vineri, aprilie 19, 2024

Dificultăți pentru Macron în găsirea unui partener de coaliție!

Must Read

Diferențe importante pe problemele serioase!

Eșec serios pentru președintele francez Emmanuel Macron, la doar câteva săptămâni după realegerea sa: în al doilea tur al alegerilor parlamentare de duminică, tabăra sa a pierdut, în mod clar, majoritatea absolută în Adunarea Națională. Alianța de Stânga a devenit a doua forță politică. Mulți văd extrema dreaptă din jurul Marinei Le Pen drept câștigătoarea neașteptată a alegerilor.

În primul rând, va fi mai dificil pentru Emmanuel Macron, care este, de asemenea, angajat pentru o mai accelerată integrare europeană, să-și pună în aplicare planurile de viitor. O purtătoare de cuvânt a Guvernului a precizat că, acum, vor discuta cu toate partidele moderate și se vor adresa celor „care vor să avanseze țara”. În al doilea rând, doi miniștri din noul cabinet nou-format vor trebui să-și părăsească posturile, după ce nu au reușit să obțină majoritatea în circumscripțiile lor, la alegerile generale. Macron a stabilit această regulă înainte de alegeri.

Situație complicată pentru progresiști!

Potrivit Ministerului de Interne, ansamblul alianței lui Macron are 245 de locuri în noua Adunare Națională și rămâne cea mai puternică forță. Cu toate acestea, ar fi fost necesare 289 de locuri, pentru o majoritate absolută. Până acum, tabăra Macron a avut 350 de mandate. Alianța de stânga a lui Jean-Luc Melenchon, NUPES, are 131 de locuri în noul Parlament, iar Rassemblement National, a lui Marine Le Pen, are 89  de locuri – un multiplu de la alegerile trecute, când partidul scăzuse la șase deputați. Conservatorii au câștigat 61 de locuri și ar putea deveni cei care înclină balanța.

În viitor, în Parlamentul Franței vor exista mai mulți reprezentanți ai extremei drepte decât oricând, iar Le Pen se va concentra pe deplin asupra rolului ei de lider de grup. După cum a declarat ea, recent. Le Pen nu va accepta președinția partidului, la care a renunțat temporar. „Suntem cel mai puternic partid de opoziție!”, a spus Le Pen și a cerut președinția Comisiei de Finanțe, care aparține, în mod tradițional, celei mai puternice fracțiuni de opoziție.

Partidul macronian nu obișnuiește să guverneze în coaliție!

Rezultatul ar putea duce, de asemenea, la un impas politic, până la organizarea de noi alegeri. Situația obișnuită în Austria, că trebuie negociată o coaliție pentru a forma un guvern stabil, nu există în Franța de zeci de ani! Ultima dată când un președinte nu a reușit să obțină majoritatea absolută în Adunarea Națională a fost în 1988!

Macron s-a prăbușit în încrederea francezilor!

La alegerile parlamentare din Franța, Alianța electorală a președintelui Emmanuel Macron, Ensemble, nu și-a putut menține majoritatea absolută. Noua alianță a partidelor de stânga și a Verzilor, NUPES, se clasează pe locul al doilea. Partidul Rassemblement National, al lui Marine Le Pen, a ajuns pentru prima dată pe locul trei în Parlament. Le Pen a anunțat duminică seara că vrea să formeze o alianță de „patrioți” din taberele de dreapta și de stânga. Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a numit rezultatul un „șoc democratic” și a spus că, dacă alte blocuri nu ar coopera, „ar bloca capacitatea noastră de a reforma și de a proteja Franța”.

Diferențe mari pe probleme importante!

Pozițiile marilor partide din Franța diferă pe probleme importante! Printre altele, Macron vrea să mărească vârsta de pensionare, să continue să-și urmărească agenda pro-business și să continue integrarea în Uniunea Europeană. Între timp, Melenchon, liderul alianței de stânga NUPES, a militat pentru a reduce vârsta de pensionare de la 62 la 60 de ani, a îngheța prețurile și a interzice companiilor să concedieze lucrători, dacă plătesc dividende. Macron ar putea să caute o alianță cu conservatorii sau să formeze un guvern minoritar, în care legile să fie negociate cu partenerii în schimbare, de la caz la caz. În seara alegerilor, conservatorii, motivați sau nu tactic, au anunțat că vor rămâne în Opoziție.

Mai poate obține Macron o majoritate pentru proiecte individuale?!

O altă opțiune ar fi guvernarea cu majorități în schimbare, adică asigurarea majorității parlamentare pentru proiectele legislative individuale, în negocierile cu partidele. Cooperarea pentru reforma pensiilor ar fi de conceput, de exemplu, cu conservatorii. În alte zone, cooperarea cu tabăra de stânga este și ea de imaginat. În cazul alianței lui Melenchon, rămâne de văzut și cât de puternică va fi coeziunea după alegeri. Pentru că, atunci când vine vorba de chestiuni cruciale, cum ar fi relația cu UE, diferențele de poziții nu fac posibilă nici o alianță! De asemenea, este încă neclar ce înseamnă slăbirea lui Macron și situația politică internă complicată pentru Uniunea Europeană. Franța, împreună cu Germania, este văzută ca motorul Uniunii, mai ales când vine vorba de luarea unor decizii dificile. Ca cea mai importantă putere militară a Uniunii, Franța are o importanță deosebită, mai ales în abordarea războiului din Ucraina.

Populația este preocupată mai ales de creșterea prețurilor!

În trecut, după alegerea unui președinte, alegătorii din Franța au folosit în cea mai mare parte alegerile parlamentare care urmează câteva săptămâni mai târziu, pentru a oferi președintelui o majoritate parlamentară confortabilă. Mai presus de toate, Macron se adresase recent alianței de stânga a socialiștilor, comuniștilor și verzilor. Inflația ridicată, datorată și războiului din Ucraina, a adus însă în prim-plan creșterea costului vieții, pentru mulți alegători. Macron însuși a fost ales recent președinte pentru încă cinci ani. El și-a învins rivalul anti-european, pe Marine Le Pen, cu circa 59% din voturi și astfel a provocat un oftat de ușurare în mari părți ale Europei. Dar nu se știe ce rezervă viitorul, atât francezilor, cât și europenilor!

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This