vineri, februarie 23, 2024

Ploile abundente și furtunile cu grindină de luni au provocat pagube de peste 6 milioane de euro!

Must Read

Circa 22.500 de hectare de culturi au fost afectate

Alerta de vreme rea este prelungită și pentru zilele următoare!

Furtuni puternice au măturat luni părți ale Austriei și au cauzat pagube grave prin ploi abundente, furtuni și grindină, cu dimensiuni până ale unei mingi de golf. Inițial, Salzburg și Austria Superioară au fost cel mai puternic lovite de furtuni, iar în Carintia, un sat era sub apă. După-amiaza, furtuna s-a mutat în Stiria. Au fost furtuni violente de grindină și în Graz.

Grindina a distrus 22 de acoperișuri!

Pe parcursul zilei de luni, diferențele puternice de temperatură erau deja sesizabile în Austria, din cauza furtunilor. În timp ce doar 20 de grade au fost măsurate în Mühlviertel și Waldviertel, a fost extrem de cald în Carintia de Jos, cu până la 33 de grade, în Lavanttal. Furtuni puternice au cuprins mari părți ale Carintiei. Districtele Spittal, Hermagor, Villach-Land și Wolfsberg au fost deosebit de puternic afectate. Un sat din valea Lavantului era sub apă. Serviciul de pompieri a intervenit până la primele ore ale dimineții de marți.

Milioane de euro pagube, cauzate de grindină!

Furtuni puternice au cuprins Austria luni seara și au fost înregistrate, de asemenea, furtuni, ploi abundente și furtuni cu grindină în Stiria. În zona Deutschfeistritz, 22 de acoperișuri au fost avariate masiv. „A început brutal de repede – a fost un nor negru care a devenit alb, apoi a fost o grindină ușoară, care s-a oprit pentru scurt timp apoi, deodată, au venit proiectilele cu adevărat mari – s-a auzit un fluierat ca de compresor, a fost cu adevărat înfricoșător!”- arată Andreas Reiter, de la Detașamentul de Pompieri Deutschfeistritz, din zona Graz.

„Acoperișurile arătau ca șvaițerul!”

Efectele au fost devastatoare: „Aveam 22 de case afectate. Acoperișurile caselor unifamiliale și ale unor blocuri de apartamente au fost masiv avariate, unele dintre ele arătau ca șvaițerul”- povestește Reiter.

Circa 100 de oameni din cadrul Detașamentului de Pompieri Voluntari Deutschfeistritz au fost de serviciu până la primele ore ale dimineții de marți. După o scurtă pauză, lucrările de curățare continuă. Pompierii se așteaptă ca alte pagube și avarii să fie anunțate și devină vizibile în cursul zilei de marți.

Austria Superioară, afectată cu precădere!

În Austria Superioară, raioanele Ried im Innkreis, Schärding și Grieskirchen au fost afectate, în Carintia, districtele Spital an der Drau și Wolfsberg au fost lovite de furtuni. Circa 1.500 de hectare de teren agricol din Stiria au fost avariate. Au fost afectate suprafețele cultivate de cereale, porumb, soia, rapiță, viță de vie și pajiști, în total, circa 22.500 de hectare, în principal, în Austria Superioară. „Primele estimări ale experților companiei austriece de asigurări împotriva grindinii arată un prejudiciu agricol total de 6,3 milioane de euro, dintre care cinci milioane de euro, doar în Austria Superioară!” – a declarat pentru postul de televiziune ORF, purtătorul de cuvânt, Mario Winkler. Potrivit reprezentanților companiei de asigurări de grindină, luni s-au înregistrat pagube de 800.000 de euro pe 1.500 de hectare de teren agricol, în Stiria.

Alertă de vreme rea și pentru zilele următoare!

Prognozele meteorologilor continuă să indice „un potențial ridicat de vreme rea” pentru următoarele zile. „În special miercuri, situația se poate înrăutăți!”- avertizează Winkler. Precipitațiile abundente și furtuna au cauzat daune grave agriculturii din Austria Superioară, Stiria și Carintia. A căzut grindină până la dimensiunea unei mingi de golf, conform relatărilor martorilor. Au fost afectate suprafețe agricole de circa 22.500 de hectare, în special în Austria Superioară. Experții estimează un prejudiciu total de peste șase milioane de euro. Există încă un risc de vreme severă în toată Austria în următoarele zile, mai ales, în sudul și estul Austriei, cu furtuni puternice și ploi abundente.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This