sâmbătă, aprilie 20, 2024

Urgență: Legile anti-cămătărie!

Must Read

Prof. dr. Gheorghe Piperea

Mesaj de la BCR primit de un debitor care are un credit ipotecar/imobiliar:

“Vă informăm că din 10.10.2022, rata creditului ipotecar/imobiliar la care sunteți titular va fi de 3829.41 RON ca urmare a modificării ROBOR. Va mulțumim, BCR”.

Rata a fost relativ constantă în primii 5 ani de contract, întrucât dobânda a fost fixă, iar nu variabilă (nu conținea indicele ROBOR). La trecerea la dobândă variabilă (ROBOR + marjă fixă) costul lunar/rata se recalculează, dar nu la ROBOR-ul de acum 5 ani, ci la ROBORUL curent, care este de peste 5 ori mai mare. Ghinionul debitorului este cvadruplu: au crescut facturile la utilități și costul general al vieții, iar salariul s-a menținut constant, la nivelul de acum 5 ani.

O rată lunară de 2460 lei devine 3829.42 lei începând cu 10 octombrie 2022, dată care pică exact în perioada începutului școlii copiilor și a sezonului rece, unde la București va fi frig ca la Moscova sau la Berlin, va fi întuneric ca la Paris și va fi “sobrietate” energetică Bruxelles style.

Se observă o diferență la rata lunară a creditului de peste 1400 de lei, ceea ce este echivalent cu un salariu minim sau cu o pensie medie.

Clasa de mijloc, de care nu se preocupă nimeni din 2007 încoace, chiar dacă este principalul izvor de încasări la buget (consumă, iar acest gest generează tva, accize și locuri de muncă), va sărăci în mod accentuat. Cu un salariu de 4000 de lei nu se mai poate plăti decât rata la bancă. Cu un salariu de 5000 de lei se mai pot plăti și facturile la utilități. Nimic altceva. Debitorul, care teoretic are un salariu bun (1000 de euro) va fi obligat să treacă, în mod natural, la “sobrietate” energetică. Poate doar să spere că insectele comestibile nu vor fi mai scumpe decât carburantul (la care va renunța, de asemenea, “natural”).

De aceea, este de o urgență maximă ca Parlamentul să aprobe, în forma lor originară, iar nu cea emasculată de bănci, legile anti-cămătărie*, și să modifice urgent legea insolvenței persoanei fizice, într-o manieră care să impună prevenția supra-îndatorării și creditarea responsabilă și să permită tratamentul (extra)judiciar al supra-îndatorări și, mai ales, ștergerea de datorii, pentru insolvența scuzabilă.

*vorbim de:

(i) plafonarea dobânzilor și a celorlate costuri ale creditului,

(ii) combaterea executărilor silite abuzive, care duc la evacuarea debitorului din locuința familială,

(iii) retractul litigios, menit a neutraliza comerțul ilicit sau incorect cu datorii, derulat sub denumirea de “colectare de creanțe”.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL AUTORULUI DE PE www.cotidianul.ro: https://www.cotidianul.ro/urgenta-legile-anti-camatarie/

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This