sâmbătă, aprilie 20, 2024

Traficantul român care a ridicat un „imperiu” de 152 de milioane de euro în Austria, a fost arestat! Organizația lui Gavril O. a dus în Occident peste 36.000 de migranți!

Must Read

Potrivit ziarului Adevărul, un infractor român, căutat de ani de zile de sute de Poliția austriacă, după ce a evadat dintr-o închisoare locală, a fost prins în România. El era liderul unei grupări infracționale care a adunat peste 152 de milioane de euro din trafic de persoane. Românul a fost prins la începutul lunii mai, lângă Cluj-Napoca.
Poliţiștii ausrtieci au destructurat o organizaţie de trafic de migranţi cu sute de membri, care acționaîn toată Europa. Infractorii aduceau migranţi din Ungaria în Austria şi scoteau milioane de euro de pe urma lor. În total, peste  200 de membri ai bandei au fost arestați în Austria, Slovacia, Republica Cehă şi România, potrivit publicației Kurier, care citează un comunicat al Poliţiei austriece. Poliţia a organizat special o conferinţă de presă, joi, 12 mai, pentru mediatizarea acestui caz.

Importanţa acţiunii a fost subliniată de ministrul de Interne Gerhard Karner, care a anunţat detaliile împreună cu Franz Popp, directorul poliţiei provinciale din Austria Inferioară, şi Gerhard Braunschmidt, şeful Biroului Provincial de poliţie criminală din Burgenland.   „E unul dintre cele mai mari succese din ultimii ani, în lupta împotriva mafiei traficului de persoane!”- a precizat Karner. „Pentru aceste bande de traficanți, o viaţă umană nu valorează nimic! Totul se rezumă la profit, la lăcomia de bani, la metodele brutale ale mafiei!” – este de părere ministrul de Interne. Acesta spunecă autorităţile austriece vor continua să lupte cu toate mijloacele împotriva traficului de fiinţe umane.  

De la începutul anului trecut, Biroul Provincial de Poliţie Criminală Burgenland a remarcat o creştere a traficului de persoane prin punctele de trecere a frontierei din aeastă regiune şi peste frontiera verde, în principal, cu ajutorul unor camionete. În colaborare cu Poliţia Română şi ofiţerul de legătură român, s-a stabilit că şeful organizaţiei infracționale este un cetăţean român în vârstă de 28 de ani, Nicu Gavril O., care era deja binecunoscut de autoritățile din Austria. Investigaţiile criminaliştilor din Burgenland au concluzionat că gruparea românilor nu avea rivali în zonă. Capul rețelei a fost capturat în Letonia, dar a reuşit să evadeze în 2020, într-o acţiune demnă de romanele de aventuri. Povestea evadării a fost relatată de ziarul „Adevărul”.

Ca să își pună în aplicare planul, Nicu Gavril O. s-a plâns de probleme de sănătate şi a solicitat să fie dus la un medic, înainte de a fi extrădat în România. El i-a păcălit pe gardienii care îl păzeau şi a fugit din Spitalul Universitar St. Polten cu o maşină, în care îl aşteptau trei complici şi au reușit să scape, deși poliţiştii au folosit inclusiv armele.   

Greșeală de amator

Doi ani mai târziu, infractorul a fost  prins în România, la Floreşti, în judeţul Cluj, după ce a lăsat jos garda şi a făcut o greşeală care l-a costat. Bărbatul a intrat în maşina unei femei pentru a se odihni, dar a fost observat de propietarî, iar aceasta a anunţat Poliţia. 

„La data de 4 mai, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti, în baza unei sesizări, au depistat în comuna Floreşti, un bărbat, de 28 de ani, pe numele căruia existau  trei mandate de arestare, unul emis de autorităţile române şi două emise de autorităţile din Austria, respectiv Ungaria. La aceeaşi dată, în jurul orei 8.45, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe strada Cetăţii, din comuna Floreşti, un bărbat se află într-un autoturism, care nu îi aparţine. În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la locul indicat, unde l-au găsit pe acesta într-un autoturism parcat pe strada respectivă. Având în vedere faptul că nu era cooperant şi vorbea incoerent, poliţiştii l-au condus la secţia de poliţie, pentru a-i putea stabili identitatea”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Cluj.    Poliţiştii clujeni au reuşit să-l identifice pe bărbat şi au constatat că pe numele acestuia a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de către autorităţile române şi că existau emise pe numele său încă două mandate europene de arestare. El a fost condamnat în România la 6 ani de închisoare, pentru infracţiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals. Ulterior, autorităţile din Austria şi Ungaria au emis două mandate de arestare preventivă, pentru trafic de migranţi.   Infractorul a fost încarcerat la Penitenciarul Gherla, unde îşi va petrece următorii şase ani, relatează Adevărul.   

La conferinţa organizată pe 12 mai, la sediul Ministerului de Interne din Austria, reprezentanţii Poliţiei au precizat că, în total, 205 persoane au fost arestate în Austria, Slovacia, Cehia şi România. Banda condusă de Nicu Gavril O. ar fi adus în Austria 36.100 de oameni, după cum reiese din informaţiile anchetatorilor. Nu este însă exclus ca numărul lor să fi fost şi mai mare. Printre ei s-au numărat şi mulţi copii, conform Poliţiei din Austria. Cei mai mulţi migranţi erau aduşi la Viena din Ungaria, prin Slovacia şi Cehia, însă majoritatea erau trimişi mai departe. Germania, Franţa, Belgia şi Olanda erau principalele destinaţii pentru migranții care speră într-o viață mai bună.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This