Furnizorii privați intermediari, care cumpărau energie ieftină de pe burse și o revindeau în profit clienților, au reziliat brusc contractele!
Firmele sunt acum date în judecată de clienții păcăliți, nevoiți să cumpere acum energie mult mai scumpă
Deoarece prețurile la energie trec deja prin acoperiș, furnizorul de energie Maxenergy a anulat contractele cu clienții cu mult înainte de sfârșitul garanției de preț de 18 luni. Clienții și susținătorii consumatorilor cer acum despăgubiri. Un proces în aceste zile. Modelul de afaceri speculativ, de a cumpăra electricitate ieftin pe burse și de a o vinde la prețuri mai mari, nu mai funcționează! Multe companii intră în probleme, chiar până la insolvență. „Afacerea este moartă!”– spune o persoană care a lucrat pentru una din aceste firme.
Ar fi un motiv pentru producătorii de energie să fie fericiți: furnizorii de energie precum Wien Energie, Salzburg AG sau Energie Burgenland câștigă în prezent clienți, fără a fi nevoiți să facă mare lucru pentru asta! Motivul: numeroși furnizori privați de energie reziliază contractele clienților sau chiar intră în faliment! Companiile McStrom și Care Energy au fost deja nevoite să renunțe, iar peste zece mii de clienți din Austria sunt afectați. Aceștia au nevoie de noi contracte de furnizare a energiei electrice și gazelor.
O situație ce părea imposibilă: companii energetice – falimentare!
Companii energetice falimentare?! Și asta, în ciuda profiturilor uriașe din industrie, având în vedere creșterea prețurilor?! Este posibil! Pentru că doar cei care produc ei înșiși electricitate obțin profituri uriașe! În Austria, această ramură este deținută majoritar de stat. Acum, producătorii își pot vinde electricitatea prin hidroenergie ieftină, la prețurile mari de pe piață. Iar companiile energetice care nu o produc singure, trebuie să cumpere energie electrică scumpă.
Furnizorul de energie Maxenergy reziliază contractele cu garanții de preț!
La fel ca furnizorul Maxenergy Austria Handels GmbH cu sediul în Dornbirn, în Vorarlberg. Modelul său de afaceri: cumpără energie electrică și gaze cât mai ieftin pe burse și le vinde clienților cu profit! Dar cumpărarea ieftină nu mai este o opțiune. „Afacerea este, practic, moartă!”, spune un expert din industrie pentru publicația moment.at. Ceea ce înainte era profit stabil este acum pierdere stabilă.
Maxenergy a pus frână: La sfârșitul anului trecut, compania a anulat contractele de furnizare care trebuiau să garanteze prețuri stabile la energie timp de 18 luni, după doar 12 luni. Circa 11.000 de clienți sunt afectați. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru moment.at: “Pentru Maxenergy, „din cauza creșterilor semnificative de preț din ultimele luni și a creșterilor ulterioare așteptate, nu a existat practic nicio alternativă la rezilierea contractelor”!
Acest lucru i-a făcut pe avocații consumatorilor să acționeze prompt!
Luni, 20 iunie, a demarat primul proces la Tribunalul Districtual Dornbirn din Vorarlberg. Potrivit lui Peter Kolba, șeful Asociației pentru Protecția Consumatorilor (VSV), există 19 procese care se desfășoară împreună. Alți 250 de foști clienți păgubiți ai firmei Maxenergy, fac acum demersurile necesare pentru procesele împotriva furnizorului. „Înregistrăm tot mai multe procese!”- a declarat Kolba pentru moment.at.
„Prezumăm că trebuie respectată garanția de preț și că trebuie plătite daune!”- spune Thomas Hirmke, șeful Departamentului Juridic al Asociației pentru Informarea Consumatorului (VKI), publicației amintite. În cele din urmă, foștii clienți ai Maxenergy sunt nevoiți acum să încheie un nou contract de furnizare a energiei, mult mai scump decât cel cu garanția prețului.
Daunele aduse clienților ar putea fi de milioane!
VKI și VSV estimează că foștii clienți Maxenergy au trebuit să plătească în medie cu 300 până la 500 de euro mai mult pentru electricitate și gaz, doar în primele șase luni ale acestui an. Dacă acest lucru se aplică tuturor celor 11.000 de clienți lăsați cu ochii-n soare, suma ar fi de peste 4 milioane de euro! Conform unui document primit de moment.at, prejudiciul total pretins de un fost client al Maxenergy este de 1.348,38 euro.
Este „foarte dezavantajos” dacă, după doar un an, electricitatea și gazul nu se mai furnizează la prețurile garantate timp de 18 luni! A proceda în acest mod, încalcă cerința de transparență și este o „practică de afaceri înșelătoare”, potrivit acțiunii depuse în proces de cei păgubiți. Clientul nu ar fi încheiat „contractul de furnizare a energiei, dacă avantajul de preț nu ar fi fost garantat timp de 18 luni”- arată reprezentanții consumatorilor țepuiți.
