sâmbătă, aprilie 20, 2024

Accesul mai ușor la cetățenia austriacă – o necesitate tot mai stringentă!

Must Read

Austria se numără printre țările care au cele mai dure condiții din lume la obținerea cetățeniei

Peste 1,3 milioane de oameni din Austria nu au cetățenie și drept de vot!

Excluderea unor categorii largi de oameni de la  dreptul de vot slăbește democrația

Potrivit unui articol al Institutlui Jahoda-Bauer, semnat de Nora Waldhör în publicația neuezeit.at, fiecare al cincilea meșteșugar din Austria nu are cetățenie nativă. În sectorul serviciilor, cum ar fi frizerii, cei fără drept de vot reprezintă o persoană din patru. Obstacolele sunt prea mari, cetățenia austriacă costă prea mult. Acesta este motivul pentru care 1,3 milioane de oameni care trăiesc și lucrează în Austria, nu au dreptul să aibă un cuvânt de spus în politică. Pentru că dreptul de vot este legat de cetățenie. Acest lucru trebuie să se schimbe: toți cei care locuiesc aici și plătesc impozite au dreptul să aibă un cuvânt de spus!

Doar în Arabia Saudită, Bulgaria și Emiratele Arabe se obține cetățenia mai greu ca în Austria!

Recent, secretarul general al Partidului Popular – ÖVP, aflat la guvernare, Laura Sachslehner, a făcut furori cu declarația ei, portivit căreia, relaxarea legii naturalizării ar devaloriza cetățenia austriacă. Conformopiniei dnei Sachslehner, cetățenia austriacă este un bun valoros, care trebuie mai întâi câștigat. O privire asupra faptelor arată însă asta: sute de mii de oameni care locuiesc aici, merg la muncă și plătesc impozite în fiecare zi, nu reușesc să treacă pente obstacolele mult prea mari pentru a dobândi cetățenia austriacă! Într-o comparație internațională, Austria este una dintre țările în care este cel mai greu să obții cetățenia. Acest lucru reiese din Indexul Politicii de Integrare a Migranților. Raportul compară cât de greu sau ușor este să devii cetățean al națiunii în care trăiești și lucrezi. El acordă puncte pentru acest lucru și clasifică țările în consecință – cu cât mai multe puncte, cu atât accesul este mai ușor. Austria se descurcă șocant de rău. Doar în Bulgaria, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită este și mai dificil să obții cetățenia!

Costurile pentru cetățenie sunt deosebit de mari!

Faptul că Austria se descurcă atât de prost într-o comparație internațională, se datorează numeroaselor obstacole din legea naturalizării austriece. De exemplu, cetățenia din Austria, pentru un copil născut aici, este legată de cea a părinților. Dacă părinții nu sunt cetățeni austrieci, copilul lor primește întotdeauna cetățenia mamei – indiferent de cât timp locuiește în Austria. Așa că se întâmplă că mulți oameni s-au născut și au crescut aici, lucrează aici și încă nu sunt legal austrieci!

În plus, este scump să devii cetățean austriac. Până la 1.115 de euro sub formă de taxe, trebuie plătite Guvernului! În plus, statele federale (regiunile/județele-n.n) încasează, seaprat, până la 864 de euro. De asemenea, solicitanții trebuie să poată face dovada unui venit de cel puțin 1.030 de euro pe lună, după deducerea chiriei și întreținerii!

Acestea sunt costuri mari pentru cetățenia în Austria – mai ales dacă iei în considerare faptul că costurile legate de locuință și întreținere au crescut mult mai repede decât veniturile, în ultimele decenii. Deci, trebuie să câștigi destul de bine pentru a putea deveni cetățean austriac! Acest lucru este deosebit de dificil pentru persoanele care nu sunt cetățeni ai UE! Pentru că, din punct de vedere legal, le este mult mai greu să-și găsească de lucru.

Categorii mari de muncitori din Austria sunt excluse de la dreptul de vot!

