vineri, martie 29, 2024

Decese, accidente, recolte distruse –  consecințele căldurii excesive în Austria!

Must Read

1.122 persoane au murit în 2015, din cauza valurilor de căldură!

Schimbarea este o trăsătură constantă a planetei noastre. Suprafața terestră, oceanele, atmosfera, clima și viața de pe Pământ s-au modificat mereu de-a lungul timpului. Însă schimbările actuale diferă de cele din trecut prin ritmul și amploarea lor fără precedent, precum și prin factorii și agenții care le cauzează. Evenimentele extreme, cum ar fi furtunile, valurile de căldură, inundațiile și seceta cu intensități care înainte se produceau o dată la 100 de ani, au devenit noua noastră realitate. Titlurile apărute în presa din întreaga lume indică o criză climatică și de mediu care afectează viitorul speciei noastre.

Arderea combustibililor fosili – principalul factor care provoacă încălzirea globală!

Combustia de cărbune, petrol sau gaz este principala sursă a încălzirii globale. Cărbunele, petrolul și gazul sunt folosite în diferite industrii, mai ales pentru producerea energiei electrice și în transporturi. Aceste domenii esențiale sunt implicate în funcționarea majorității tipurilor de întreprinderi și au un rol esențial în activitățile casnice. În ciuda faptului că, din anii 90, tratatele și convențiile legate de mediu s-au înmulțit și au devenit din ce în ce mai complexe, rezultatele încă nu sunt cele dorite. Multe țări nu au putut ține pasul cu noile cerințe și nu și-au putut îndeplini obiectivele în această zonă. Problema există atât în țările europene, cât și în cele emergente, de pe celelalte continente, care au o creștere economică accentuată și nu pot să mute accentul pe ecologie.

Arderea acestor substanțe produce multe emisii GES, cea mai importantă dintre acestea fiind dioxidul de carbon (CO2), care afectează stratul de ozon al atmosferei și duce la creșterea temperaturilor și la schimbarea climei. 

 Oamenii de știință avertizează asupra încălzirii globale. Ei explică cât de rele ar putea deveni lucrurile, dacă nu acționăm. Dar consecințele crizei climatice au fost de mult vizibile în Austria. Gemem din nou sub un val de căldură. La fel ca alte atâtea luni din ultimii ani, iunie 2022 a fost una dintre cele mai calde din istoria Austriei. Temperaturile au ajuns până la 37 de grade. Am aruncat o privire la problemele care apar ca urmare a acestei încălziri neobișnuite – consecințele directe ale valurilor de căldură în Austria:

# 1 Căldura ucide

Căldura pune presiune asupra inimii și circulației. Acest lucru poate duce la amețeli, crampe, greață și lovituri de căldură care pun viața în pericol. Persoanele în vârstă, copiii și toți cei care nu sunt capabili să se protejeze de căldură sunt deosebit de expuși.

 GES (Agenția Austriacă pentru Sănătate și Siguranță Alimentară) calculează cât de mortală poate fi căldura. Cu 1.122 de decese datorită căldurii, 2015 a fost cel mai rău an de până acum. Căldura este, de asemenea, foarte stresantă pentru psihic. Medicul de mediu Peter Hutter a observat o creștere semnificativă a stresului, anxietății și depresiei. „Perspectiva de a nu putea scăpa de această căldură duce la probleme mentale, care nu trebuie subestimate!” – explică el.

# 2 Căldura provoacă accidente

Deoarece căldura slăbește concentrația, face accidentele mai probabile. Acest lucru este valabil mai ales în trafic. În toată Austria, accidentele de trafic cu răniți sunt cu 25% mai frecvente în zilele caniculare. În Vorarlberg, accidentele se înregistrează cu 93,6% mai des când este cald! Muncitorii din construcții și alte persoane care lucrează afară sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare. „Forța, concentrarea și coordonarea scad când este foarte cald!” – arată Andreas Huss de la Sindicatul Bau-Holz (GBH). De aceea, în zilele caniculare se întâmplă cu 10 până la 15% mai multe accidente la locul de muncă.

# 3 Căldura distruge recoltele

Verile din Austria nu numai că devin mai calde, ci și mai uscate. Căldura amplifică efectele distructive ale secetei asupra recoltelor. În anul 2015, care a fost extrem de cald atât în ​​Austria, cât și în lume, pagubele aduse agriculturii s-au ridicat la 175 de milioane de euro. În 2021, conform asigurării împotriva grindinii, pagubele au fost de 70 de milioane de euro.

