ucrainei. Nu există indicații pentru pregătirea atacului. Cu toate acestea, aproape orice formă de confruntare cu Rusia este acum parte a confruntării. Dacă adaugi și disputa despre tranzitul mărfurilor, UE nu dă cea mai bună imagine în acest punct, mai ales dacă trebuie să dea înapoi acum. Depinde de UE să stabilească condițiile-cadru necesare, a declarat cancelarul federal Olaf Scholz la Madrid, la finalul summitului NATO. Regulile ar trebui „desigur, întotdeauna, stabilite în lumina faptului că este vorba despre traficul între două părți ale Rusiei”, a spus politicianul SPD. Toți cei implicați se străduiesc în prezent să să „stabilizeze aici o dinamică de dez-escaladare”.

Călcâiul lui Ahile” al NATO, din coasta Rusiei

Decalajul Suwałki este o porțiune îngustă de 70 de km lungime, care leagă Kaliningrad și Belarus. De ani de zile a fost supranumit Călcâiul lui Ahile al NATO.

Tranzitul feroviar actual prin Suwałki Gap, care transportă atât mărfuri, cât și pasageri prin Lituania, are loc în baza unui acord între Bruxelles și Moscova. La începutul anilor 2000, odată cu trecerea Lituaniei către UE și NATO, Bruxelles-ul a încheiat un acord cu Moscova privind tranzitul de pasageri și mărfuri.

Kremlinul a acceptat, deși a încercat anterior să facă presiuni asupra Lituaniei să accepte un coridor militar sau o prezență continuă a trupelor ruse. Un astfel de coridor, totuși, ar fi oprit, în esență, aspirațiile NATO ale țării.

Mecanismul simplificat de tranzit a început să funcționeze la 1 iulie 2003, cu mai puțin de un an înainte ca Lituania să adere la UE la 1 mai 2004.

Aproximativ o sută de trenuri intră în Lituania din Belarus în fiecare lună și continuă prin Vilnius spre Kaliningrad.

Jocuri și scenarii de război

În 2017 și 2021, jocurile de război comune din Belarus și Rusia au simulat un conflict într-un scenariu în care Rusia preia coridorul dintre Belarus și Kaliningrad.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru, cele trei țări baltice ar fi îndepărtate teritorial de restul NATO. Un astfel de scenariu este probabil un casus belli între NATO și Rusia. Dar, într-un scenariu în care Finlanda și Suedia aderă la NATO, alianța ar avea posibilitatea de a bloca Rusia pe mare, ca răspuns la preluarea decalajului Suwałki.

„Dacă Tu [Rusia] îmi blochezi Suwałki, eu îți blochez golful tău finlandez!”- a spus generalul locotenent Martin Herem, comandantul militar estonian, într-un interviu recent. Politologul rus în exil Ivan Preobrazhensky a subliniat că Vladimir Putin ar putea zbura cu avioane civile prin golul Suwałki, în ciuda faptului că Lituania, împreună cu restul UE, și-a închis spațiul aerian aeronavelor rusești. Într-un astfel de scenariu, Putin ar putea amenința că va doborî avioanele NATO care interceptează avioanele civile, potrivit lui Preobrazhensky.

admin

Latest News

Biden vrea să livreze rapid – interceptorii și muniția ar putea fi în Ucraina “în câteva zile”

SUA intenționează să ofere sprijin militar Ucrainei în câteva zile de la adoptarea preconizată a legii. Cu toate acestea,...

More Articles Like This