duminică, februarie 25, 2024

Tot ce trebuie să știți despre plata bonusului climatic din Austria!

Must Read

Rezidenții din Austria vor primi până la 200 de euro, pentru a compensa creșterea prețurilor la energie și la combustibili create de reforma fiscală eco-socială. Iată ce trebuie să știți!

Bonusul pentru climă, sau Klimabonus, în germană, este o parte esențială a reformei eco-taxelor din Austria, un proiect mai amplu cu mai multe măsuri pentru a stimula protecția mediului, sau călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Bonusul ar compensa unele dintre costurile aduse de o nouă taxă pe CO2 în Austria.

„Cu Klimabonus, ne asigurăm că comportamentul ecologic este recompensat și oamenii din țara noastră sunt uşuraţi. Dacă ai grijă de climă, plătești o taxă mai mică pentru amprenta de carbon și ajungi să rămâi cu mai mulți din acești bani!”- a declarat ministrul Climei Leonore Gewessler (Verzii) pe Twitter. Guvernul austriac plănuiește să creeze un site web cu mai multe informații despre acest bonus în iunie. Până atunci, iată ce trebuie să știți despre noua compensație și cum să o obțineți!

Cine are dreptul la plată?

Oricine își are reședința principală în Austria de cel puțin 183 de zile, va avea dreptul la bonus. Au dreptul și copiii, dar dacă au mai puțin de 18 ani, vor primi 50% din suma respectivă a bonusului climatic.

„Este prima dată când toți oamenii, indiferent de vârstă, loc de reședință, indiferent de angajare sau pensie sau statutul de formare, au de primit o plată federală!”- a declarat Gewessler vineri într-o emisiune a postului de televiziune Ö1.

Dar nu toată lumea va primi aceeași sumă de bani! Valoarea se modifică în funcție de locul în care locuiește destinatarul și care este oferta de transport în comun acolo. Așadar, vienezii vor primi cea mai mică sumă de bani: o plată unică de 100 de euro. Există patru niveluri de plată, în funcție de municipalitate: 100 EUR pentru centrele urbane cu cea mai înaltă dezvoltare (care este doar Viena), 233 euro pentru centrele urbane cu o bună dezvoltare a transportului public, 167 EUR în centre și zonele învecinate cu o bună dezvoltare de bază a sistemului public și 200 euro pentru municipalitățile rurale. Dacă locuiești în al doilea oraș ca mărime din Austria, Graz, te încadrezi în a doua categorie și ar trebui să te aștepți la un bonus de 133 euro. Se aplică unele excepții de la regula geografică, astfel încât persoanele cu dizabilități care nu pot folosi transportul public vor primi bonusul total pentru climă (200 €), indiferent de locul în care locuiesc. Guvernul federal a declarat deja că a estimat că o treime din populația Austriei va primi cel mai mare bonus.

Cum să obțineți bonusul?

Plata este destul de simplă; nu este nevoie să aplici – se va face direct în contul tău bancar, doar asigură-te că îl ai la zi pe site- ul FinanzOnline , data finală pentru a face acest lucru este 30 iunie.

Cei care primesc pensie și alte beneficii vor primi bonusul în același cont bancar! De menționat că contul bancar nu trebuie să fie neapărat de la o bancă austriacă. Persoanele care nu au un cont bancar înregistrat vor primi o scrisoare cu un voucher care poate fi răscumpărat în magazine sau schimbat în numerar la o bancă – a precizat Gewessler. Potrivit ministerului de resort, plățile ar trebui să înceapă la începutul lunii octombrie, iar cei care primesc un transfer nu vor trebui să aștepte mult pentru a vedea banii în conturile bancare. Cu toate acestea, persoanele care primesc scrisori cu tichete, ar putea fi nevoite să aștepte câteva săptămâni.

Bonusul climatic regional provoacă iritare!

Viena este singurul oraș din Austria unde se va plăti cel mai mic nivel al bonusului climatic, 100 de euro. Vicecancelarul Werner Kogler (Verzii) a declarat luni în emisiunea ZIB2 (Zeit in Bild2, program difuzat de televiziunea națională ORF-n.n.): “Nivelul bonusului de la Viena de 100 de euro acoperă în primul rând încălzirea. Echilibrul regional a fost definit „de-a lungul calității transportului public” și în funcție de infrastructură. Și la Viena se promovează trecerea la alternative ecologice, de exemplu cu programul de extindere a termocentralei!”, a spus el despre faptul că mulți chiriași din capitala federală nu au putut decide singuri asupra încălzirii lor.

