joi, martie 28, 2024

Austria pune capăt discriminării donatorilor de sânge pe baza orientării sexuale!

Must Read

Homosexualii vor fi acceptați să doneze această substanță vitală

Pe viitor, donarea de sânge în Austria va depinde de comportamentul individual de risc, nu de orientarea sexuală.

Ministerul Sănătății din Austria a anunțat că va schimba regulile privind donarea de sânge pentru a elimina discriminarea împotriva persoanelor pe baza orientării lor sexuale. „Discriminarea persoanelor pe baza orientării lor sexuale este în sfârșit un lucru din trecut”, a declarat ministrul Sănătății Johannes Rauch într-un comunicat. Gata cu discriminarea atunci când donează sânge: până acum bărbații homo și bisexuali, partenerii lor și persoanele trans din Austria nu donează sânge. Accesul egal este acum posibil – indiferent de gen sau orientare sexuală.

Guvernul federal a pregătit deja un proiect de regulament care modifică regulile. Se așteaptă să intre în vigoare în vară. Până acum, bărbații homosexuali și bisexuali, partenerii lor și persoanele trans din Austria au fost împiedicați să doneze sânge printr-o excludere necompletată.

În viitor, numai persoanele care au avut mai mult de trei parteneri sexuali în ultimele trei luni (3R) nu vor avea voie să doneze sânge.

„Evident, sunt îndeplinite cele mai înalte standarde de siguranță pentru conservarea donării de sânge”, a adăugat Rauch, spunând că sângele donat va fi testat indiferent de cine este donatorul.

Recent, ministrul Sănătății a fost pe Ö1 Mittagsjournal și a descris regulile anterioare drept „vechi și discriminatorii”.

Austria are încă unele restricții privind donarea de sânge pe baza cetățeniei sau a istoricului de călătorie și rezidență. De exemplu, persoanele care au stat în Regatul Unit pentru un total de peste șase luni între 1980 și 1996 sau care au suferit o intervenție chirurgicală sau o transfuzie acolo sunt supuse excluderii permanente, potrivit Rotes Kreuz.

Există, de asemenea, interdicții temporare de la patru săptămâni la șase luni pentru persoanele care se întorc din țări afectate de boli precum febra dengue, Chagas și virusul Zika. Pentru cei care s-au născut sau au petrecut mai mult de șase luni într-un loc cu risc crescut de malarie, există o interdicție permanentă a donării de sânge. Acestea includ țări precum Afganistan, Bangladesh, Bolivia, Brazilia, părți din China, Republica Dominicană, India, Indonezia, Nigeria, Filipine, părți din Africa de Sud și alte câteva țări.

De cât sânge este nevoie pentru a salva o viață?! Din sângele donat o singură dată, adica 450 ml, care se refac celular în 2-3 săptămâni și ca volum, în 60 de minute, puteți ajuta, poate chiar salva, până la trei persoane. Cu toate acestea, donarea de sânge are avantaje nu doar pentru pacienții care au nevoie de o transfuzie, ci și pentru donatori. Susținerea sănătțtii emoționale și cardiovasculare, investigațiile medicale gratuite, decontarea cheltuielilor de transport sau acordarea unei zile libere de la serviciu sunt doar câteva dintre beneficiile persoanelor care donează sânge. Până în prezent, nu s-a putut realiza in laborator un substitut al sângelui. Deoarece acesta este perisabil, există o nevoie acută, zilnică, de sânge, pentru a salva vietțle persoanelor care au suferit un accident, o intervenție chirurgicală sau un transplant de organe. Aflați din acest articol care sunt conditiile necesare pe care trebuie sa le îndepliniți pentru a putea dona sânge, ce beneficii vă aduce această decizie și ce trebuie să faceți înainte și după această procedură.

Condiții de îndeplinit pentru a putea dona sange!

 În principiu, orice om sănătos poate dona sânge. Cu toate acestea, trebuie sa țineți cont de faptul că există câteva cerințe de bază, pe care trebuie să le îndepliniți pentru a deveni donator. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, condițiile de eligibilitate sunt următoarele:

  • vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;
  • greutate de cel puțin 50 de kilograme;
  • să aveți tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
  • să nu fi avut relații sexuale neprotejate sau riscante în ultimele 12 luni;
  • să nu fi călătorit recent în zone in care există riscul contractării de virusuri transmise de țânțari, de exemplu West Nile;
  • să nu aveți dureri în gât, probleme cu stomacul sau simptome asociate răcelii, gripei sau infecțiilor;
  • dacă ați fost la stomatolog pentru o procedură minoră, este necesar să așteptați 24 de ore înainte de a dona sânge; dacă ați suferit o intervenție majoră, va trebui să așteptați o lună;
  • să nu vă fi făcut tatuaje sau piercing-uri, de către persoane neatorizate, în ultimele șase luni; dacă procedurile au fost efectuate de către un profesionist din domeniul sănătății, într-un salon autorizat și s-a vindecat orice afecțiune, puteti dona sânge după 12 ore;
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni;
  • să aveți nivelul minim de hemoglobină recomandat pentru donare; în acest sens, va fi efectuat un test de sange la centrul specializat căruia v-ați adresat. Pragul necesar este de 12 g/dl pentru femei și 13 g/dl pentru bărbați;
  • să nu fi avut vreodată un rezultat pozitiv pentru testul HIV;
  • să nu vă fi injectat niciodată droguri;
  • să nu fiți trecut în evidența medicului cu afecțiuni grave, cu tratament în desfășurare;
  • să nu sângerați excesiv în urma leziunilor;
  • să nu fiți în perioada menstruației;
  • să nu fi trecut mai puțin de nouă luni de la sarcină;
  • să nu alăptați.

De asemenea, donatorul nu trebuie să fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a dona sânge, să nu își fi administrat medicamente (nici măcar aspirina), să nu fi fumat cu o oră înainte de procedură și să nu fie obosit. Există, de asemenea, interdicții temporare de la patru săptămâni la șase luni pentru persoanele care se întorc din țări afectate de boli precum febra dengue, Chagas și virusul Zika. Pentru cei care s-au născut sau au petrecut mai mult de șase luni într-un loc cu risc crescut de malarie, există o interdicție permanentă a donării de sânge. Acestea includ țări precum Afganistan, Bangladesh, Bolivia, Brazilia, părți din China, Republica Dominicană, India, Indonezia, Nigeria, Filipine, părți din Africa de Sud și alte câteva țări.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This