duminică, februarie 25, 2024

Wien Energie și EVN vor majora prețurile la electricitate și gaz de la 1 septembrie!

Must Read

Sunt așteptate facturi mai mari cu circa 160 euro pe lună!

Ajustarea indicelui prețurilor la energie va fi anticipată la Viena și în Austria Inferioară de la 1 septembrie 2022, până la 1 ianuarie 2023. Energieallianz Austria (EAA) va majora prețurile la energie electrică și gaze în Viena și Austria Inferioară începând cu 1 septembrie. Ajustarea indicelui la tarifele standard ale Wien Energie și EVN, ca parte a EAA, va fi anticipată la 1 ianuarie 2023, din cauza situației actuale a pieței. „Creșterile dramatice de preț” au impus ca ajustarea să fie anticipată, potrivit unui comunicat de presă al EAA. Wien Energie și EVN vor să atenueze creșterile prin campanii de informare.

Costuri suplimentare de până la 160 de euro pe lună!

Pentru un client casnic cu un consum de energie electrică, în funcție de mărimea locuinței și familiei, de 3.500 kilowați/oră (kWh) sau 2.000 kWh, ajustarea prețului înseamnă costuri lunare suplimentare de circa 57 de euro sau 36 de euro (fiecare cu TVA). Pentru clienții casnici cu un consum anual de gaz – în funcție de mărimea familiei, de 15.000 kWh sau 8.000 kWh, ajustarea prețului înseamnă costuri lunare suplimentare de circa 108 euro sau 60 euro (fiecare cu TVA).

Creșteri înfiorătoare

Indicele prețurilor la energie electrică (ÖSPI) în Austria a crescut cu 247% în decurs de un an, iar indicele prețurilor la gaze (ÖGPI), cu 323%, conform EAA. Ajustările de preț se bazează pe condițiile de livrare, care urmează cursul ascendent al acestor indici. Ajustarea anticipată a prețului, indexată de la 1 septembrie 2022, se aplică produselor de la companiile regionale de vânzare de energie ale EAA din Viena și Austria Inferioară, care nu au clauze detaliate de ajustare a prețurilor în lista de prețuri: EVN Energievertrieb GmbH & Co KG și Wien Energie Vertrieb GmbH & Co KG.

În Burgenland, ajustările de preț indexate în sectoarele electricității și gazelor nu sunt anticipate. Pe lângă Wien Energie și EVN, Burgenland Energie (BE) face parte din canalul comun de vânzări al EAA. Pentru clienții BE Vertrieb GmbH & Co KG, sistemul anterior al condițiilor de livrare existente va rămâne în vigoare.

Wien Energie a anunțat, separat, că va amortiza ajustarea prețurilor pentru clienții săi. Cu campanii suplimentare de fidelizare, consumatorii ar putea reduce creșterea prețurilor. Pentru o familie vieneză medie, asta înseamnă costuri suplimentare lunare de circa 10 euro (în loc de 36 de euro) pentru electricitate și în jur de 31 de euro (în loc de 60 de euro), pentru gaz. Există, de asemenea, o garanție de preț fix, pentru douăsprezece luni.

Hanke cere ajutor de la Guvern!

Consilierul de finanțe al orașului Viena, Peter Hanke, consideră că guvernul austriac trebuie să ia măsuri: „În prezent nu avem lipsuri de energie, ci o inflație masivă! Când vine vorba de prețurile la energie cauzate de război, suntem doar pasageri, ceea ce face cu atât mai urgent să găsim o soluție rapidă, la nivel național, uniform, pentru a ajuta populația!” – spune Hanke. El a solicitat găsirea desoluții luni, 1 august, la summitul energetic din Cancelaria Federală. „Pentru că nu se poate ca oamenii să poarte singuri povara inflației”! – este de părere Peter Hanke.

Tarife flotante

Toți clienții Wien Energie afectați vor fi informați cu privire la oferta companiei, printr-o scrisoare, în luna august. Nu sunt afectați clienții care au un plan de garantare a prețurilor sau un plan flotant. Se vor ajusta și tarifele pentru electromobilitate. Așa-numitele tarife la rezervoare cresc, în medie, cu 55 la sută.

De asemenea, EVN a subliniat în mod specific că este posibilă o reducere de până la 17% la factura de energie electrică, în plus față de reducerea prețului energiei electrice din Austria, din statul Austria Inferioară. Ajustarea prețului de la 1 septembrie 2022, se aplică pentru circa 50% dintre clienții casnici ai EVN: „Circa jumătate dintre clienții noștri au un tarif clasic. Toți ceilalți, au un tarif flotant, care se ajustează lunar, la evoluția prețului energiei sau au un tarif cu o garanție de preț aleasă!” – a explicat purtătorul de cuvânt al EVN, Stefan Zach, într-o emisiune televizată.

Sunt așteptate măsuri sociale

Numeroase măsuri sociale ar trebui să contracareze creșterea prețurilor. „Din sectorul public, reducerea mai mică la prețul energiei electrice din Austria, subvenția pentru costul energiei sau bonusul pentru climă au un efect de amortizare. Dar clienții afectați pot primi până la 17% din costurile totale ale energiei electrice înapoi, de la EVN!” – spune Zach.

Dacă clientul decide în mod activ să se înregistreze în portalul clienților, pentru o factură prin e-mail sau pentru o debitare directă, el ajută EVN să reducă costurile operaționale. „Suntem bucuroși să transferăm aceste economii direct clienților noștri, în tarifele clasice afectate!” – spune Zach. Clienții afectați vor afla exact ce trebuie să facă, printr-o scrisoare cu informații personale, în luna august. Ca exemplu, EVN a oferit o familie de patru persoane, cu un consum anual de energie electrică de 4.725 kWh și un consum de gaz de 20.000 kWh. Cu reducerea EVN, reducerea prețului energiei electrice din Austria Inferioară și pachetul energetic, conform Ministerului de Finanțe (scăderea impozitelor, bonusul regional pentru climă și compensarea costului energiei), familia va mai avea costuri suplimentare de doar 18 euro pe lună.

Ajustare de preț de două ori pe an, în viitor!

În viitor, prețurile vor fi ajustate de două ori pe an, pe 1 aprilie și 1 octombrie, potrivit EVN. “Evoluțiile actuale arată că un an poate fi un timp foarte lung! Făcând o a doua ajustare pe an, putem reacționa mai rapid și, de asemenea, putem transmite mai rapid orice reduceri către clienții noștri!” – precizează Zach. În plus, potrivit EVN, mulți clienți folosesc energia în mod mai conștient. Consumul de energie electrică în zona de furnizare a EVN a scăzut cu 9,5% în mai și cu 7% în iunie. EVN oferă sfaturi online aici: evn.at/energiespartipps.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This