Firma Maxenergy a declarat pentru moment.at: Compania a reziliat pe bună dreptate contractele, cu șase luni înainte de încheierea garanției de preț. La sfârșit, la rubrica “termeni și condiții” este stipulat un termen minim de contract de 12 luni. La sfârşitul acestei perioade „se încheie şi garanţia preţului”- argumentează purtătorul de cuvânt al Maxenergy. Dar dacă se promite un preț constant pentru un an și jumătate, dar poate fi anulat unilateral după un an, „cât valorează prețul garantat?!” se întreabă Thomas Hirmke de la VKI.
Maxenergy nu este un caz izolat, toți speculanții de energie tremură!
Problema este că furnizorii de energie pot cumpăra acum doar mai scump, dar au garantat clienților tarife mai ieftine. „Maxenergy nu este singura!”- subliniază firma buclucașă pentru jurnaliști.
Este nevoie de acțiune în industria energiei, în ansamblu. La sfârșitul anului trecut, VKI a dat în judecată comerciantul de energie Enstronga.
Asemenea firmei Maxenergy, și această companie a reziliat unilateral contractele cu clienții, deși garanția prețului trebuia să dureze mai mult. Foștii clienți ai Maxenergy, Enstroga& Co. ajung apoi adesea la furnizorii de bază, cei mai mulți aparținând sectorului public. Wien Energie a raportat despre circa 20.000 de clienți noi, în ultimele luni, iar Energie Burgenland a câștigat 5.000 de clienți noi. EVN raportează și ea peste 1.000 de noi contracte de energie electrică și gaz. Dar, companiile energetice nu salută noii clienți cu un sărut!
Pentru că nu facem profit cu contracte noi!- spun furnizorii. Și asta, în ciuda faptului că clienții sunt nevoiți să plătească din ce în ce mai mult pentru electricitate și gaz. Clienții existenți încă sunt alimentați cu energie electrică ce a fost comandată înainte ca prețurile de pe piața de energie să fie date peste cap. Acum, furnizorii sunt nevoiți să procure energia care este distribuită noilor clienți la tarifele extrem de mari, din prezent.
Rezultatul: „Oricine are acum nevoie de un nou contract pentru că vechiul furnizor a reziliat contractul, va avea o problemă!”- avertizează Johannes Mayer, economist la autoritatea de reglementare E-Control pentru moment.at. Furnizorii percep acum noilor clienți „1:1 – tarifele care se percep la burse!”- spune reprezentantul unei mari companii energetice. Odată cu vânzarea de energie numai către clienții finali, unii dintre marii furnizori au înregistrat chiar și pierderi. De aceea, în prezent, furnizorii nu își mai promovează în mod activ produsele, arată, neoficial, un reprezentant al companiei.
Intermediarii refuză să spună cât de grav îi afectează criza!
Comercianții privați de energie electrică își trântesc ușile: „Momentan, nu oferim nici un tarif!”- scriu unele companii pe site-urile lor. Prin urmare, clienții noi sunt indezirabili.
Nu se știe câți clienți au trebuit să semneze noi contracte energetice. Reporterii de la moment.at au vrut să afle dacă și câte contracte cu clienții au fost reziliate de firmele intermediare, care este situația economică a acestor companii și cum privesc ele spre viitor.
În special, firmele Awattar, Naturkraft, AAE, Montana-Energie și Alpenenergie nu au răspuns deloc la întrebările puse de moment.at. O singură companie a răspuns concret: Oekostrom AG, din Viena. „Nu am reziliat niciun client și nu vom face acest lucru!”- a declarat purtătorul de cuvânt, Gudrun Stöger. Cu toate acestea, ea a recunoscut că situația este dificilă.
Creșterea prețurilor la energie reprezintă o problemă „pentru că există diferențe mari între prețurile de stoc și prețurile curente de achiziție”. În acest an, costurile de procurare a energiei electrice de pe piață au crescut cu circa 50%. Pentru anul viitor, Oekostrom se așteaptă ca prețurile să se dubleze din nou.
„Trebuie să creștem prețurile pentru clienții existenți, pe termen mediu, ceea ce nu ne place să facem!” Pe termen lung, din punctul de vedere al lui Stöger, există o singură modalitate de a ajunge din urmă prețurile mari la energie: „Trebuie să extindem în mod constant sursele regenerabile și să atingem obiectivele climatice! Cu cât mai multă energie electrică provine din hidroenergie ieftină, vânt și soare, cu atât industria energetică și clienții săi sunt mai puțin dependenți de energia din gaz și astfel nu mai sunt la cheremul Rusiei, principala țară de origine”- este de părere reprezentata Oekostrom. Ușor de zis, mult mai greu de făcut!