vineri, aprilie 19, 2024

CORUPȚIE LA VÂRFUL OMV!

Must Read

Compania este obligată să plătească 6 miliarde de euro către GAZPROM, chiar dacă nu consumă gazele rusești!

Managerii concernului, sub presiune: Fonduri publice de 25 de milioane de euro pentru clubul preferat al lui Putin și sute de mii pentru zboruri cu avioane private!

Cu un onorariu de 7 milioane de euro, Rainer Seele a fost cel mai bine plătit manager din Austria. Acum, consiliul executiv al OMV, firmă cu acționariat parțial de stat, care a demisionat în 2021, este amenințat cu o sancțiune dură: reprezentanții acționarilor vor să-i refuze demiterea! Investitorii chiar amenință cu acuzații penale.

OMV concediază 2000 de angajați, dar sparge 25 de milioane de euro pentru clubul favorit al lui Putin!

Rainer Seele probabil nu este un mare fan al platformei de cercetare www.dossier.at. Jurnaliştii de investigații de la publicația amintită au publicat o serie întreagă de articole, care ar putea avea acum consecinţe pentru managerul de top al OMV. Dosarul a raportat că OMV i-ar fi spionat pe activiștii de mediu de la organizația Fridays for Future.

 În plus, se spune că Seele a făcut defalcarea pentru banii OMV în timp ce prescria un program strict de austeritate pentru companie. De când Seele a preluat mandatul în iulie 2015, OMV a concediat 2.000 de angajați, iar în 2020 a anunțat un pachet de austeritate de 2 miliarde de euro. Cu toate acestea, germanul nu a economisit deloc sumele de care a beneficiat el însuși! Seele a cheltuit peste 400.000 euro pentru zboruri cu avioane private turbo-jet chiar și pentru rutele pentru care clasa economică este, de fapt, erau prevăzute expres, într-un acord intern al companiei. Costurile pentru petrecerea de Crăciun OMV au explodat: în 2016, o sărbătoare costa încă doar 70.000 de euro, dar, trei ani mai târziu, ajungea deja să coste 270.000 euro! De asemenea, lui Seele îi plăcea să se prezinte drept un mecenat al artei și culturii – finanțat de OMV, desigur: Opera de Stat din Viena primea în jur de jumătate de milion pe an de la compania petrolieră. Potrivit investigațiilor Dosier, persoane din interior își asumă dublul sumei! În schimb, Seele se spune că a primit o cutie de onoare la Balul Operei și o cotă pentru bilete în premieră pentru spectacolele care erau deja epuizate. 

Inima managerului milionar s-a încălzit și la sport:

OMV a transferat 5 milioane de euro la echipa de tineret a clubului Zenit Sankt Petersburg în fiecare an, începând din 2018 – în total, s-au promis 25 de milioane! Suma de 1,2 milioane de euro, cât a primit clubul austriac Rapid Viena, pare ridicolă față de cea achiesată clubului preferat al lui Vladimir Putin!

Interesul OMV pentru tinerii fotbaliști ruși are, probabil, de-a face cu legăturile strânse ale lui Seele cu Rusia și cu menținerea relațiilor cu Gazprom, gigantul energetic deținut de statul rus. Seele este un beneficiar al Ordinului “Prietenia” al Rusiei și este președintele Camerei de Comerț germano-rusă din 2012. Acesta a fost și unul dintre motivele numirii sale în Comitetul executiv al OMV, în 2015. Seele și-a folosit cu adevărat contactele din Rusia, dar acum este îndoielnic dacă asta a fost într-adevăr în avantajul Austriei: el a fost unul dintre jucătorii de frunte care au făcut ca aprovizionarea cu gaz a Austriei să depindă de Rusia. După un an și jumătate, importurile de gaze din Federația Rusă au crescut cu 50%.

 În 2018, în prezența lui Sebastian Kurz și Vladimir Putin, Seele și șeful Gazprom, Alexej Miller, au semnat un mega acord: OMV s-a angajat să plătească gazul rusesc pentru cantitățile de livrare convenite până în 2040, chiar dacă Austria nu avea nevoie de cantități atât de mari de gaz. Costuri estimate: 6 miliarde de euro! Sunt și bani din taxe!

Dar nu era nimeni cu ochii pe managerul OMV?!

Sărbători de Crăciun de peste un sfert de milion de euro, 400.000 euro pentru avioanele private și 25 de milioane pentru o echipă de tineret a Rusiei au fost plătiți indirect, cu bani publici, care trebuiau vărsați la bugetul de stat. La urma urmei, Republica Austria este cel mai mare acționar unic al OMV, cu 31,5%.

De fapt, în 2020, directorul Robert Eichler, a fost însărcinat de consiliul de supraveghere să revizuiască chestiunea, după cum relatează platforma dossier.at.  De fapt, pentru o treabă care durează în mod normal luni de zile, Eichler a depus un raport după doar două săptămâni. Rezultatul? – Totul e ok, totul e curat!

Parașută financiară de 2 milioane de euro pentru inspectorul-șef al OMV!!

Când Rainer Seele a părăsit OMV în 2021 și Alfred Stern a preluat funcția de noul CEO (Chief Executive Officer), un acord financiar suplimentar interesant a apărut în contractul inspectorului Eichler. Când documentul a devenit brusc public, după cum a raportat dossier.at, Stern a vrut să curețe compania și să facă o restructurare. Când a aruncat o privire mai atentă la postarea lui Eichler, a găsit o scrisoare secundară: A fost convenită în ea o așa-zisă “parașută de aur”. Aceasta înseamnă că, dacă Eichler este demis, el poate continua să-și primească salariul până la pensionare. În total, este vorba despre două milioane de euro. „Chiar și după standardele generoase ale OMV, aceasta este o sumă mare pentru un manager, aflat sub controlul consiliului de administrație”, – relatează publicația Kurier. 

Rainer Seele susține că va refuza să demisioneze! Ce face Republica Austria?!

Persoana care trebuia să monitorizeze activitățile lui Seele, printre altele, a încheiat cu Seele o convenție specială generoasă, care îi garanta un salariu foarte confortabil, chiar dacă era demis, de exemplu, de nou membru al consiliului de administrație. Când s-au verificat activitățile managerului, după numai două săptămâni, s-a întocmit un proces-verbal de demitere.

Asta și scandalurile amintite mai sus au dus acum la o acțiune rară a Asociației pentru Interesul Investitorilor (IVA). De fapt, la adunarea generală anuală din 5 iunie, Seele trebuia să fie eliberat și demis din companie, dar IVA dorea să prevină asta. Noul șef al OMV, Alfred Stern și consiliul de supraveghere trebuiau să lămurească inconsecvențele “erei sufletului”, explică IVA într-o emisiune: Unele acțiuni de suflet au fost în zona roșie, adică, interzisă! Abia acum realizăm scopul acestora. Transparența trebuie asigurată, chiar dacă va fi nevoie de un audit special sau chiar o plângere penală! Se aplică, desigur, prezumția de nevinovăție! – explică Florian Beckermann, membru al Consiliului de Administrație al IVA. Dacă IVA reușește să împiedice demiterea lui Seele, depinde în mare măsură de modul în care conducerea ÖBAG, care gestionează acțiunile Republicii Austria la OMV, se comportă la vot. La adunarea generală, în consiliul de supraveghere, urmează să fie aleasă și șefa lor, Edith Hlawati. Ea este succesoarea celebrului Thomas Schmid, care a fost, de fapt, responsabil pentru controlul OMV din 2019 până în 2021.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This