Alte orașe mai mari, cum ar fi Graz, Innsbruck și Linz și zona înconjurătoare a Vienei, ar intra în al doilea nivel, unde bonusul climatic pentru adulți este de 133 de euro pe an. Aproximativ un sfert dintre austrieci trăiesc în aceste regiuni.

167 de euro sunt plătiți celei de-a treia categorii, care include multe comunități din jur, dar și orașe precum Villach, Amstetten și Bad Ischl. Ar însemna 200 de euro pentru aproximativ o treime din populație. Conform situației actuale, acest lucru afectează comunitățile mai mari precum Feldkirchen din Carintia sau pe cele mai mici, precum Spiss din Tirol, care trebuie să se descurce, practic, fără transport public. Aproape două treimi dintre locuitorii din Burgenland trăiesc în comunități de nivelul patru.

Transport rural, urban și public

Statistics Austria a fost însărcinată de către Guvern să creeze o tipologie pentru a clasifica regiunile în cauză. Calculul se bazează pe tipologia urban-rural, care face diferența între mediul rural și cel urban și se calculează la fiecare cinci ani. Conform acestei tipologii a Statistics Austria, de exemplu, centura sudică de navetiști a Vienei s-ar încadra în continuare în zona urbană. În clasificarea privind bonusul climatic, însă, doar Viena este acum asociată celui mai de jos nivel. În plus, nu a fost făcută nicio distincție între locațiile din interiorul orașului și din periferie, în cadrul categorizării. Mai mult de o cincime din populația Austriei locuiește în capitala federală.

Întrebări deschise

În tipologia urban-rural, însă, nu există nicio legătură cu transportul public. Din acest motiv, Statistics Austria a adăugat și clasele de calitate a transportului public (transport public) la tipologia urban-rural, adică cât de bine este asigurată o locație cu transportul public. Mai exact, toate stațiile de autobuz, tren și metrou din Austria au primit una dintre cele opt clase de calitate. În funcție de proporția populației comunitare care locuiește în bazinul hidrografic al stațiilor deosebit de de înaltă calitate sau deosebit de slab conectate, comunitățile sunt, de asemenea, repartizate la cele patru niveluri ale bonusului climatic. Potrivit raportului, însă, este încă neclar cum sunt ponderate clasele de calitate a transportului public în raport cu tipologia urban-rural. Există, de asemenea, întrebări fără răspuns când vine vorba de împărțirea reședințelor principale și secundare. Purtătorul de cuvânt al “bugetului verde”, Jakob Schwarz, se așteaptă ca harta finală a Austriei pentru bonusul climatic să fie publicată online săptămâna aceasta: „Desigur, prima versiune poate fi încă adaptată!” – a declarat el pentru „Salzburger Nachrichten”. Ar trebui luați în considerare numeroși factori, de la frecvența transportului public, până la accesibilitatea birourilor, școlilor și magazinelor.

Costurile de încălzire nu sunt incluse

Factori precum costurile de încălzire și furnizarea de energie nu au fost luați în considerare la distribuirea bonusului pentru climă. Criticile, în special din partea administrației Vienei și a Camerei de Muncă, sunt corespunzătoare. Doar în Viena, jumătate din gospodării se încălzesc cu gaz, dar, conform Statistics Austria, este vorba doar de un sfert din numărul gospodăriilor vieneze. Camera de Muncă avertizează că calitatea conexiunii la transportul public este doar un indicator adecvat pentru povara suplimentară a prețului amprentei de carbon, într-o măsură limitată. De exemplu, chiriașii care locuiesc în orașe cu încălzire scumpă pe gaz și izolație slabă, ar fi potențial pierzanți. SPÖ avertizează, de asemenea, despre o „penalizare a orașului” din cauza bonusului climatic. Conform calculelor APA, bazate pe statisticile consumului de gaze naturale, prețul CO2 pentru o gospodărie medie ar crește cu 90 de euro pe an.

„Nu e social” și e nedrept!”

Nu există nicio bază logică pentru care vienezii primesc cel mai mic bonus climatic din Austria, a criticat situația secretarul de stat vienez SPÖ, Barbara Novak: „Asta nu este social și este nedrept!” Ea susține că oamenii din Viena ar fi pedepsiți pentru că folosesc transportul public și biciclete.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This