sâmbătă, aprilie 20, 2024

Jumătate dintre austrieci doresc săptămâna de lucru de 4 zile!

Must Read

În teorie, sună frumos, dar, în practică, e dificil

Propunerea săptămânii lucrătoare de patru zile, despre care se discută de mult, este bine primită de austrieci. Într-un sondaj recent, jumătate dintre cei consultați au fost în favoarea unui astfel de sistem. Acordul între tineri este deosebit de mare: 68% dintre cei sub 30 de ani ar dori să se ia o astfel de decizie.

Jumătate dintre austrieci ar saluta o săptămână de patru zile, cu orele totale de lucru neschimbate. Acest lucru este demonstrat de un recent sondaj Spectra. Dintre tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani, 68% sunt în favoarea ideii, în timp ce dintre cei peste 50 de ani, doar 40% ar fi de acord. În medie, doar 15% din populație respinge ideea.

Bărbații agreează mai mult săptămâna scurtă decât femeile!


În martie și aprilie, Institutul de Sondaj din Linz a chestionat 1.031 de persoane cu vârsta peste 15 ani. În consecință, 24% dintre subiecții chestionați ar susține foarte mult opțiunea și 26% ar prefera să o susțină, 12% nu ar fi de acord și 3% s-ar opune ferm. Circa o treime nu au nici o părere. Bărbații sunt mai atașați de idee decât femeile, austriecii de est mai mult decât cei din vest, dar diferența cea mai izbitoare este în funcție de grupa de vârstă.

Teamă de suprasolicitare
Motivele pentru a susține un astfel de model de lucru țin, în primul rând, de „mai mult timp liber” și, mai ales în rândul băieților – „mai multe zile libere/un weekend lung”. În plus, cei care s-au pronunțat pentru o săptămână de lucru mai scurtă, au justificat acest lucru spunând că, oricum, ar avea de ales.

Cei care sunt sceptici față de idee își justifică respingerea spunând că este suficient să lucrezi opt ore pe zi, nu orice loc de muncă este potrivit pentru asta și se tem de suprasolicitarea angajaților într-o săptămână mai scurtă de lucru.

Posibil, în teorie, dar practica arată diferit!
„În Austria, oricine dorește poate conveni asupra unei săptămâni de patru zile, fie cu normă întreagă, fie cu jumătate de normă. Programul de lucru flexibil, așa cum este cerut de economie și așa cum a fost introdus în 2018, promovează săptămâna de patru zile, pentru că facilitează repartizarea programului de lucru pe mai puține zile ale săptămânii”- estimează reprezentanții Camerei de Comerț. Posibilitatea teoretică a fost creată, dar practica adesea (încă) arată diferit.

Sondajele internaționale arată că angajații sunt dispuși să lucreze o săptămână de patru zile. Deși, Silvia Hruska-Frank, de la Camera de  Muncă, ridică degetul arătător într-un avertisment: „A petrece 40 de ore în patru zile nu este soluția, este nesănătos! În legătură cu reducerea timpului de lucru, acesta este, totuși, un model grozav!”

În principiu, Camera de Muncă cere o reducere a timpului de lucru: „În comparație cu situația europeană, Austria este a treia, ca durată de lucru. Pentru multe companii însă, schimbarea ar fi dificilă!”

Tendința crescătoare este pentru mai mult timp liber
O privire pe site-urile web pentru șomeri arată, de asemenea, că tot mai multe companii se lasă prinse de tendința internațională și o reduc la patru zile. Orele de lucru atractive și flexibile sunt din ce în ce mai mult promovate pentru a câștiga cursa tensionată pentru freelanceri.

admin

Articolul precedent
Articolul următor
Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This