marți, iunie 6, 2023

De ce s-a dublat naturalizarea în Austria în 2022 și cine sunt noii cetățeni!

Must Read

Austria este una dintre cele mai atractive țări europene pentru străinii care caută un viitor mai bun

 Aproape 5.000 de persoane au devenit cetăţeni austrieci în primele trei luni ale anului 2022, de mai mult de două ori cu anul precedent. În primele trei luni ale anului 2022, 4.865 de persoane au primit cetățenia austriacă prin procese de naturalizare. Este de peste două ori mai multe naturalizări decât în ​​același trimestru al anului precedent (2.402 naturalizări), potrivit datelor publicate joi, 19 mai, de Statistik Austria. Deși este posibil ca Covid-ul să fi avut un impact, în comparație cu ultimul an înainte de pandemia de coronavirus, numărul naturalizărilor a crescut cu 76%. Organizația austriacă spune că creșterea se datorează în primul rând intrării în vigoare a modificării din 2020 la Legea cetățeniei austriece, care permite descendenților victimelor regimului național-socialist (nazist) să solicite dublă cetățenie. „Sub acest titlu legal, descendenții victimelor regimului nazist au posibilitatea de naturalizare din septembrie 2020 fără a renunța la cetățenia anterioară în schimb”, a explicat Statistik Austria. În primul trimestru al anului, 1.927 de persoane au primit cetățenia austriacă conform noului amendament, ceea ce corespunde la 39,6% din totalul naturalizărilor din trimestru. Aproape toți oamenii care se naturalizează prin noile reguli trăiesc în afara Austriei (1.911). Majoritatea sunt cetățeni ai Israelului (16,1%), urmați de Regatul Unit (8,5%) și Statele Unite (8,4%). Cine sunt noii cetăţeni austrieci? Potrivit Statistik Austria, cei mai recenti cetățeni austrieci au fost anterior din Turcia (7 la sută), Siria (6,2 la sută) și Bosnia și Herțegovina (4,9 la sută). Aproximativ jumătate dintre cei naturalizați au fost femei (49,7 la sută), iar proporția persoanelor sub 18 ani a fost de 31,7 la sută. Aproximativ o cincime dintre cei nou naturalizați sunt născuți în Austria (21,2%). Opt regiuni au înregistrat o creștere a numărului de naturalizări față de anul anterior, cea mai vizibilă creștere în Vorarlberg (cu 96,1 la sută), urmată de Viena (64,5 la sută) și Tirol (54,3 la sută). Doar în Salzburg, unde au fost 120 de naturalizări, s-a înregistrat o scădere (cu 4 la sută) a numărului de naturalizați.

Reguli de naturalizare în Austria

 Austria este considerată o țară relativ dificil de naturalizat. Nu numai că oamenii trebuie să dovedească că stăpânesc limba și s-au integrat, dar poate deveni costisitor, solicitanții cărora li se acordă cetățenia fiind nevoiți să plătească mai mult de 2.000 de euro. Un alt lucru care împiedică oamenii să depună cerere de a deveni cetățeni austrieci este obligația ca cetățenii naturalizați – cu foarte puține excepții – să renunțe la cetățenia anterioară. Acest lucru se datorează faptului că Austria nu permite dubla cetățenie pentru cetățenii naturalizați, decât dacă aceștia sunt descendenți ai victimelor Holocaustului sau li se acordă o scutire.

Latest News

Inflatia globala va exploda: Joe Biden semnează legea care amână cu doi ani falimentul SUA prin incapacitate de plata

Preşedintele Joe Biden a salutat vineri evitarea unei incapacităţi de plată "catastrofale" pentru Statele Unite şi a lăudat virtuţile...

More Articles Like This