Domeniul transporturilor

La nivel național, procentul emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din transporturi este în continuă creștere, potrivit estimărilor din Inventarul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră.

Dispariția pădurilor

O altă cauză a accentuării încălzirii globale este micșorarea suprafețelor împădurite la nivel mondial. Acest lucru are loc pentru că este o cerere foarte mare de lemn ca materie primă și pentru că în unele zone este nevoie de mai multe terenuri agricole. 

Înmulțirea crescătoriilor de animale

Numărul mare al crescătoriilor de animale poate avea cauze în planul încălzirii globale, pentru că animalele produc, prin digerarea mâncării, o cantitate semnificativă de metan, unul dintre tipurile de emisii GES cu cel mai mare procent de poluare.

Îngrășămintele

Îngrășămintele folosite în agricultură pot avea un impact asupra climei, pentru că emit protoxid de azot.

Echipamentele și produsele pe bază de fluor

Emisiile de fluor au un efect considerabil asupra climei, de 23.000 de ori mai accentuat decât cel al dioxidului de carbon.

Consecințele încălzirii globale

Încălzirea globală are consecințe multiple asupra mediului și asupra vieții oamenilor. Principalele efecte negative sunt:

Topirea ghețarilor și creșterea nivelului mărilor

Încălzirea globală duce, prin creșterea temperaturilor, la topirea ghețarilor, care, la rândul ei, duce la creșterea nivelului mărilor și al oceanelor, ceea ce face ca zonele de coastă să fie inundate.

Condiții meteo extreme și modificarea temperaturilor

Precipitațiile abundente și alte condiții meteo extreme sunt din ce în ce mai frecvente. Acestea pot provoca inundații, pot afecta calitatea apei potabile și pot reduce sursele de apă de băut în anumite regiuni.

Riscuri pentru sănătatea oamenilor

Și riscurile pentru sănătate sunt de luat în considerare. Numărul deceselor legate de căldura excesivă a crescut în anumite regiuni și s-a modificat distribuția anumitor boli care au legătură cu umiditatea neadecvată.

Costuri pentru societate și economie

Efectele negative asupra sănătății și daunele economice pe care le suferă bunurile și infrastructura implică costuri suplimentare de rezolvare a problemelor. De exemplu, între 1980 și 2011, inundațiile au afectat peste cinci milioane de oameni, iar pierderile economice directe au atins 90 de miliarde de euro. 

Cele mai afectate domenii sunt cele care depind de nivelul temperaturilor, și anume agricultura, silvicultura, producerea energiei regenerabile și turismul.

Consecințe pentru țările în curs de dezvoltare

Multe dintre țările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, pentru că populațiile acestora depind într-o mare măsură de mediul natural și au puține resurse pentru a combate efectele încălzirii globale.

Consecințe pentru faună

Încălzirea globală se accentuează atât de rapid, încât multe specii de plante și animale nu se pot adapta suficient de repede la noile condiții. Multe tipuri de animale au migrat către un nou habitat, în timp ce altele sunt amenințate cu dispariția sau au dispărut deja.

În 2020, la nivelul Uniunii Europene a fost votată, de asemenea, Legea Climei, care are drept obiectiv transformarea continentului într-un teritoriu neutru din punct de vedere al emisiilor. Acest lucru prevede schimbări majore, pentru toate statele membre, la nivelul producerii și al consumului de energie, al sectorului transporturilor și al celorlaltor domenii implicate în creșterea amprentei de carbon naționale.

Măsuri pentru combaterea încălzirii globale în UE

Conform Legii Climei, fiecare stat membru UE trebuie să atingă, în termen de 30 de ani, neutralitatea climatică. Pentru a reuși acest lucru, în fiecare țară europeană va trebui înființată o entitate specială, care să asigure alinierea legislației naționale la cea europeană. 

După adoptarea Legii climei la nivel european, sunt de așteptat schimbări majore într-o varietate de domenii, în vederea îndeplinirii obiectivului de neutralitate climatică până în 2050. Legile naționale curente vor fi schimbate în următorii ani în mod semnificativ, pentru alinierea la noile condiții. 

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This