vineri, aprilie 19, 2024

CREȘTE NECESARUL DE APĂ, ÎN TIMP CE SCADE DRAMATIC NIVELUL PÂNZEI FREATICE!!

Must Read

Deși industria consumă 70% din apă, necesarul pentru agricultură va fi raționalizat!

Guvernul nu are nici un plan, proiect sau soluție pentru a ajuta agricultorii!

Până în 2050, nivelul apei subterane din Austria se va micșora cu aproape un sfert – în același timp, cererea de apă va crește cu 11 până la 15 la sută. Apa ar putea deveni rară în unele regiuni încă din acest an. Socialiștii din Opoziție, SPÖ, solicită ca alimentarea cu apă potabilă a populației să fie prioritară față de alte sectoare. Ministerul Agriculturii, care este responsabil de alimentarea cu apă, știe despre această problemă delicată încă din 2019, dar nu a reacționat. Nu există nici măcar apometre pentru agricultură.

Apa din Austria nu curge bine!

Schimbările climatice se fac simțite: verile secetoase aduc mai puține precipitații și se simte o nevoie mai mare de irigare. Situația se înrăutățește, mai ales în estul relativ arid al Austriei. În ultimii cinci ani, în regiunea Burgenland de Nord a căzut cu o cincime mai puțină ploaie. În zona Neudörfl din Burgenland, nivelul apei subterane este la cel mai scăzut punct din ultimii 100 de ani, explică dr. Helmut Herlicska, de la asociația de aprovizionare cu apă din Burgenland. În același timp, creșterea etanșării solului înseamnă că din ce în ce mai puțină apă pătrunde în apele subterane.

Peste 20 de ani, se estimează că va fi cu 25% mai puțină apă subterană, dar consumul va fi cu 15% mai mare!

În această vară  se vor resimți deja lipsuri de apă în unele regiuni din Austria. Udarea grădinilor ar trebui, probabil, restricționată, acolo. Dar asta este doar o aperitivul: dacă evoluțiile continuă, nivelul apei subterane va scădea cu 23% până în 2050. În același timp, dezvoltarea demografică duce la o creștere cu 11 până la 15 la sută a consumului de apă, iar în unele comunități, chiar cu 50 la sută.

Dacă vor exista blocaje, trebuie să se asigure legal ca furnizarea de apă potabilă a populației să aibă prioritate, spune purtătorul de cuvânt al SPÖ pentru protecția consumatorilor, Christian Drobits.

Prin urmare, SPÖ cere ca prioritatea alimentării cu apă potabilă să fie ancorată în Constituție conform Legii Apei – „apa potabilă în primul rând”!- spune Drobits. „Cer ca alimentarea cu apă potabilă să fie ancorată în Legea Apei, cu statut constituțional”- explică el.

Departamentul Agriculturii e pe butuci!

Cifrele provin din studiul „Water Treasure Austria” al Ministerului Agriculturii. Dar funcționarii de acolo par să nu fie conștienți de gravitatea situației.

În trecut, mai multe moțiuni inițiate de Drobits pe această temă au fost amânate de majoritatea guvernamentală. Încă din 2019, a existat o anchetă parlamentară care a cerut ca alimentarea cu apă potabilă a populației să primească statut constituțional. Acest punct a ajuns chiar și în programul guvernamental, dar Ministerul Agriculturii pare să nu aibă interes în implementarea lui! Acest lucru ar fi trebuit să se schimbe odată cu schimbarea ministrului de resort, de la Elisabeth Köstinger la Norbert Totschnig (ambii ÖVP): „Noul ministru al Agriculturii se așteaptă ca agricultura să continue să sprijine mai mult industria agricolă, iar consumatorul cade pe margine!”- explică purtătorul de cuvânt al SPÖ pentru protecția consumatorilor.

Industria consumă 70% din apă, pentru agricultură nu există statistici!

Unul dintre motivele reticenței ministrului de la NEOS, care s-a autodescris drept un „lobbyist pentru fermieri”, este, probabil, să fie blând cu clientela sa. Dacă alimentarea cu apă a populației ar avea statut constituțional, populația ar fi alimentată mai întâi cu apă potabilă, în cazul unui deficit de apă, iar orice altceva ar avea prioritate secundară. Industria este responsabilă pentru 70% din consumul de apă în Austria, 24% pentru alimentarea cu apă a populației și 4% pentru agricultură. „Serviciile” reprezintă două procente, adică mai ales zăpadă pe pârtiile de schi și irigarea terenurilor de golf.

Cu toate acestea, aceste cifre de la Departamentul Agriculturii sunt părtinitoare. Pentru că nu există apometre, obligatorii pentru industria agricolă! Prin urmare, studiul ministerului, pur și simplu, nu înregistrează consumul de apă în agricultură, care este acoperit din surse publice de apă. Asta înseamnă că ministerul care gestionează alimentarea cu apă a Austriei nu știe cât de mare este consumul în agricultură! Cu o resursă care încet, dar sigur, devine rară, acest lucru este fatal!

Agricultura din Austria trebuie pregătită pentru schimbarea condițiilor climatice

Dar nu numai în statistici e nevoie de schimbări! Agricultura ar trebui, de asemenea, să fie pregătită pentru condițiile climatice schimbate – spune purtătoarea de cuvânt a SPÖ pentru agricultură, Cornelia Ecker. Desigur, lipsește sprijinul din partea politicii și a sectorului public.

„În zonele schiabile, se iau măsuri în vederea lipsei iminente de zăpadă. În condițiile în care se întrevede deja deficitul iminent de apă, nu există un plan pentru agricultură!”- critică Ecker.

În viitor, regiunile cu deficit de apă vor avea nevoie de sprijin, de exemplu, pentru introducerea de culturi rezistente la secetă, inclusiv instruirea fermierilor. Ecker se gândește, de asemenea, la legarea subvențiilor agricole de agricultura ecologică și a tehnologiilor care economisesc apa. Fermierii care poluează mai puțin mediul cu pesticide precum glifosatul și contribuie mai puțin la poluarea apelor subterane cu nitrați, ar trebui stimulați.

Crește contaminarea cu pesticide: 10% din probele de apă sunt contaminate!

Datele arată cât de urgentă este nevoia de acțiune: consumul de pesticide în Austria a crescut cu 53% între 2011 și 2018 și a stagnat la un nivel ridicat de atunci. Apa din multe fântâni este deja de nebăut, din cauza utilizării toxinelor pentru plante și a îngrășămintelor cu azot. În „Raportul Verde”, Ministerul Agriculturii trebuie să admită că valorile pragului au fost depășite în aproximativ 10 la sută din toate apele subterane testate, din cauza poluării cu pesticide și nitrați. 23 la sută din râuri sunt, de asemenea, supuse unei poluări sporite cu azot și fosfor.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This