vineri, aprilie 19, 2024

Blocada de la Kaliningrad, ordonată de SUA, poate declanșa un război mondial!

Must Read

Decizia Lituaniei de a bloca mărfurile rusești nu e privită cu ochi buni de europeni!

Rusia amenință că va lua măsurile pe care le crede potrivite

Rusia a amenințat cu represalii „practice” în disputa cu Lituania privind restricțiile de tranzit către Kaliningrad. Lituania a spus că este pregătită pentru măsurile Moscovei. Conducerea rusă a criticat încă o dată restricțiile de tranzit pentru exclava Kaliningrad de la Marea Baltică, ce aparține Rusiei, dar se află între țările UE, Polonia și Lituania și a amenințat cu represalii „practice”: un răspuns al Rusiei „nu ar fi în sfera diplomatică, ci în sfera practică!”, dacă UE nu ridică restricțiile, a amenințat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, într-un briefing de presă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că restricțiile de tranzit contrazic „documentele de bază” ale parteneriatului dintre UE și Rusia. Acordul de parteneriat din 1994 prevede tranzitul gratuit al mărfurilor, a spus el. Peskov nu a dat detalii despre eventualele contramăsuri și când vor fi acestea puse în practică.

Războiul asimetric contra Rusiei trece și prin Lituania!

Lituania a interzis sâmbătă, 19 iunie, tranzitul mărfurilor de pe lista de sancțiuni a UE pe teritoriul său. Potrivit guvernatorului Kaliningradului, Anton Alikhanov, restricțiile, pe care le-a descris drept o „blocadă”, afectează 40 până la 50% din tranzitul dintre centrul Rusiei și Kaliningrad. Printre altele, cimentul, materialele de construcție sau metalele nu pot fi aduse acum pe uscat în regiunea Rusiei Mării Baltice. În mod ridicol, Lituania bravează și spune că e pregătită pentru acțiunile rusești. Astfel de „măsuri neprietenoase ale Rusiei” includ excluderea Lituaniei din rețeaua electrică comună, a declarat președintele lituanian, Gitanas Nauseda, într-un interviu acordat miercuri, 22 iunie, agenției de presă Reuters. „Nu cred că Rusia ne va provoca în sens militar, deoarece suntem membri NATO!” Moscova a spus că măsurile vor afecta grav populația lituaniană.

Împinsă de la spate de SUA, ca și Ucraina, Lituania crede că poate înfrunta Rusia!

Nauseda a anunțat că va aborda conflictul cu Rusia la summitul NATO de săptămâna viitoare și că va aduce în discuție problema întăririlor de trupe în statele alianței care sunt geografic cel mai apropiat de Rusia, precum statele baltice. Nauseda a subliniat că nu ar fi o greșeală pentru Lituania dacă disputa privind Kaliningrad ar fi folosită pentru a evalua ce „este cu adevărat Rusia”. Decizia Lituaniei de a bloca circa jumătate din importurile exclavei rusești Kaliningrad și replica extrem de dură a Moscovei au devenit peste noapte coșmarul liderilor europeni. Kremlinul a dat clar de înțeles că ar putea replica militar, ceea ce, Lituania fiind membru NATO, ar echivala ori cu declanșarea celui de al treilea război mondial, ori cu neaplicarea art.5 și, pe cale de consecință, cu implozia NATO.

UE nu a dorit probleme cu rușii!

Se caută cu disperare soluții de ieșire din clinci, scrie presa europeană. Și dacă nu vor fi găsite?! Pe scurt, faptele: compania feroviară de stat lituaniană a informat recent clienții că, începând cu 17 iunie, mărfurile sancționate de UE, cum ar fi oțelul și fierul, nu vor mai putea traversa Lituania. Ceea ce înseamnă izolarea și afectarea gravă a regiunii Kaliningrad, teritoriu rusesc.
Informația oficială că vicepreședintele C.E., Valdis Dombrovskis, a vorbit ulterior cu președintele lituanian Gitanas Nauseda, care i-a transmis că Vilnius aplică sancțiunile UE, lasă de înțeles că Bruxellesul a cam fost luat prin surprindere de umflarea mușchilor lituanieni, dar nu a avut cum să comenteze. Publicația Politico.eu scrie că există, într-adevăr, o contradicție subțire, dar destul de solidă, între declarația Lituaniei, care susține că sancțiunile UE includ interzicerea tranzitului metalelor și, prin urmare, Lituania trebuie să blocheze acest tranzit către Kaliningrad, și purtătorul de cuvânt al Comisiei, care a spus că Lituania trebuie doar să efectueze verificări rezonabile, permițînd, totuși, tranzitul mărfurilor.

Liderii europeni se tem!

Înaintea summit-ului european de joi, 23 iunie, tot Politico relata: ”Comisia Europeană a lucrat peste noapte la planuri de dezamorsare a crizei fierbinți de la Kaliningrad, pe fondul temerilor că aceasta ar putea escalada rapid. Înalți diplomați ai UE au avertizat miercuri că situația este gravă și s-ar putea înrăutăți rapid. Ei au recunoscut că criza este o consecință neintenționată a celui de-al patrulea pachet de sancțiuni al UE, în baza căruia blocul a interzis importurile din Rusia de oțel și materiale feroase. Nimeni nu e dispus să recunoască faptul că în spatele acestei decizii s-ar afla SUA! Dacă Lituania revine asupra deciziei, va fi o imensă victorie pentru Rusia și o umilință pentru UE.
Dacă nu, Rusia poate recurge inclusiv la acțiuni militare, ceea ce ar însemna conflict direct cu NATO și, implicit, război mondial. Dacă Rusia atacă Lituania, dar NATO nu activează art.5 sub diverse pretexte, coeziunea alianței sare în aer, exact în miezul conflictului din Ucraina. Multe state membre NATO s-ar putea să-și schimbe viziunile asupra războiului și a apartenenței la Blocul Nord-Atlantic!

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This