vineri, aprilie 19, 2024

Catastrofă în zona Villach!

Must Read

Furia naturii a fost devastatoare

Localitatea Arriach este izolată, un om a murit, există mai mulți răniți și 2,5 km de șosea au fost distruși de viituri!

În cadrul unei conferințe de presă de joi, 30 iunie, cei responsabili de la fața locului au oferit informații despre situația actuală din zona dezastrului.

Furtunile au măturat Treffen și Arriach


 „Este aproape un miracol că avem o singură persoană decedată și  doar câțiva răniți, într-una dintre cele mai grave dezastre din statul nostru, cu o asemenea amploare a pagubelor!”- a declarat guvernatorul Peter Kaiser joi, 30 iunie, la o conferință de presă, la Treffen. Potrivit publicației meinbezirk.at, acesta și-a făcut o idee despre situație în urma schimbului de informații cu reprezentanții Guvernului și cu serviciile de urgență. Viceguvernatorul Gaby Schaunig confirmă și el amploarea dezastrului: „Imaginile pot spune mai mult de o mie de cuvinte aici, dar sunt departe de a reflecta pagubele!”

Zona din jurul văii, în special comunitățile Treffen și Arriach, au fost puternic afectate de furtunile de ieri. Imaginile au șocat întreaga Austrie. Dar lociitorii regiunii rămân uniți și în cele mai grele vremuri! Trenul de ajutor în caz de dezastre de la Völkermarkt și Wolfsberg a sosit deja joi, pentru a sprijini serviciile locale de urgență. Guvernatorul Peter Kaiser era și el la fața locului. Joi dimineața, 89 de pompieri din raioanele Völkermarkt și Wolfsberg au pornit cu 22 de vehicule pentru a sprijini serviciile locale de urgență din zonă. Sarcinile lor vor fi lucrările de curățare după furtunile puternice, în special îndepărtarea noroiului și a resturilor, precum și pomparea apei din pivnițe.

Armata intervine!

Comandamentul plutonului 5 KAT era deja în zona de operare încă de ieri. Împreună cu echipa de management de criză, militarii au explorat situația la fața locului și apoi au planificat și coordonat distribuția personalului și a vehiculelor pentru această operațiune. Militarii au fost anunțați printr-o pre-alarmare, apoi s-au prezentat pentru acțiune. Mulți și-au luat timp liber doar pentru a putea ajuta oamenii din zona dezastrului. Potrivit lui Rene Inkret, comandantul plutonului 5 KAT, 89 de oameni și 22 de vehicule se deplasau deja în direcția Treffen joi, la ora 5:30. Ieri, situația de la Treffen era încă haotică, dar azi, joi, arată deja mai bine: „Suntem încrezători că vom putea îndeplini bine această misiune azi!” – afirmă guvernatorul Kaiser. După odiseea sa de ieri, a ajuns și el în zona dezastrului. Pare vizibil șocat, dar hotărât să facă față situației: „Pot să asigur populația din Treffen și Arriach că vom face totul – când spun „noi”, sunt serviciile de urgență, inclusiv instituțiile de asistență socială și membrii Guvernului! Vom face tot ce ne stă în putință pentru a face față acestei situații groaznice cât de bine putem, dar știu că nimic nu poate fi suficient pentru a restabili totul!”- spune el.

Priorități: restabilirea surselor de apă și energie și refacerea infrastructurii

Potrivit lui Kaiser, este o situație dramatică și trebui procededat într-o manieră coordonată. „Primul lucru de făcut acum este refacerea infrastructurii și a surselor de alimentare cu apă și energie, dar și accesibilitatea în situații de urgență trebuie garantată rapid!”

Localitatea Arriach este, în prezent izolată de lumea exterioară. Consilierul provincial Martin Gruber a fost și el acolo, pentru a vedea situația cu ochii lui. „Prin vedere, este catastrofală! Nu pot înțelege cum se simt cei afectați!”- a precizat el și a exprimat condoleanțe și încurajări tuturor celor care au fost afectați de dezastru.

