sâmbătă, aprilie 20, 2024

Austriecii vor impozitarea marilor averi!

Must Read

Chiar și cei bogați sunt de acord cu taxe mai mari pe avere

În Austria sunt 49 de miliardari. În același timp, riscul sărăciei crește. O majoritate clară este în favoarea unui impozit pe avere. Sistemul fiscal din Austria are o slăbiciune enormă. Angajații contribuie în mod disproporționat la aceasta. În timp ce doar 1,3% din impozite și taxe sunt legate de avere. În clasamentul OCDE, Austria este pe ultimul loc. În medie, aceste taxe sunt de peste patru ori mai mari decât în Austria. De aceea sunt 49 de miliardari în această țară, dar, în același timp, riscul sărăciei crește. O majoritate clară din țară este acum în favoarea unui impozit pe avere în Austria. Chiar și milionarii o cer.

Impozitul pe avere este comun la nivel internațional

La prima vedere, Spania și Elveția nu au prea multe în comun. Dar ceva unește cele două țări: există impozite pe moștenire, cadouri și avere. Cele două state nu fac excepție. Cel puțin, există taxe pe moștenire și pe cadouri în multe alte țări. Din Bulgaria până în Olanda și până în SUA. În Austria, însă, nu există nici una, nici alta. O taxă cu care milionarii să contribuie maimult la buge nu este dorită politic în Austria. Cel puțin, Partidul Popular – ÖVP, care este principalul partid deguvernământ acum, le respinge categoric.

De asemenea, și Japonia percepe un impozit pe avere, din 1950. Este una dintre principalele surse de venit pentru comunități. Activele brute rezultate din deținerea de terenuri, clădiri și active fixe, amortizabile, sunt impozabile. „La ce sunt buni banii, dacă nu pentru a face lumea un loc mai bun?!”, a întrebat odată, retoric, actrița Liz Taylor. Din păcate, nu este cazul peste tot.

În Austria a existat întotdeauna un impozit pe avere

Potrivit site-ului arbeit-wirtschaft.at, oamenii din Austria dețin 780 de miliarde de euro, în active private. Cu toate acestea, bogăția nu este împărțită în mod corect. Dacă ar fi așa, fiecare austriac ar avea la dispoziție circa 90.000 de euro. În schimb, cei mai bogați 100 deoameni din țară dețin 200 de miliarde de euro. Cei mai bogați – 1% din Austria, dețin 40% din activele existente. Cea mai săracă jumătate a țării are doar 2,5%. Pentru ei, inflația din Austria este deosebit de vizibilă și are efecte grele. Printre cei mai bogați austrieci se numără Dietrich Mateschitz, omul de afaceri din spatele Red Bull și René Benko, un investitor imobiliar. Faptul că ambii miliardari sunt, de asemenea, foarte ocupați în industria media, ar putea fi unul dintre motivele pentru care impozitele pe avere din Austria ajung rareori la publicul larg.

În anii 1960, impozitele legate de avere în Austria erau încă o parte importantă a veniturilor din impozite și impozite. Ei reprezentau aproape patru procente, la acea vreme. În prezent,impozitul pe avere este de doar 1,3 la sută. Aceasta plasează Austria pe penultimul loc în media OCDE. Media nivelului de impozitare a averilor este de 5,6%. Deci de peste patru ori mai mult. 80% din toate impozitele sunt plătite de angajați. „Dacă impozitele pe proprietate ar fi ridicate la nivelul OCDE, bugetul de stat austriac ar avea venituri suplimentare anuale de circa cinci miliarde de euro. Acest lucru ar putea fi folosit pentru a finanța îmbunătățiri durabile în proiectele de îngrijire, școli și infrastructură sau proiecte de protecție a climei!” – arată Barbara Teiber, președintele sindicatului GPA (Uniunea angajaților din sectorul privat, tipărire, jurnalism și hârtie – este cel mai mare sindicat din Federația sindicală austriacă-n.n) .

Majoritatea solicită un impozit pe avere în Austria

Celor mai mulți dintre austrieci nu le place că oamenii bogați contribuie atât de puțin la prosperitatea țării. Toate studiile și sondajele din ultimii ani prezintă o imagine clarăîn acest sens. Șase din zece oameni sunt în favoarea introducerii unui impozit mărit pe avere. Consecințele pandemiei corona nu au făcut decât să întărească această opinie. „Este o chestiune de dreptate! Trebuie să luptăm împotriva sărăciei, pentru asta avem nevoie de un buget de stat bine finanțat. Într-o comparație europeană, cei bogați din Austria contribuie foarte puțin la finanțarea statului, lucru care trebuie să se schimbe! spune Renate Anderl, președintele Camerei Muncii ( Arbeitskammer -AK).

Dar majoritatea nu vrea doar un impozit pe avere. Oamenii solicită, de asemenea, reintroducerea taxei pe succesiune și donații, care a fost desființată în 2008. „Impozitul pe moștenire și impozitul pe avere sunt lucruri diferite. Taxa pe moștenire si donație înseamnă că moștenitorul sau destinatarul primește cadoul în mod gratuit.. După părerea mea, există motive financiare bune pentru a introduce ambele taxe. Ele ar putea coexista bine. Ca în Elveția sau Spania!” – susține Dominik Bernhofer, șeful departamentului de drept fiscal la Camera de Muncă – AK Viena.

Chiar și bogații vor impozit pe avere în Austria!

Inegalitatea bogăției afectează întreaga Europă. Distribuția inegală a bogăției a crescut constant, începând cu anii 1980. în zona euro, țăriprecum Germania și Austria sunt cu mult înainte, iar decalajul dintre bogați și săraci este în creștere. Și altceva atrage atenția: femeile din Austria dețin, în medie, cu 23% mai puține proprietăți decât bărbații. Darei sunt cei care revendică în mod disproporționat beneficiile statului bunăstării. Aceasta înseamnă că impozitul pe avere este, de asemenea, o problemă de gen. Pentru că veniturile lor ar beneficia de serviciile statului social.

„Din punctul de vedere al Camerei Muncii, ar fi de dorit introducerea ambelor impozite, adică impozitul pe avere și impozitul pe moșteniri și donații. Acest lucru ar putea ajuta la finanțarea veniturilor din muncă și a expansiunii necesare a statului bunăstării! – afirmă Bernhofer. Aceste fonduri sunt necesare în multe domenii. Fie pentru școli, grădinițe sau locuințe sociale/de stat.

Chiar și unii oameni bogați cer impozite echitabile pe avere în Austria! Organizații precum Patriotic Millionaires, Taxemenow sau Millionaires for Humanity, cer guvernelor să plătească o povară fiscală mai mare pentru ei înșiși și vor ca toți oamenii cu mulți bani să dea o parte înapoi publicului larg, prin impozite. Dacă chiar și oamenii bogați o cer, nimic nu stă în calea unei introduceri. Guvernul ar putea aborda imediat proiectul impozitului pe proprietate din Austria. Este nevoie doar de voință pentru a o face!

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This