joi, septembrie 29, 2022

Un pui de zebră este noua vedetă la Zoo Schonbrunn!

Must Read

Drăgălașul animal este preferatul copiilor!

La începutul lunii iunie, o zebră Burchell a văzut lumina zilei, în grădina zoologică Schönbrunn. Mânzul vărgat cântărește circa 30 de kilograme și este alăptat de mama sa timp de opt luni. „Zebrele se nasc de obicei foarte repede, după aproximativ 15 minute, s-a terminat! Totul a mers foarte bine cu puii noștri actuali și noul pui se descurcă bine. Acum explorează instalația și ronțăie fânul cu restul turmei! Dar este încă foarte aproapiat de mama sa!”- relatează îngrijitorul Gregor Hirsch.

Câte ceva despre zebre!

Habitatul natural al zebrei Burchell este savana africană din sudul Saharei. Animalele sunt celebre pentru dungile lor. „Zebra Burchell are o tradiție îndelungată în Viena! De mai bine de 80 de ani, această specie face parte din populația animală permanentă, de la Grădina Zoologică Schönbrunn. O caracteristică tipică a zebrelor Burchell sunt „dungile de umbră” mai ușoare dintre dungile negre, caracteristice. Fiecare zebră are un model individual, membrii unei familii se recunosc în principal după miros!”- precizează directorul grădinii zoologice, Stephan Hering-Hagenbeck.

Deși odată abundentă și răspândită pe o suprafață extinsă, zebra a apărut pe Lista roșie a IUCN (International Union for Conservation of Nature-n.n), care a schimbat statutul speciei de la  “puțin îngrijorătoare” la „aproape amenințată” în 2016, după o scădere îngrijorătoare a populației de zebre.

Un sfert din zebre au dispărut în doar 14 ani!

 Numărul acestora a scăzut de la 660.000, la mai puțin de 500.000!. În multe țări, zebrele supraviețuiesc doar în ariile protejate și, din 1992 până în 2016, numărul său a scăzut în 10 din cele 17 țări în care este încă prezent. Potrivit IUCN, specia este amenințată în special de braconaj, ca sursă de carne și piele, mai ales atunci când se aventurează în afara ariilor protejate.

Zebra de câmpie este de dimensiuni medii, mai mică în medie decât zebra lui Grevy, dar mai mare decât zebra de munte, groasă, cu picioarele relativ scurte. Adulții de ambele sexe au între 1,1 și 1,45 m înălțime la greabăn, lungimea de 2,17 până la 2,46 m, fără a include coada de 47 până la 56 cm și cântăresc între 175 și 385 kg. Masculii pot cântări cu 10% mai mult decât femelele. Această varietate de zebră are de obicei dungi negre relativ largi, care sunt verticale pe corp, dar devin orizontale pe posterior. Prezența benzilor orizontale pe picioare și coamă este, totuși, variabilă, extinderea benzilor picioarelor scăzând de la nord la sud. În unele populații pot exista, de asemenea, ușoare dungi maronii de „umbră” între dungile principale. Zebrele obișnuite nu sunt deosebit de amenințate, dar sunt populare în rezervațiile de animale și grădinile zoologice din întreaga lume, datorită “rochiei” lor decorative și originale și aspectului lor care amintește de un cal sălbatic mic. Populația lor, estimată la 650.000 de indivizi în 2002, ia în considerare toate zebrele comune, de la est (zebrele lui Grant) până la sudul Africii (zebrele Chapman și zebrele Burchell).

Latest News

Prăbușirea Pilonului II de pensii!

Sorin Roșca Stănescu Așa-numitul Pilon II de pensii e la pământ. Acolo s-au pierdut bani, nu glumă. O sumă colosală....

More Articles Like This