„În momentul de față, avem circa 650 de oameni de la serviciile de urgență, care ne ajută. Unii au lucrat și noaptea, așa că putem avansa azi devreme în interior”- spune Daniel Fellner, ofițer de protecție civilă.

 Împreună cu Agenția de Șomaj (AMS-n.n), urmează să fie creat și suport pe termen lung la fața locului. „Suntem deja în proces de înființare a proiectelor pe piața muncii, prin care șomerii să poată ajuta aici!”- spune viceguvernatorul Schaunig. Guvernatorul Kaiser i-a cerut, de asemenea, ministrului federal, Tanner să permită o desfășurare pe termen mai lung a armatei federale, pentru a-i ajuta pe voluntari. „Este important să putem folosi forța de muncă a armatei aici și sperăm foarte mult la o aprobare pe termen mai lung!” – precizează Kaiser.

Arriach, izolată!

Municipiul Arriach este încă complet izolat de lumea exterioară. “În prezent încercăm să ajungem la Arriach prin Himmelberg și Teuchener Landesstraße. Din direcția Treffen, drumul lipsește cu desăvârșire pe ultimii 2,5 kilometri, până la Arriach, este doar o gaură mare!”- arată consilierul de stat pentru construcția drumurilor, Martin Gruber. În prezent, drumul de la Himmelberg este blocat în trei locuri. „Mi-am pierdut un prieten și un vecin bun, sincere condoleanțe familiei Ebner, sunt profund întristat și afectat!”- spune primarul Klaus Glanznig. El subliniază cooperarea puternică dintre localnici și voluntari, dintre care unii chiar s-au pus în pericol ca să ajute sinistrații. „Aș dori să mulțumesc tuturor celor care ne susțin, fie financiar, cu echipamente sau cu angajați, orice ajutor, cât de mic, ne este de folos în acest moment!”- a declarat primarul Glanznig.

Solidaritatea umană, la înălțime!

„În buget sunt așa-zise blocuri de creditare, fonduri care sunt blocate pentru situații de urgență. Din păcate, a apărut o astfel de situație de urgență, fondurile pentru Direcția Drumuri și Direcția Municipală sunt, desigur, ridicate, pentru a putea asigura ajutor adecvat!”- spune ministrul de Finanțe, Schaunig. Sunt disponibile apartamente alternative pentru rezidenții afectați, care nu se vor putea întoarce la casele lor, în viitorul apropiat. „Desigur, vom apela din nou bugetul de stat, pentru obține alte fonduri!”- asigură Schaunig.

Sesiune extraordinară de guvern dedicată dezastrului

Vineri, 1 iulie, va avea loc, printre altele, o ședință extraordinară de guvern a regiunii Carintia, în care se vor decide planuri de urgență și se vor lua primii pași. “Liderii de partid din opoziție vor fi și ei invitați la această întâlnire. În caz de urgență, trebuia să se implice pe toată lumea!”- spune guvernatorul Kaiser. „Angajații Departamentului de Protecție Civilă din Klagenfurt lucrează deja la pachete de ajutor pentru cei afectați, pe care sperăm să le putem decide în ședința de mâine!”- spune ofițerul de protecție civilă Daniel Fellner.

Vineri, cursurile vor rămâne suspendate, dar de ​​luni, vor fi din nou cursuri în cinci din cele șase școli primare afectate. „De asemenea, ne vom asigură că cei care se ocupă de îngrijirea psihologică în școală vor fi la fața locului, pentru a sprijini copiii”- asigură Kaiser. Acesta a transmis mulțumiri tuturor celor care au venit în ajutor și mai ales locotenentului colonel Thomas Enenkel. „Multe mulțumiri, de asemenea, Diakoniei, că am reușit să găzduim personalul de criză aici în scurt timp!”- spune Kaiser.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This