Acesta este motivul pentru care mulți oameni care lucrează în Austria, nu au deloc cetățenie! Potrivit Statistics Austria, circa 4,4 milioane de oameni erau angajați în Austria, în 2019. Dintre aceștia, 705.947 de persoane nu aveau cetățenie austriacă. Adică, circa 16% din totalul populației active. Pentru comparație: Dacă piața muncii din Austria ar fi o companie cu 60 de angajați, 10 dintre aceștia nu ar avea cetățenia austriacă! Dar există diferențe regionale foarte mari: la Viena, proporția de angajați fără cetățenie austriacă era chiar de 30%!

Fiecare al cincilea meșteșugar nu are cetățenie austriacă!

Există, de asemenea, diferențe majore între grupurile profesionale individuale. În 2019, proporția de oameni angajați ca muncitori necalificați, fără cetățenie austriacă, a fost de 50%, în toată Austria. Și aici, procentul este deosebit de mare în Viena (82%)! În capitală, persoanele fără cetățenie austriacă sunt, de asemenea, în mod clar, suprareprezentate în grupul ocupațional al meșteșugurilor, la 56%! În toată Austria, proporția persoanelor fără cetățenie austriacă dintre toți meșterii este de 22%. În sectorul serviciilor, fiecare a patra persoană (24%) și în Viena fiecare a doua persoană (49%), nu are cetățenie austriacă. Aceste cifre arată clar că o mare parte din multe grupuri profesionale nu au dreptul de a vota, din cauza lipsei cetățeniei austriece și, prin urmare, sunt excluse de la participarea politică. Cu toate acestea, ei trebuie să plătească și impozite și contribuții la asigurările sociale. Marea diferență, însă, este că nu au voie să aibă un cuvânt de spus în privința a cine îi guvernează și, prin urmare, pot decide cu privire la impozitele lor.

Din ce în ce mai puțini oameni sunt reprezentați în politică!

Cu toate acestea, cifrele privind ocuparea forței de muncă arată, de asemenea, că persoanele fără cetățenie austriacă „performează” suficient. Integrarea trebuie să urmărească nu numai scopul de a umple piața muncii cât mai repede posibil, ci trebuie să includă și drepturile politice și participarea al aceasta. Altfel, slăbim sistemul democratic!

Circa 1,3 milioane de, persoane în vârstă de vot trăiesc deja în Austria,

 nu sunt eligibile pentru a vota din cauza lipsei cetățeniei austriece. Prin urmare, acești oameni nu au voie să participe la alegeri, nu au voie să semneze referendumuri, nici măcar nu au voie să înregistreze ei un miting sau o demonstrație!

Dacă situația legală rămâne așa cum este în prezent, această problemă va continua să se agraveze: numărul persoanelor care locuiesc în Austria, dar nu au cetățenie austriacă, va crește cu încă 28%,, până în 2045. Asta ar însemna că în 2045, circa 2,3 milioane de persoane din Austria ar fi excluse din procesele politice!

Indiferent dacă este vorba despre chestiuni legate de dreptul muncii, cum ar fi introducerea unei zile de muncă de 12 ore sau reforme socio-politice, precum introducerea indemnizațiilor de șomaj degresive, mulți oameni care lucrează în Austria nu au voie, în prezent, să aibă un cuvânt de spus în ce direcție să se îndrepte țara. Și asta, în ciuda faptului că mulți locuiesc și lucrează aici de zeci de ani și au o contribuție majoră la societatea și economia austriacă!

Pentru a corespunde unei democrații moderne care să permită codeterminarea pentru toți, dreptul de vot trebuie, așadar, decuplat de cetățenie! În plus, accesul la cetățenia austriacă trebuie simplificat. În caz contrar, părți din ce în ce mai mari ale populației nu vor mai fi reprezentate de politicieni, ceea ce duce la dezamăgire față de politică și este periculos pentru orice democrație.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This